VEČERAS PREMIJERA

Slavni Kevin Spacey ipak ne dolazi na prikazivanje Sedlarovog filma u kojem glumi Tuđmana

Iako je prvotno zamišljen kao igrani film prema scenariju Hrvoja Hitreca, na koncu se Sedlar odlučio za dokumentarni film

Kevin Spacey kao Franjo Tuđman

 Screenshot

Film Jakova Sedlara "Bilo jednom u Hrvatskoj" o prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu, kojeg igra oskarovac Kevin Spacey, bit će premijerno prikazan danas u 19 sati u zagrebačkom kinu Cinestar u Branimir centru.

Sedlarov projekt izazvao je puno pažnje, ali i kontroverzi, čim su mediji objavili prve informacije da bi Tuđmana mogao igrati Kevin Spacey, (nekadašnja) filmska super-zvijezda koja je postala persona non grata u filmskom svijetu nakon višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje.

Iako je prvotno zamišljen kao igrani film prema scenariju Hrvoja Hitreca, na koncu se Sedlar - nakon što je, kako kaže, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) tri puta odbio financijati njegov film o Tuđmanu - odlučio za dokumentarni film u kojemu jedinu rolu igra Kevin Spacey.

- Pošto nas je HAVC odbio, nismo mogli napraviti igrani film jer bi to bilo prezahtjevno i preskupo. Odlučili smo se stoga za jednog fantastičnog glumca koji u filmu igra osam Tuđmanovih govora, te posljednji, deveti, monolog, koji počinje rečenicom "Da sam živ, danas bih imao sto godina...". Spacey na engleskom jeziku citira najpoznatije Tuđmanove govore, a osim njega nitko se drugi ne pojavljuje u filmu. Osim sekvenci u kojima Spacey govori u kameru, film ima dosta dijelova u kojima Spacey u "offu" čita Tuđmanove govore - kaže redatelj filma Jakov Sedlar. Scenarij za konačnu verziju filma o prvom hrvatskom predsjedniku potpuisuju Hrvoje Hitrec i Dominik Sedlar.

Zvijezda filma neće biti na današnjoj premijeri, Spacey će u Hrvatsku najvjerojatnije doći tek u kasnu jesen kada bi film "Bilo jednom u Hrvatskoj" trebao ući u redovnu kino distribuciju.

- Na večerašnju premijeru doći će brojni gosti, poput Tuđmanovih suradnika iz prvog predsjedničkog ureda, doći će Ante Sanader (politički tajnik HDZ-a), a vjerojatno i još neki saborski zastupnici. Na večerašnju projekciju doći će i dvadesetak hrvatskih generala, predstavnici braniteljskih udruga... - kaže Sedlar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:13