NAJVRIJEDNIJI UGOVOR

Springsteen prodaje životno djelo za pola milijarde dolara! Evo tko postaje vlasnik svih Bossovih klasika

Sony je kupio izdavačka prava te postaje vlasnik 20 studijskih albuma, uključujući klasike Born To Run, The River i Born In The USA

Bruce Springsteen

 Geoff Robins/AFP

Rock ikona Bruce Springsteen prodao je svoje snimke i izdavačka prava, odnosno svoje glazbeno životno djelo, japanskom divu Sonyju za 500 milijuna dolara, odnosno 376 milijuna funti.

Tim ugovorom Sony postaje vlasnik njegovih 20 studijskih albuma, uključujući klasike poput Born To Run, The River i Born In The USA, izvještavaju američki mediji, kako prenosi BBC.

Springsteen je dvadeseterostruki dobitnik Grammyja, a njegova je glazba prošle godine uprihodila oko 15 milijuna dolara.

Ovaj Sprinsteenov ugovor sličan je prodajama koje su ostvarili Bob Dylan, Blondie i David Bowie.

Warner Music je tako u rujnu kupio svjetska prava na glazbu Davida Bowieja, a Dylan je u prosincu prošle godine prodao svoj katalog s više od 600 pjesama Universal Music Groupu po kupovnoj cijeni od 300 milijuna dolara.

Trenutačna financijska sigurnost

Ugovori pružaju trenutačnu financijsku sigurnost umjetnicima, dok se novi nositelji prava nadaju profitu kreiranjem novih načina ostvarivanja prihoda za glazbu putem licenciranja za filmove i televiziju, raznih roba, prihoda od izvođenja i slično.

U svibnju je izvršni direktor Sony Musica, Rob Stringer, rekao kako je tvrtka utrošila 1,4 milijarde dolara na akvizicije tijekom prethodnih šest mjeseci. To je uključivalo i višemilijunski dogovor za dobivanje prava na dio opusa Paula Simona.

Springsteenov ugovor bio bi najvrijedniji do sada, ako su brojke koje je objavio slavni glazbeni tjednik Billboard točne.

Javna objava o prodaji još nije upućena, a predstavnici Sonya i Springsteena još nisu odgovorili na upite BBC-a.

Springsteen, poznat i pod svojim kultnim nadimkom The Boss, jedan je od najuspješnijih i najcjenjenijih rock glazbenika svih vremena, rođen i odrastao u New Jerseyu, a tijekom svoje karijere snimao je za Sony Columbia Records.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:07