PANDORA PAPERS

Slavni na ‘Pandorinoj crnoj listi‘: Otkriveno što Shakira i Claudia Schiffer skrivaju u poreznim oazama

Bankovni računi na offshore-lokacijama često se koriste kako bi se tajno prenosile ogromne svote novce, ali i kako bi se prikrila stvarna imovina
Claudia Schiffer i Shakira
 Profimedia

U jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata ikada, nazvanom Pandorini dokumenti, razotkrivene su financijske tajne 35 sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, više od 330 dužnosnika u više od 90 zemalja, a među njima našle su se i neke poznate zvijezde.

Među njima su kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer te indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar.

Pandorini dokumenti tako otkrivaju da je pop pjevačica Shakira osnovala offshore-tvrtku na Djevičanskim otocima kako bi prikrila svoju imovinu. Shakira je već u pravnim problemima sa španjolskom vladom, nakon što ju je državno odvjetništvo u Barceloni ptužilo za neplaćanje ukupno 14, 5 milijuna eura poreza u Španjolskoj između 2012. i 2014. godine.

image
Shakira
Thomas Samson/AFP

Također su se oglasili i odvjetnici njemačke manekenke Claudije Schiffer, koji navode da supermodel plaća porez u Velikoj Britaniji gdje trenutno živi.

Bankovni računi na offshore-lokacijama često se koriste kako bi se tajno prenosile ogromne svote novce, ali i kako bi se prikrila stvarna imovina. Među 'krupnim ribama' razotkriveni su i ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši britanski premijer Tony Blair, češki premijer Andrej Babiš i brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:35