NEPRIMJERENO PONAŠANJE

SMATRALI SU GA VELIKIM GOSPODINOM, A SADA JE NA STUPU SRAMA Konačno se oglasio i Morgan Freeman: 'Ispričavam se...'

 
 Profimedia, Newscom

Osamdesetogodišnji oskarovac Morgan Freeman ispričao se u četvrtak nakon izvješća o spolnom napastvovanju pridruživši se tako velikom broju poznatih osoba suočenih s optužbama za spolno uznemiravanje u doba širenja pokreta #MeToo.

Šesnaest osoba, od kojih je osam reklo da su žrtve, opisalo je za CNN raspon problematičnog Freemenova ponašanja na filmskim setovima i na promotivnim turnejama.

Pad holivudskog mogula Harveyja Weinsteina u listopadu prošle godine u SAD-u je pokrenuo obračun zbog spolnog uznemiravanja i napastvovanja koji je srušio mnoge moćne muškarce u svijetu zabave, politike i medija.

Glumac koji sljedeći tjedan navršava 81 godinu objavio je promptnu ispriku nakon što su mediji objavili izvješće.

"Svatko tko me pozna ili je radio sa mnom zna da nisam osoba koja bi namjerno uvrijedila nekoga ili učinila da se osjeća neugodno", kaže Freeman u izjavi.

"Ispričavam se svima koji su se osjetili neugodno ili obezvrijeđeno - to mi nije bila nakana", dodaje.

Jedan od najpoštovanijih i najvjerodostojnijih glumaca, Freeman je u siječnju dobio nagradu za životno djelo Udruge glumaca, koja sada razmišlja o tome da nagradu povuče, kako je u izjavi za AFP navela sama udruga.

Glasnogovornica udruge rekla je da priznaje Freemanu pravo na pošteno suđenje, no da su optužbe "uvjerljive i razorne" te da polazi od toga da vjeruje tim "hrabrim" ženama koje su ih izrekle.

CNN navodi izjavu mlade asistentice producenta koja je rekla da ju je Freeman uznemiravao tijekom ljetnog razdoblja 2015. za vrijeme snimanja komedije "Going in Style".

Ona je optužila glumca da ju je stalno dodirivao, spuštao ruku na donji dio leđa te često komentirao njezin izgled.

Također je rekla da je neprekidno pokušavao skinuti joj košulju i ispitivao nosi li grudnjak.

Kad mu je glumac Alan Arkin, jedan od partnera u filmu, rekao da prestane, "Morgan je bio izbezumljen i nije znao što bi rekao", kazala je.

U ostalim optužbama Freemana optužuju za neprimjereno ponašanje na snimanju zbog kojega se glumice u njegovoj blizini ne bi ugodno osjećale, poput buljenja ženama u grudi i traženja da se pred njim okreću.

Freeman je dobitnik Oscara 2005. za najbolju sporednu ulogu za dramu "Djevojka od milijun dolara" i četiri puta je nominiran za tu nagradu Akademije.

Značajni filmovi su mu također "Iskušenje u Shawshanku", "Sedam", "Vozeći gospođicu Daisy" kao i nekoliko filmova "Batman".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:21