BURNI ŽIVOT TAJKUNA

Spavao je sa sestrama, varao supruge, a onda ga je dostigla karma: Umro je na rukama one koju je najviše ponizio

Proslavio se dugogodišnjom ljubavnom vezom s opernom pjevačicom Marijom Callas, kao i ženidbom s Jacqueline Kennedy

Aristotel Onassis i Maria Callas

 Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Jedan od najmoćnijih ljudi rođenih u Grčkoj svakako je bio brodovlasnik i jedan od prvih brodovlasnika u svijetu koji je započeo gradnju brodova-tankera za prijevoz nafte, na čemu je stekao ogromno bogatstvo, Aristotel Onassis.

Osim ogromnog bogatstva kojim je stekao veliku moć i reputaciju, Onassis je bio poznat i po svom razvratničkom stilu života, prenosi Kurir.

Proslavio se dugogodišnjom ljubavnom vezom s opernom pjevačicom Marijom Callas, kao i ženidbom s Jacqueline Kennedy, udovicom bivšeg predsjednika SAD-a Johna Kennedyja, koji je ubijen 1963. u Dallasu.

Njegov ljubavni život uzbudljiviji je čak i od holivudskih filmova, a zbog načina na koji se odnosio prema svojim ‘ljubavnicama‘ stekao je imidž bludnika. Bio je poznat po tome da je zavodio samo najveće ljepotice, koje su zbog njega bile spremne uništiti svoje brakove.

U prosincu 1946. Onassis se oženio Athinom Livanos, kćeri velikog brodograditelja Stavrosa Livanosa, i s njom dobio dvoje djece. Povod za ovaj brak nije bila ljubav, već Onassisov osjećaj za biznis. Brakom si je osigurao pristup krugu vrhunskih brodovlasnika, a oni su ga prihvatili sa sumnjom i oprezom. Nakon razvoda, Athina se udala za udovca svoje sestre i Onassisova poslovnog rivala Stavrosa Niarchosa.

Fatalan susret

Kada su se 1957. Onassis i Maria Callas prvi put sreli na jednom balu u Veneciji, oboje su bili u braku. Ona s 30 godina starijim Giovannijem Battistom Meneghinijem, a on s Athinom. No fatalno su se zaljubili. Slovili su za najzanimljiviji, najpopularniji i najintrigantniji par 60-ih godina prošlog stoljeća, a njihov buran život pomalo je podsjećao na neku starogrčku dramu.

Već pri prvom susretu među njima su se rasplamsale strasti. Maria je tada s 34 godine bila na vrhuncu slave, a kritičari su je nazivali ‘boginjom jedinstvenog glasa‘. Dvije godine nakon prvog susreta, on ju je pozvao na krstarenje Mediteranom. Ona je krenula sa suprugom. Njihovu kemiju i emocije bilo je nemoguće ignorirati. Svatko je na palubi broda, uključujući i njegovu suprugu Athinu, znao da se sprema oluja...

Kada je putovanje završilo, Maria je zamolila Giovannija da se razvedu. "Želim ostati kod Aristotela", rekla mu je. Meneghini je bio izvan sebe, javno je napao Onassisa, koji ga je pak u svome stilu pokušao smiriti. "Koliko želite za Mariu? Pet ili deset milijuna?", pitao ga je. Ipak, Onassis nije razmišljao o razvodu. Htio je imati i ljubavnicu i suprugu. Kada se konačno razveo, Mariji je ponudio brak.

image

Aristotel Onassis i Maria Callas

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia

Kad je ona ostala u drugome stanju, Onassis je grubo reagirao. Imao je već dvoje djece i pitao se što će mu još jedno. Dok je bila trudna, Maria je odbijala da je bilo tko vidi. Rodila je 30. ožujka 1960. i to dječaka koji je poživio samo nekoliko sati.

Odnos s Onassisom, duševna bol koja je pratila burnu ljubav, sve se to odrazilo na njezinu karijeru. Maria Callas sve je više posezala za sredstvima za smirenje i tabletama za spavanje. Kada se, nakon svega, počelo pisati i pričati o Onassisovoj aferi s Lee Radziwill, sestrom Jacqueline Kennedy, Maria si je željela oduzeti život. Onassis ju je pronašao u njezinom pariškom stanu. Iako se nikada nije od nje zaista razveo, nije propuštao nijednu priliku da je povrijedi.

"Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena, niti domaćica u kući. Ti si samo gost", znao joj je često govoriti.

Prva dama SAD-a na njega je pala kao pokošena

Svi su se iznenadili kada se bivša prva dama SAD-a, Jackie Kennedy, pet godina nakon smrti i ubojstva supruga Johna Kennedyja, udala za 23 godine starijeg grčkog bogataša. Jackie ga je prvi put upoznala tijekom svog jesenskog odmora 1963., kada je bila pozvana na Onassisovu luksuznu jahtu Christina. Na to ju je putovanje pozvala mlađa sestra Lee Radziwill, koja je i sama navodno imala romansu s Onassisom.

I dogodila se ljubav. Onassis se prvi put u javnosti pojavio s Jackie Kennedy 1964. godine, a Maria Callas umirala je od ljubomore. Vjenčali su se 1968. na Jackienino inzistiranje jer nije htjela osramotiti svoju djecu. Četiri mjeseca ranije Robert Kennedy, brat njezina pokojnog supruga, ubijen je u Los Angelesu. Jackie Kennedy tada je odlučila da je pametnije da s djecom ode iz SAD-a. Brak s Onassisom imao je smisla, on joj je dao novac i moć koji su joj u tom trenutku bili prijeko potrebni.

Međutim, Onassis je ubrzo zatražio razvod, koji nije mogao dobiti zbog nedostatka razloga prema grčkim zakonima. U tom je periodu često pokušavao vidjeti Mariju Callas. Već 1969., godinu dana nakon vjenčanja s Jackie Kennedy, njegove posjete Marijinoj kući postale su sve češće. Jednom je prilikom u noćnom klubu Maxim Onassis glasno uzviknuo: "Kako je dobro opet osjetiti Marijine debele kukove. Kostiju sam sit kod kuće!" Jackie se pred kraj njihova braka preselila u New York, gdje je i ostala sve do smrti.

image

Jacqueline Kennedy i Aristotel Onassis

Topfoto.co.uk/Topfoto/Profimedia/Topfoto.co.uk/topfoto/profimedia

Obiteljsko prokletstvo

Obitelj Onassis zatekla je velika tragedija. Alexander Onassis, Aristotelov sin, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći. To je dotuklo njegovu prvu suprugu Athinu koja je također ubrzo umrla.

Njegova kći Christina Onassis ima važno mjesto u njegovom poslovnom imperiju Onassis, te je dokazala da je dostojna nasljednica svoga oca. No, nažalost, u privatnom životu nisu joj cvjetale ruže. Udavala se četiri puta, a razvodila još brže. S četvrtim suprugom Thierryjem Rousselom dobila je kćer Athinu. Ali, sreća ju je i tog puta iznevjerila. Thierryja su milijuni na računu zanimali više od njihove vlasnice, a čim je ugledao prelijepu Šveđanku Marianne "Gaby" Landhage čak je i novac izgubio sjaj, a Christina je još jednom bila ostavljena. Nažalost, 18. studenog 1988. pronašli su je mrtvu, nagu i napuštenu od svih, u hotelu u Buenos Airesu i, sumnja se, predoziranu.

Karma je dostigla Aristotela

Nakon smrti sina Alexandera 1973., Aristotel je sve više obolijevao. Bolovao je od upale pluća. Kada je osjetio da mu se bliži kraj, tražio je da mu dođe Maria Callas. "Ona treba doći, supruga mi treba doći", govorio je tada.

Bliski prijatelji kažu da je Maria Callas cijelu noć preležala budna u njegovu bolesničkom krevetu. "Volio sam te. Ne uvijek dobro, ali toliko koliko sam mogao", rekao joj je tada, a ona mu je sve oprostila. Ostala je primadona i u operi i u životu. Onassis je preminuo 1975., a Maria se vratila u svoj pariški apartman i živjela gotovo životom pustinjaka. Preminula je u rujnu 1977. u 53. godini života od srčanog udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:34