MRAČNA STRANA INDUSTRIJE

Slavni glumac o zlostavljanju u Hollywoodu: ‘Djecu od 10 do 16 godina mamili su obećanjima'

Corey Feldman
 George De Sota/Newsmakers / Getty Images

Nakon što je glumac Elijah Wood, poznat po ulozi Froda u filmskom serijalu ‘Gospodar prstenova’, otvoreno progovorio o ‘mračnoj strani Hollywooda’ i zlostavljanju maloljetnih glumaca, javio se i Corey Feldman koji je glumio Moutha u popularnom dječjem filmu iz osamdesetih, ‘The Goonies’ Stevena Spielberga, a koji je priznao da je sam upravo to proživio.

Feldman je u intervjuu za Hollywood Reporter rekao da su ga kao dijete u više navrata seksualno zlostavljali te da je bar jedan od nasilnika danas poznata figura u filmskoj industriji.

Glumac je ispričao detalje o tome što se događalo: ‘Najčešće se radilo o djeci u dobi od 10 do 16 godina. Mamili su nas obećanjima da ćemo raditi u svijetu odraslih. Zapravo se to i dogodi jer osim ako ne radite na filmu poput Gooniesa, jedino ste dijete na setu. Fale vam druga djeca, vršnjaci. Kad vam onda netko priđe i kaže vam da ćete se na holivudskom partyju družiti s moćnim ljudima, to vam zvuči kao jako dobra prilika.’

Otkrio je i da bi se zlostavljači prvo sprijateljili s djecom, a potom i s njihovim roditeljima da steknu povjerenje i da se onda mogu družiti i bez njihove prisutnosti, piše Business Insider.

I dok je Elijah Wood rekao da se njegova mama trudila držati ga podalje od tuluma, Feldman nije imao takvu osobu kraj sebe: ‘Moj otac je priređivao zabave u uredu u tvrtci koja je bila smještena točno preko puta njegovog stana. Jedan od muškaraca koji me zlostavljao bio je njegov zaposlenik. Taj me čovjek na prevaru dobio da probam apsolutno sve droge koje sam probao, govorio mi je da mi je najbolji prijatelj, i pomagač, i vozač, i dadilja, sve…’

Feldman je otkrio i da se zlostavljanja nikad nisu događala na zabavama, već na puno mirnijim i intimnijim mjestima, a zlostavljao ga je veći broj muškaraca, no nikad nije bio silovan.

Rekao je i da se ista stvar dogodila njegovom bliskom prijatelju Coreyju Haimu. Obojica su sredinom osamdesetih bili tinejdžerski idoli, a prema Feldmanovim riječima zlostavljači su se izmjenjivali s njima dvojicom. Haim je preminuo prije šest godina od posljedica slučajnog overdosea.

396106 01: Actors Corey Haim and Corey Feldman pose outside Las Palmas club October 17, 2001 in Hollywood, CA. (Photo by David Klein/Getty Images)
David Klein / Getty Images
Corey Haim i Corey Feldman

Govoreći o zlostavljaču koji je i dalje poznati holivudski filmaš, rekao je: ‘Puno smo se puta još sreli, ali nikad se nisam suočio s njim. Volio bih imenovati sve te osobe, volio bih biti prvi koji će to učiniti, ali država Kalifornija nažalost ima takav zakon o zastari da to više ni ne mogu napraviti. Jer kad bih sad spomenuo nečije ime, ja bih imao problema sa zakonom i mene bi tužili.’

Trenutno je zadovoljan životom. Nedavno je objavio singl ‘Go 4 It’ sa Snoop Doggom, no da bi bio tu gdje je danas, prošao je puno psihoterapije.

Smatra da se zlostavljanje djece u Hollywoodu s godinama još pogoršalo: ‘Danas je to još puno gore jer preko interneta možete napraviti lažne profile te tako kontaktirati djecu, predstaviti se kao važan producent koji im može pomoći. S društvenim mrežama imamo veći pristup svemu nego ikad prije. To je problem koji samo raste, ne smanjuje se.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:10