IZDAŠNA DONACIJA

SLAVNI PAR IZDVOJIO ČAK 3,25 MILIJUNA DOLARA ZA SIRIJSKE IZBJEGLICE George i Amal Clooney pomoći će obrazovanju pola milijuna djece

 
 Eric Gaillard / REUTERS

George i Amal Clooney izjavili su u ponedjeljak kako će pomoći da 3000 sirijskih izbjeglica ove godine pohađa školu u Libanonu gdje po procjeni UN-a čak 200.000 djece nije u sustavu obrazovanja nakon bijega od rata u susjednoj Siriji.

Zaklada za pravdu Clooney priopćila je da se udružila s tvrtkom Google i HP kako bi pomogla UN-ovoj agenciji za djecu UNICEF-u i libanonskom Ministarstvu obrazovanja da otvore sedam takozvanih škola "druge smjene" za sirijske izbjeglice.

Libanon ima više od milijun izbjeglica iz Sirije, uključujući gotovo 500.000 djece. Sirijsku djecu educiraju u javnim školama kroz sustav "druge smjene", dodatnih popodnevnih sati isključivo za njih.

"Ne želimo izgubiti cijelu generaciju jer su imali nesreću roditi se na krivom mjestu u krivo vrijeme", izjavio je glumac George Clooney i njegova supruga, međunarodna odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney koji su prošli mjesec dobili blizance.

"Tisuće mladih sirijskih izbjeglica su u opasnosti da nikada ne postanu produktivan dio društva", rekao je par u izjavi. "Formalno obrazovanje to može promijeniti", dodali su.

Donacija od 3,25 milijuna dolara pokrit će troškove prijevoza, školskih zaliha, računala, nastavnog plana i obuke nastavnika.

Glasnogovornik zaklade Clooney Max Gleischman izjavio je da je organizacija odlučila podržati obrazovanje za sirijske izbjeglice putem javnog školskog sustava umjesto da ulaže u privatne škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:30