STALNA INSPIRACIJA

Sjećate li se Dianina intervjua koji je uzdrmao britansku monarhiju? Stiže na kazališne daske

Princezu koja je u razgovoru s Martinom Bashirom progovorila o mentalnim problemima, bulimiji, gužvi u braku... glumi Yolanda Kettle

Dianin intervju s Martinom Bashirom, 1995. godine

 Pa/bbc Screen Grab/Pa Images/Profimedia/Pa/bbc Screen Grab/pa Images/profimedia

Intervju princeze Diane s Martinom Bashirom za BBC-jevu emisiju Panorama jedan je od onih medijskih događaja koji nikad neće biti zaboravljen. Diana je šokirala naciju, a zatim i cijeli svijet, kada je intervju prikazan 20. studenog 1995. godine jer je otvorenošću i iznošenjem detalja u životu britanske kraljevske kuće unijela velike promjene u Palaču. Činjenica da će se godinama kasnije pokazati kako je nesretna princeza bila prevarena, kako joj je Bashir pokazivao lažne dokaze o njezinu praćenju da bi zadobio njezino povjerenje.

Intervju u kojem je Diana između ostalog spomenula kako ih je u njezinu braku s Charlesom "bilo troje pa je bila mala gužva", dio je većine dokumentarnih i igranih programa u kojima se govorilo o tragično stradaloj princezi, a sada mu je posvećena i cijela kazališna predstava koja počinje igrati krajem listopada.

image

Dianin intervju s Martinom Bashirom, 1995. godine

Pa/bbc Screen Grab/Pa Images/Profimedia/Pa/bbc Screen Grab/pa Images/profimedia

Londonsko kazalište Park, objavilo je prve informacije o predstavi "Intervju" u kojoj glavnu ulogu princeze Diane glumi 35-godišnja glumica Yolanda Kettle. Na fotografijama se može vidjeti Kettle odjevena u plavi kostim u kakvom je Diana sjela pred Bashira u svojim odajama i Kensingtonskoj palači te progovorila o nevjeri, depresiji, bulimiji, mentalnoj stabilnosti...

Marina Bashira glumi 33-godišnji Tibu Fortes.

Kettle, poznata po ulogama u nizu britanskih filmova i serija, poput "Uvjeravanja", "Howards Enda", i "Ljeta u Italiji", već ima iskustva s "kraljevskim ulogama". Naime, ona je u Netflixovoj seriji "Kruna" glumila suprugu znamenitog izumitelja, poduzetnika i zaštitnika umjetnosti Jeremyja Fryja.

image

Yolanda Kettle kao Camilla Fry u Kruni

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Predstava "Intervju" ("The Interview") autori kažu, "daje uvid u priču iza intervjua: ženi koja ga je dala, muškarcu koji ga je napravio i instituciji koja ga je prikazala". Ipak, scenarist Jonathan Maitland otkrio je da će u drami biti uključeni samo "određeni dijelovi" intervjua i to zbog pitanja autorskih prava, ali i iz poštovanja prema princu Williamu.

Stariji sin princeze Diane i budući kralj, prije dvije godine zatražio je bojkot intervjua, nakon što je istraga suca Johna Dysona, bivšeg šefa britanskog Vrhovnog suda, pokazala da je BBC prešutno podržao Bashirovo manipuliranje Dianom.

image

Yolanda Kettle

Rich Gold/Alamy/Alamy/Profimedia/Rich Gold/alamy/alamy/profimedia

- Stvari koje su dovele do slavnog intervjua i događaji nakon njega otkrivaju mnogo toga o našoj zemlji i njezinim institucijama - izjavio je Maitland za Daily Mail koji je rekao da je intervju "doista materijal za dramu".

- Jedva čekam da vidim kako će mu naša vrhunska glumačka postava i redatelj Michael Fentiman udahnuti život. - zaključio je scenarist.

Princ William, kao ni njegov brat Harry koji živi u SAD-u, zasad nisu reagirali na najavu predstave. Kazalištarci su izabrali dobar trenutak za premijeru, jer se u studenom i prosincu završava "Kruna" - prvi dio finala serije stiže na Netflix 16. studenog, a drugi 14. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 10:58