LIJEPA ELIZABETH

Sjećate li se zvijezde serije ‘Saved by the Bell‘? Godinama je nije bilo u javnosti, a danas izgleda ovako

Proslavila se glumeći Jessie Spano u NBC-jevu sitcomu ‘Saved By The Bell‘ (ili na hrvatskom - Zvono kao spas)

‘Saved by the Bell‘: Elizabeth Berkley i Tiffani-Amber Theissen

 Nbc Collection/Everett/Profimedia

Elizabeth Berkley (50) ponovno je zadivila svojom pojavom na crvenom tepihu nakon niza godina tijekom kojih je držala svoj život u privatnosti. Povodom konačnog izlaska u javnost počelo se intenzivnije govoriti o njezinu životu te njenim usponima i padovima - od neuspjeha u ‘Showgirls‘ do upletenosti u tužbu njezina bivšeg dečka, vrijednu 45 milijuna dolara, protiv Leonarda DiCaprija.

Proslavila se glumeći Jessie Spano u NBC-jevu sitcomu ‘Saved By The Bell‘ (ili na hrvatskom - Zvono kao spas) i postala je kultna ikona nakon što je glumila u ‘Showgirls‘, ali gotovo dva desetljeća kasnije, ona živi relativno privatnim životom. U četvrtak se glumica pojavila na crvenom tepihu sa svojim suprugom Gregom Laurenom (52) na modnoj reviji Ralpha Laurena za proljeće 2023. u San Marinu u Kaliforniji.

image

Greg Lauren i Elizabeth Berkley

Amy Sussman/Getty Images/Profimedia

Glumi već 30 godina

Glumom se bavi već više od 30 godina, a glumi i u filmovima i kazalištima. Nedavno se pojavila u kratkotrajnom rebootu ‘Saved by the Bell‘, koji je otkazan ranije ove godine nakon dvije sezone ‘Peacocka‘. Berkley također ima ponovnu ulogu u nadolazećoj HBO drami ‘The Idol‘.

Glumica je rođena i odrasla u Farmington Hillsu, Michigan, gdje je u ranoj mladosti počela pohađati satove plesa. Plesala je u ‘Labuđem jezeru‘ i pet godina nastupala u produkciji ‘Orašara‘ njujorškog baleta u Detroitu, navodi se na njezinoj IMBD stranici.

Prije nego što se počela baviti glumom, radila je kao tinejdžerski model, a zastupao ju je Elite Model Management. Na televiziji je debitirala malom ulogom u TV seriji ‘Gimme a Break!‘ 1986., a sljedeće godine pojavila se i u filmu ‘Frog.‘

Veliki neuspjeh s filmom Showgirls

Godine 1989. Berkley je postigla veliki uspjeh kada je dobila ulogu Jessie Spano u seriji ‘Saved by the Bell‘, ulogu koja je napravljena posebno za nju. Berkley je napustila ‘Saved by the Bell‘ kako bi nastavila filmsku karijeru i dobila ulogu striptizete Nomi Malone u filmu ‘Showgirls‘ iz 1995. godine. Film je režirao Paul Verhoeven prema scenariju Joea Eszterhasa. Scenarij je bio najskuplji u to vrijeme, no ‘Showgirls‘ je doživio potop kod filmskih kritičara, a ni kod publike nije doživio uspjeh kakav se očekivao. Djelomično i zbog zloglasnog predikata NC-17 (samo za starije od 17 godina), a djelomično i zbog Berkley čija je gluma malo koga očarala.

- Naravno da je bilo razočaravajuće što nije dobro prošao, ali ljudi su bili jako okrutni. Bila sam maltretirana i nisam razumjela za što me se točno optužuje. Posao glumca je ispuniti viziju redatelja i ja sam napravila sve što je bilo potrebno – rekla je 2020. godine za People. Napomenula je kako je u toj situaciji ostavljena sama i da je nitko nije pokušao zaštititi. Navodi da je bila izopćena iz industrije u kojoj je teško i puno radila.

Usprkos svim negativnim reakcijama, film je postao kultni favorit nakon što se pojavio na video tržištu.

Neuspjeh je nije sputao

Berkley je nastavila nizati male uloge u hvaljenim filmovima ‘The First Wives Club‘ (1996.), ‘Any Given Sunday‘ (1999.) i ‘Curse of the Jade Scorpion‘ (2001.). Također je doživjela uspjeh na pozornici svojom izvedbom u produkciji Lennyja na West Endu 1999. Pet godina kasnije debitirala je na Broadwayu u ponovnoj izvedbi ‘Sly Foxa‘. Godine 2005. dobila je pohvale za svoju ulogu Bonnie u off-broadwayskoj produkciji ‘Hurlyburly‘, s Ethanom Hawkeom i Joshom Hamiltonom u glavnim ulogama. Berkley se također pojavila u ‘CSI: Miami‘ i posljednjoj sezoni Showtimeove serije ‘The L Word‘.

Glumica je nastavila reprizirati svoju ulogu Jessie Spano u ponovnom pokretanju ‘Saved By The Bell‘. Berkley se također pojavljuje u nadolazećoj HBO-ovoj dramskoj miniseriji ‘The Idol‘, koja se usredotočuje na komplicirani odnos između gurua samopomoći i pop zvijezde u usponu.

image

‘Saved by the Bell‘: Elizabeth Berkley i Tiffani-Amber Theissen

Nbc Collection/Everett/Profimedia

Upetljana u tužbu

Berkley je bila upetljana tužbu vrijednu 45 milijuna dolara protiv DiCaprija i nekoliko njegovih prijatelja zbog navodnog napada na njezina tadašnjeg dečka Rogera Wilsona. Wilson je tvrdio da je zvijezda ‘Titanica‘ potaknuo pratnju na fizički obračun ispred restorana Asia de Cuba na Manhattanu 4. ožujka 1998.

Novinarka Nancy Jo Sales pisala je o tome što je dovelo do tučnjave u časopisu New York 1998., pod naslovom ‘Leo, princ grada‘. Rečeno je da se borba vodila oko Berkley. DiCaprio je sve zanijekao, a tužba je odbačena 2004.

U braku s nećakom Ralpha Laurena

Berkley je upoznala svog supruga Grega Laurena, inače nećaka slavnog modnog dizajnera Ralpha Laurena, na tečaju plesa u siječnju 2000. godine. Nakon tri godine zajedno, vjenčali su se 1. studenog 2003. u hotelu Esperanza u Cabo San Lucasu.

Berkley je zakonski promijenila ime u Elizabeth Berkley Lauren, ali još uvijek koristi svoje djevojačko prezime kao glumica. Godine 2012. dobili su sina Sky Colea Laurena koji sada ima 10 godina. Berkley i Lauren sljedeći bi mjesec trebali proslaviti svoju 19. godišnjicu.

‘Ask Elizabeth‘ - pomoć tinejdžerima

Godine 2006. Berkley je pokrenula seriju radionica za dobrobit i osnaživanje djevojčica od 11 do 17 godina koje su kasnije postale poznate kao ‘Ask Elizabeth‘.

- Svi samo pričaju o problemima s kojima se naše tinejdžerice suočavaju i s čime se nose. Ja sam smatrala da sam osoba koja bi im u tome svemu mogla pomoći i tada sam shvatila da bih mogla stvoriti nešto poput ovog - rekla je za Entertainment Weekly 2011. U vrijeme intervjua već je imala 30.000 sudionika na svojim radionicama i napravila je web stranicu Ask Elizabeth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:08