DEBATA U TALK SHOWU

Slavnu glumicu oprali nakon rasprave o holokaustu: ‘Riječ je o rasizmu, a ne o ‘bijelcu protiv bijelca‘‘

Raspravu u talk showu potaknula je zabrana grafičkog romana ‘Maus‘ o nacističkim logorima smrti tijekom Drugog svjetskog rata

Whoopi Goldberg

 Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

Slavna glumica Whoopi Goldberg suočava se s kritikama nakon što je u ABC-jevom talk showu 'The View' rekla da holokaust 'nije imao veze s rasom' nego da je uključivao 'dvije skupine bijelaca', za što se kasnije ispričala.

Raspravu u talk showu potaknula je zabrana grafičkog romana 'Maus' o nacističkim logorima smrti tijekom Drugog svjetskog rata od strane školskog odbora u Tennesseeju, ističući da je sadržaj neprimjeren za 13-godišnjake jer sadrži vulgarnosti golotinju i samoubojstva.

Inače, strip u kojem su Židovi prikazani kao miševi, a nacisti kao mačke, dobitnik je niza književnih nagrada.

- Iznenađuje me što vam je zbog toga neugodno, zbog činjenice da je bilo golotinje. Mislim, radi se o Holokaustu, o ubojstvu šest milijuna ljudi. No to vam nije smetalo?

- Ako ćete to napraviti, budimo iskreni. Jer holokaust nema veze s rasom - kazala je Golberg.

Suvoditeljica Joy Behar istaknula je da su nacisti rekli da su Židovi druga rasa, a glumica je ponavljala: - Ali ne radi se o rasi. Radi se o ljudskoj nečovječnosti prema drugom čovjeku. Ovo su dvije bijele skupine ljudi.

'Ali radi se o nadmoći bijelaca. Radi se o progonstvu Židova i Roma. Nacisti nisu Židove vidjeli kao bijelce', suprotstavljala joj se druga suvoditeljica, Ana Navarro.

Kritičari su osudili emisiju zbog plasiranja opasnih dezinformacija.

Jonathan Greenblatt, šef Antidifamacijske lige, na Twitteru je napisao: 'Ne @WhoopiGoldberg, #Holokaust je nacističko sustavno uništavanje židovskog naroda - za kojeg su smatrali da je inferiorna rasa. Iskrivljavanje holokausta je opasno."

Reagirao je i Američki muzej holokausta: 'Rasizam je bio središnji dio nacističke ideologije. Židove nije definirala religija, već rasa. Nacistička rasistička uvjerenja potaknula su genocid i masovna ubojstva.'

Nakon što je su sa svih strana pristigle brojne kritike, Goldberg se ispričala.

'U današnjoj sam emisiji rekla da u holokaustu 'nije riječ o rasi, već o ljudskoj nečovječnosti'. Trebala sam reći da je riječ o oboje', ispravila se Goldberg u objavi na Twitteru i kazala kako je židovski narod oduvijek imao njezinu podrški i kako joj je žao ako ih je povrijedila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:42