J. K. ROWLING U PROBLEMIMA

SLAVNA SPISATELJICA NA UDARU JAVNOSTI JER JE KRITIZIRALA TABUE RODNE KOREKTNOSTI Zašto me napadate, pa i sama sam bila žrtva seksualnog zlostavljanja

 
J.K. Rowling
 Getty Images

Iako je u LGBTQ zajednici ne vole već dulje vrijeme, posebice otkako je obznanila kako podržava Mayu Forstater, poreznu stručnjakinju koja je dobila otkaz u Centru za Globalni razvoj 2019. godine, zbog objavljivanja tweetova koji propitkuju prijedlog vlade da dozvoli ljudima da se sami identificiraju kao osoba suprotnog spola, bez ikakve dokumentacije, J.K. Rowling sada se popela na vrh liste poznatih transfoba.

Prošle nedjelje spisateljica se na Twitteru osvrnula na tekst “Stvaranje pravednog društva nakon pandemije COVID-19 za osobe koje imaju menstruaciju”. Rowling je zasmetao izraz “osobe koje imaju menstruaciju”, a kojim se u transrodnoj zajednici izbjegava korištenje riječi žena, s obzirom da se neke žene identificiraju kao muškarci. “Osobe koje imaju menstruaciju? Mislim da već imamo riječ za takve osobe”, napisala je Rowling, misleći pritom na riječ - žena.

Osude i komentari

Ubrzo je krenuo pravi tsunami osuda i komentara te odbacivanja ljubavi prema njezinim uracima. Brojne su poznate osobe reagirale govoreći protiv stava spisateljice, a među prvima su bili Daniel Radcliffe, koji je utjelovio Harryja Pottera, i Eddie Redmayne, koji glumi u filmovima “Fantastične zvijeri...” po njezinim djelima. Podršku transrodnim osobama dala je i Emma Watson, a oglasili su se iz Warner Bros.-a gdje nastaju filmovi po njezinim knjigama. U diplomatskom stilu rekli su kako se zalažu za empatiju i razumijevanje svih zajednica i svih ljudi... Takva suzdržanost ne čudi, jer je u filmskoj industriji politička korektnost trenutno “prva zapovijed”, a s druge strane Rowling sve što dotakne pretvara u zlato i donosi megazarade: samo brand Harry Potter, koji uz sedam knjiga, osam filmova, dva tematska zabavna parka, sa suvenirima i memorabilije vrijedni oko 25 milijardi dolara. Filmovi o malom čarobnjaku do sada su zaradili 6,5 milijardi dolara. A tu su još i “Fantastične zvijeri” s dva filma i trećim u pripremi...

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 04:  Daniel Radcliffe attends the press night after party for
Dave Benett/Getty Images
Daniel Radcliffe

Rowling je, očigledno, odlučila reagirati na kritike, ali ne tako da se nastavi svađati sa svima na društvenim mrežama pa je sročila i na svojem blogu objavila poduži tekst.

Kako je rekla, cilj joj je bio objasniti kako je uopće upala u sve žešću i sve otrovniju debatu o konceptu spolnog identiteta. Više je puta naglasila da je, kao jedna od najzabranjivanijih autorica u svijetu, jako zainteresirana za slobodu govora i kako će je uvijek javno braniti.

Pritom je otkrila do sada nepoznate detalje iz svog života, rekavši da je i sama bila žrtva obiteljskog nasilja te da je preživjela seksualni napad.

Izbjegavanje ženskosti

“Ne govorim o (nasilju i seksualnom napadu) da bih izazvala simpatije, nego iz solidarnosti s brojnim ženama koje su proživjele slične stvari i koje su obilježene kao zatucane, zbog toga što ih brinu prostori namijenjeni jednom spolu”, napisala je Rowling.

U tekstu se bavi nizom pitanja i činjenica koje je muče, pa i vlastitom borbom sa seksizmom i mizoginijom. Napisala je, među ostalim, i kako se tijekom puberteta osjećala “mentalno bespolnom” te da je čitajući kroz proteklih nekoliko godina što su o rodnoj disforiji pisali trans-muškarci razmišljala bi li, da je rođena 30 godina kasnije, “i sama pokušala tranziciju”.

“Privlačnost ideje izbjegavanja ženskosti bila je golema. Borila sam se s ozbiljnim opsesivno-kompulzivnim poremećajem kao tinejdžerica. Da sam pronašla zajednicu i podršku na webu, kakvu nisam mogla pronaći u svojoj bliskoj okolini, vjerujem da bi me potaknuli da od kćeri postanem sin, što bi mom ocu ionako bilo draže”, napisala je.

Objasnila je i kako ju je na javno iznošenje svojih razmišljanja potaknuo prijedlog “potvrde spola” u Škotskoj, koji bi trans-osobama omogućio da na rodnom listu promijene spol ovisno o tome kako se oni sami predstavljaju, a ne na temelju medicinskih i psihijatrijskih izvještaja.

Ona pak smatra da, iako trans-osobe trebaju i zaslužuju zaštitu zbog visokih stopa obiteljskog i seksualnog nasilja koje trpe, trans-žene koje nisu prošle hormonsku terapiju i kirurške zahvate promjene spola ne trebaju imati pristup prostorima namijenjenim isključivo ženama.

“Kada otvorite vrata kupaonica i svlačionica svakom muškarcu koji vjeruje ili se osjeća kao žena, a to bi omogućile ‘potvrde spola’, tada otvarate vrata svakom i svim muškarcima koji žele uči. To je jednostavna istina”, objasnila je. Također, napisala je da smatra kako oni koji ne podržavaju očuvanje prostora namijenjenim isključivo jednom spolu sretnici jer se nikad nisu morali suočiti s muškim nasiljem i seksualnom napadima ili se nikad nisu potrudili informirati o tome koliko su ti problemi česti.

Kazala je i da ju je val kritika odnio na “vrlo mračno mjesto u mojoj glavi”, jer su joj se vratila sjećanja na ozbiljan seksualni napad koji je pretrpjela u dvadesetim godinama života.

“Napad se dogodio u trenutku i na mjestu gdje sam bila ranjiva i taj je muškarac iskoristio priliku. Ne mogu izbrisati ta sjećanja i teško mi je suspregnuti ljutnju i razočaranje zbog načina na koji, po mojem mišljenju, moja vlada postupa kada je u pitanju sigurnost žena i djevojaka”, napisala je Rowling.

Nasilje u obitelji

Potvrdila je i da je u dvadesetima doživjela i fizičko nasilje u obiteljskom krugu.

“Kada biste mogli biti u mojoj glavi i razumjeti što osjećam kada čitam kako trans-žene umiru od ruke nasilnih muškaraca, otkrili biste solidarnost i razumijevanje”, napisala je. Rowling je naglasila da ne piše sve to zato što se nada da će netko “plakati nad njezinom sudbinom”.

“Svoju sam prošlost spomenula samo zato što, kao svako drugo ljudsko biće na ovom planetu, imam složenu priču koja je oblikovala moje strahove, moje interese i moja mišljenja. Želim da trans-žene budu sigurne. Istovremenom ne želim da djevojke i žene budu manje sigurne”, rekla je spisateljica i dodala da smatra da ima pravo otvoreno govoriti o pitanjima koja su je pratila tijekom života.

Sve što traži i što želi, zaključila je na kraju teksta, jest da se slična empatija i razumijevanje kakvo postoji za trans-osobe pokažu i za milijune djevojaka i žena “čiji je jedini zločin što žele da se njihov glas čuje a da im pritom nitko ne prijeti ili ih zlostavlja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:05