KRAH ZBOG KORONE

Slavni frizer, koji je frizirao i Lady Di, nakon 30 godina zatvorio salon zbog pandemije: Provjerili smo stanje i u HR

Zloj sudbini prestižnog salona Mayfair presudili su brojni lockdownovi, ali i rast režijskih troškova i cijena drugih proizvoda

Nicky Clarke u svom Mayfair frizerskom salonu

 Joe Newman/Swns/Profimedia

Kada je 2020. završio prvi lockdown u Velikoj Britaniji, ispred frizerskih salona i brijačnica ljudi su stajali u dugim redovima. No sada je najpoznatiji britanski frizer Nicky Clarke nenadano zatvorio svoj vodeći londonski salon Mayfair i to nakon više od 30 godina, okrivljujući pandemiju za ubijanje West Enda. Slavni frizer, danas 63-godišnji Clarke, čiji su klijenti bili princeza Diana, vojvotkinja od Yorka (koja je i svečano otvorila salon), Margaret Thatcher, Elizabeth Taylor i David Bowie, morao je otpustiti svoje osoblje i u ponedjeljak im priopćio da "s velikim žaljenjem' odmah mora zatvoriti radnju.

"Ovaj prestižni salon je u Mayfairu više od 30 godina i bio je veliki dio naših života, osobno i profesionalno. Međutim, posljednje dvije godine bile su najteže što smo doživjeli, s dugoročnim zatvaranjima zbog covida, rastućim cijenama i režijskim troškovima zbog kojih salon više nije ekonomski održiv", kazao je Clarke kako donosi Daily Mail.

A prije pojave korone, za Clarkovo poslovno carstvo govorilo se da vrijedi 60 milijuna funti.

"Ovo nije bilo lako donijeti, proveli smo mjesece istražujući alternativna rješenja kako bismo održali salon, ali, nažalost, nismo uspjeli. Osoblje će biti u cijelosti plaćeno i sve naše obveze prema njima ispunjene. Nevjerojatno smo zahvalni na predanosti i vrijednom radu svakog pojedinog člana našeg tima", dodao je Clarke.

image

Nicky Clarke u svom Mayfair frizerskom salonu

Joe Newman/Swns/Profimedia

Šišanje kod Clarkea, čije su ruke nekoć bile osigurane na milijun funti, koštalo je 650 funti. Jednom prilikom, L'Oreal ga je naručio da stilizira kosu filmske zvijezde Isabelle Rossellini.

"Napravio sam tri feniranja za 12.000 funti", pohvalio se svojedobno.

Osnovao je posao s dugogodišnjom djevojkom Lesley Clarke (68) zahvaljujući zajmu od 20 tisuća funti. No, par, koji ima dvoje odrasle djece, razišao se nakon što je Nicky imao aferu sa Susie Bick, manekenkom Vivienne Westwood. Kasnije se oženio modnom dizajenricom Kelly Simpkin s kojom ima dvoje male djece.

Ipak, Lesley i Nicky nisu se razišli i kao poslovni partneri, ostali su zajedno u tom pogledu. "Srce mi se slama zbog ovoga. To je nešto što nikad nisam mislila da će se dogoditi, ali pandemija nas je uništila. Nedostatak posjetitelja u Mayfairu, najamnine, cijene, nije bilo više putovanja, a mi smo imali puno međunarodnih klijenata. Također, kako Mayfair više nije bio stambeno naselje, nismo se mogli osloniti ni na usputne klijente. Bila je to zajednička odluka, stvarno sam tužna", kazala je Lesley za Daily Mail.

Premda se britanska i hrvatska situacija u tom pogledu ne mogu u potpunosti usporediti, neki problemi su nam identični.

- Za razliku od Britanaca i srećom po nas, mi smo imali samo jedno zatvaranje. Snašli smo se za sada i s poskupljenjem materijala i još u prosincu dobro napunili naše skladište, pa skok cijena u našem salonu nije bio velik. To smo izbjegli i naše poslovanje nije ugroženo - govori Arijana Barić, vlasnica zagrebačkog walk in salona "Vikler i ruž" kojeg pohodi i veliki broj poznatih dama. No to su za sada privremene cijene njihovih usluga, jer Barić ne sumnja da će one morati rasti i dalje.

- Za naš salon u Frankopanskoj, koji ima 200 četvornih metara, prije smo dobivali račun za plin od 8 tisuća, a sada on iznosi 34 tisuće kuna mjesečno. Voda nam je sa 6 tisuća otišla na 31 tisuću kuna. To je ogromni udar, s kojim se za sada nosimo, no kada taj skok režijskih troškova pogodi i naše klijente, što će se vjerujem osjetiti na jesen, to će utjecati i na njihovu platežnu moć. Zato smatram nužnim da i sami poslodavci dignu plaće svojim zaposlenicima. Ja sam to učinila već s 1. ožujkom, jer shvaćam da 100 kuna sada vrijedi kao 60 i da to utječe na njihovu kupovnu moć i da se sve to u konačnici vrti u krug. Nadam se da će se i drugi poslodavci osvijestiti - istaknula je Barić, dodajući kako im je dodatni problem i sada već uobičajeni manjak radne snage, posebno iskusnih djelatnika, kao i nelojalna konkurencija sivog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:15