LUDA TEHNOLOGIJA

Softver vratio Harrisona Forda (80) u rane četrdesete. Njemu je to ‘pomalo jezivo‘

Peti film o Indiana Jonesu vraća gledatelje u mladost. Sve se vrti oko svemirske utrke, a tu su i neizbježni nacisti

Harrison Ford

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Harrison Ford je čovjek za sva vremena. Svjedoče to prve fotografije iz petog nastavka franšize "Indiana Jones" koje je ekskluzivno objavio magazin Empire. Empire je cijelo specijalno izdanje koje izlazi u siječnju 2023. godine, posvetio Indiani i novom filmu. Fotografije pokazuju ono o čemu se dugo vremena pričalo. Forda su pomladili, koristeći vizualne efekte i najnoviju tehnologiju, tako da je Indiana u novom filmu otprilike iste dobi kao u prva tri filma iz serijala o najupornijem arheologu na svijetu, avanturistu spremnom na sve.

Tehnologija pomlađivanja, doduše, korištena je samo u prvim scenama filma, koje se odigravaju u dvorcu 1944. godine i u kojima se Jones suočava s grupom nacista.

- Sukobe se i nađete se i onda se nađete u 1969. godini - objasnio je James Mangold koji je preuzeo redateljsku palicu od Stevena Spielberga - Tako publika ne osjeti promjenu između 1940-ih i 1960-ih na razini intelektualnog koncepta, nego doslovno osjeti duh vremena.

image

Naslovnica "Empirea", specijal posvećenog petom filmu o Indiani Jonesu

Screenshot Empire

- Nadam se da će gledatelji, iako se radi o tehnologiji, pogledati film i reći: "Vidi ti to, pronašli su snimke koje su napravili prije 40 godina!" - rekla je producentica Kathleen Kennedy za magazin Variety - Bacamo vas u avanturu, nešto što Indy uvijek traži i odmah znate da ste u filmu o Indiani Jonesu.

Magazin Empire piše kako je za stvaranje te scene korišten niz tehnika uključujući i najnoviji ILM software koji je prokrčio put kroz more arhivskog materijala, snimki mlađeg Harrisona Forda, prije no što ih je uskladio s novim snimkama.

Sam Harrison Ford priznao je da je njemu pomlađivanje "pomalo jezivo".

- Ali ovo je prvi put da sam povjerovao u ono što vidim. U stvari ni ne želim znati kako to funkcionira, ali funkcionira. I ne, izaziva u meni želju za povratkom u mladost. Sretan sam u svojoj koži - kazao je 80-godišnji glumac.

Veći dio petog filma događa se 1969. godine, u vrijeme kada se čovjek otisnuo u svemir. Film vraća franšizu u doba "Tragača za izgubljenim kovčegom". Indiana se još jednom suočava s nacistima, pa odatle i scena iz 1944. godine. Druga bitna akcijska scena događa se na njujorškoj paradi povodom uspješne misije Apolla 11, 13. kolovoza 1969. godine.

- Jednostavna je činjenica da je cijelim projektom odlaska na Mjesec upravljala grupa bivših nacista - ispričao je koscenarist Jez Butterworth - Koliko su doista bivši, veliko je pitanje. To, naravno, jako živcira Indyja.

image

Indiana će se opet suočiti sa svojim najvećim neprijateljima, nacistima

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Uloga Jonesovog neprijatelja u "petici" pripala je Madsu Mikkelsenu, glumcu koji uvijek garantira kvalitetu. On je Voller, lik inspiriran stvarnim čovjekom, Wernherom von Braunom, bivšim nacističkim inženjerom koji je postao jedan od NASA-inih šefova, i kojeg često nazivaju "ocem svemirskih letova".

- On je čovjek koji bi volio ispraviti neke pogreške iz prošlosti. Tu je nešto što može svijet učiniti bitno boljim mjestom za život. On bi volio to imati u svojim rukama, a Indiana Jones u svojim. I eto priče - rekao je Mikkelsen za Variety.

Osim njih dvojice, u filmu glume i Phoebe Waller-Bridge, Thomas Kretschmann, Boyd Holbrook, Shaunette Renée Wilson, Toby Jones, Antonio Banderas te John Rhys-Davies.

Peti nastavak franšize iznimno je bitan za Disney i Lucasfilm jer njime žele oživjeti iznimno popularnu franšizu, ali joj dati i veći prostor. Prema pisanju Varietyja, Disney planira napraviti seriju o Indiana Jonesu za svoju platformu Disney +, a navodno su već počeli pregovarati s potencijalnim scenaristima koji bi pisali avanture za svima dragog arheologa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:34