PATNJA U TIŠINI

SLAVNE OSOBE KOJE SU PRIZNALE DA IMAJU PROBLEM KOJI I DANAS MNOGI KRIJU 'Otac mi je bio jako nasilan, majka je shvatila da mi treba stručna pomoć...'

 
Catherine Zeta-Jones, Halle Berry, Demi Lovato i Jennifer Aniston
 / Profimedia, Face To Face A, Mega Agency, TEMP Camerapress

Iako od mentalnih oboljenja pati skoro svaka peta osoba na svijetu, psihički poremećaji još su uvijek u određenim mjestima tabu tema.

Problem kreće od neinformirane javnosti, onih koji mentalne poremećaje čak i danas ne svrstavaju zajedno s drugim zdravstvenim problemima, a na terapiju gledaju poprijeko. No upravo su se oblici psihoterapije pokazali najučinkovitijima kod brojnih oboljenja, u nekim, naravno blagim, slučajevima nadmašuju uspjeh lijekova, piše Slobodna Dalmacija.

Budući da je svibanj mjesec obilježavanja svijesti o mentalnome zdravlju, brojne su se poznate osobe odlučile uključiti u pokret informiranja javnosti kako bi olakšale onima koji boluju. Poznate žene i muškarci podijelili su svoje iskustvo otkrivanja bolesti i liječenja, a ovo su neke od njih.

1. Kristen Bell

‘U teretani vam bolje ide ukoliko imate trenera, ni ne pokušavate kuhati bez recepta. Terapija zaista nije nešto čega bismo se trebali sramiti’, pojednostavnila je svoje odlaske psihoterapeutu simpatična glumica u intervjuu za Good Housekeeping.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 13:  Actress Kristen Bell attends the UK premiere of 'Burlesque' at Empire Cinema, Leicester Square on December 13, 2010 in London, England.  (Photo by Ian Gavan/Getty Images)
Getty Images
Kristen Bell

2. Kerry Washington

‘Terapija mi je pomogla da shvatim da je sasvim u redu razgovarati o svojim osjećajima. Umjesto da probleme liječim hranom, shvatila sam da mi je potrebno ponekad porazgovarati o onome što me muči’, govori glumica za Essence.

Kerry Washington walking on the red carpet at The Metropolitan Museum of Art Costume Institute Benefit celebrating the opening of Camp: Notes on Fashion held at The Metropolitan Museum of Art  in New York, NY, on May 6, 2019., Image: 431360438, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Kerry Washington

3. Lena Dunham

‘Nemam uvijek nešto važno za reći svojemu terapeutu. Ponekad, dok razgovaramo, samo sjedim tamo i razmišljam kako mi se jede sendvič. Ili o tome kako sam umorna, kako mi treba novi šal... No sve je to dio procesa liječenja, netko vas sluša dok ne naiđete na neki važan problem oo kojemu je potrebno prodiskutirati. Psihoterapija me je naučila da budem manje stroga prema sebi. Nisam najzdravija na svijetu, ali pomaže…’, otkrila je zvijezda serije ‘Girls’.

Lena Dunham arriving at The Metropolitan Museum of Art Costume Institute Benefit celebrating the opening of Rei Kawakubo / Comme des Garcons : Art of the In-Between held at The Metropolitan Museum of Art  in New York, NY, on May 1, 2017., Image: 330877977, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Lena Dunham

4. Amanda Seyfried

Mlada glumica prije nekoliko je godina otkrila da je redovito posjećivala psihoterapeuta tijekom odrastanja.

‘Terapija mi je bila izvrstan alat i moja je psihoterapeutkinja zaključila da sam ju uspješno privela kraju. No nikad ne znaš, možda će mi ponovno zatrebati’, rekla je za magazin Glamour glumica koja nikad nije krila da se borila s anksioznošću.

, Image: 416159661, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Amanda Seyfried

5. Halle Berry

‘Već desetak godina idem na terapiju, ali s pauzama. Otac mi je bio alkoholičar i jako nasilan, a moja majka je shvaćala kako mi je potrebno osigurati stručnu pomoć u tim teškim vremenima. I sada volim popričati s nekim stručnim u problematičnim trenucima... Pomaže mi’, rekla je Halle za magazin Hello.

Sofia Milos at the L.A. special screening of
Profimedia, Mega Agency
Halle Berry

6. Jennifer Aniston

Kao jedini savjet koji bih dala sebi u tridesetima, glumica je izdvojila samo ovo: ‘Potraži pomoć. Riješi se suvišnih ljudi, stvari, buke. Shvati tko si. Educiraj se o samome sebi. Sreća je izbor.’

LONDON, ENGLAND - AUGUST 14:  Jennifer Aniston attends the European premiere of 'We're The Millers' at Odeon West End on August 14, 2013 in London, England.  (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images)
Getty Images
Jennifer Aniston

7. Demi Lovato

‘Imati oko sebe profesionalce i ne polagati svu nadu u jednu osobu, koliko vam god bliska bila, to je ključ uspjeha. Redovito razgovaram sa svojim psihoterapeutom, pomaže mi da ostanem na pravome putu’, ispričala je zvijezda za Huffington Post, a prenosi Slobodna.

Demi Lovato (ddlovato / 13.05.2019): I adora Bora Bora : @sirahsays
Profimedia, Face To Face A
Demi Lovato

8. Emma Stone

Glumica u javnosti ne krije da od malih nogu posjećuje psihoterapeuta. Jednom joj je rekao da svoje probleme zapiše, a iz toga je nastala knjiga ‘Jača sam od svoje anksioznosti’ za kojom, kaže, posegne i danas. Svima koji se bore sami savjetuje da ne trebaju kroz sve to prolaziti bez pomoći, a o anksioznosti progovara i preko društvenih meža. ‘Važno je o tome razgovarati’, zaključuje.

Emma Stone attends the Louis Vuitton Cruise 2020 Fashion Show at TWA Terminal in JFK Airport on May 08, 2019 in New York City., Image: 431926133, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press
Emma Stone

9. Catherine Zeta Jones

‘Ako je moje iskustvo s bipolarnim poremećajem osviejstilo nekoga i uputilo ga da potraži pomoć, ja sam svoje napravila. Nema potrebe za patnjom u tišini i nitko se ne bi trebao sramiti mentalnih poremećaja’, kaže glumica.

Catherine Zeta Jones (catherinezetajones / 29.03.2019): Walking into the weekend like
Profimedia, Face To Face A
Catherine Zeta Jones

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:32