TKO IDE U LIVERPOOL?

Srbija danas kreće s izborom kandidata za Eurosong: Glazbenici su, malo je reći, osebujni

Bit će tu svega: od jastoga, muškog trbušnog plesa, mladića koji se ponosi što je prvi Rom koji se na ovim prostorima deklarirao kao gej...

Kandidati koji bi mogli predstavljati Srbiju na Eurosongu

 Instagram/

Svi koji su se bojali da će Let 3 sa svojim šarenim kostimima, ružicama na stražnjicama i antiratnom pjesmom ratne tematike biti najkontraverzniji sudionici ovogodišnjeg Eurosonga sada se mogu opustiti i odahnuti. Jer, večeras kreće prvo polufinale srpskog Izbora pesme za Evroviziju, u koji je Radio Televizija Srbije uložila nevjerojatnih četvrt milijuna eura. Bit će tu svega: od favorita kojem je zaštitni znak jastog, muškog trbušnog plesa, benda za ‘svadbe i korporativne proslave‘, učitelja norveškog koji je ujedno i majstor salse, mladića koji se ponosi što je prvi Rom koji se na ovim prostorima deklarirao kao gej...

No, prvo da utvrdimo gradivo: Srbija svog eurovizijskog predstavnika bira kroz dva polufinala u kojima se večeras i sutra natječu 32 pjesme, koje je odabrao žiri RTS-a. Najboljih osam skladbi iz svakog polufinala u subotu se natječe za pobjedu u velikom srpskom finalu, a pobjednik će u Liverpoolu nastupati u prvom polufinalu Eurosonga, u kojem nastupa i naš Let 3. Da fanovi Eurosonga mnogo očekuju od Srbije jasno je i po stanju na kladionicama: uoči prvog polufinala Srbija je danas tu zauzela četrnaesto mjesto i tako pretekla Hrvatsku koja sada drži šesnaesto mjesto eurovizijskih kladionica.

Tko će se u svibnju najvjerojatnije boriti protiv Leta 3 i ‘Mame Šč‘? Znalci kažu kako najveće šanse za to ima Luke Black. Glazbenik kojem je pravo ime Luka Ivanović nedavno je izazvao skandal kada je na ulicama Beograda umjesto psa na uzici prošetao mrtvog jastoga. Luke (30) je podrijetlom iz Čačka, već godinama živi u Londonu, glazbeno je godinama surađivao s Konstraktom i ‘Zemljom Gruva‘. Proslavio se 2017., kao prvi muzičar s ovih prostora koji je potpisao ugovor s Universal Musicom i objavio svoj debi singl ‘D-Generation‘. Od tada je samo nizao uspjehe, a probio se i do azijskog tržišta gdje, posebno u Kini, uživa nevjerojatnu popularnost. Pjesmu ‘Samo mi se spava‘ s kojom se večeras natječe izvest će na engleskom i srpskom jeziku, a njegov alternativni zvuk podsjeća na takozvani anksiozni pop, kažu glazbeni kritičari, koji su očarani glazbenikom čija pjesma govori o svijetu koji gori, ratu, unutrašnjim nemirima i o tome da on samo želi spavati.

Njegove planove mogle bi pomrsiti djevojke iz grupe Hurricane koje će sutra nastupiti sa skladbom ‘Zumi, zimi, zami‘. Ne, ne, nisu to one tri raskošne dame koje pamtimo po energičnom scenskom nastupu i vitlanju kose na eurovizijskom nastupu iz 2021. godine. Hurricane sada čine nove tri djevojke: 22-godišnje Miona Laura Srećković (koja je odrastala u Parizu), Sara Kourouma (koja je podrijetlom iz Gvineje, a godinama je igrala nogomet) i bivša balerina Jovana Radić. Njih tri upoznale su se jesenas, na potpisivanju ugovora, odmah se sprijateljile, a nakon što su usporedile i svoje horoskope postale su, vele, skroz sigurne da će zajedno izvrsno funkcionirati. Kako kažu, dat će sve od sebe da upravo one Srbiju predstavljaju na Eurosongu u Liverpoolu, a na tom putu pomoći će im i Boris Kargotić, modni dizajner u čijoj kreaciji je Lepa Brena za Novu godinu nastupala na Novoj TV, a koji je sada kreirao posebnu odjeću za nastup grupe Hurricane na Izboru za Pesmu Evrovizije.

U drugom polufinalu natjecat će se i Zejna Murkić (36) s pjesmom ‘Rumba‘, koja ima 1.7 milijun pregleda. Zejna, koja je pjevala i u regionalnom filmskom hitu ‘Toma‘, vodi i na kladionicama, a kvota za njenu pobjedu je 2.50. Numera s kojom sutra nastupa, otkrila je, izvorno je rađena za mjuzikl, no onda je Zejna, koja samu sebe ‘već vidi‘ u Liverpoolu odlučila drugačije.

- Dat ću svoj maksimum da u Velikoj Britaniji predstavim sebe kao Srpkinju s romskim porijeklom, u smislu da nije bitno što sam, nego da u sebi i svojoj krvi nosim tu srpsku energiju - ističe Zejna koja obećava i nezaboravni scenski nastup na Izboru pesme za Evroviziju.

Identično obećanje dao je i Savo Perović (31) koji večeras nastupa s pjesmom ‘Presidente‘. U nastup je uložio 10.000 eura! Savo će svoj hit pjevati na srpskom i španjolskom jeziku, pratit će ga plesači, specijalni efekti, a navodno će na pozornici izvesti i muški trbušni ples.

Osim njega, večeras na Izboru pesme za Evroviziju nastupaju i akademski glazbenici

iz benda Chegi&Braća Bluz Bend sa pjesmom ‘Svadba ili kavga‘. Ovaj bend, inače, diči se titulom da su baš oni idealni sastav za svadbe i korporativne proslave. Što se svadbi tiče, provjerili smo njihov raspored: ne lažu, po broju rezerviranih subota stvarno mogu konkurirati našoj ‘kraljici svadbi‘ Maji Šuput.

Danas će na srpskom izboru za Eurosong s pjesmom ‘Cvet sa istoka‘ najbolje od sebe dati i Princ od Vranja odnosno dugokosi Stefan Zdravković (27), kojeg bije glas najzgodnijeg frajera ovog natjecanja. Princ je po struci profesor norveškog jezika, velemajstor je salse, a u Bugarskoj je zahvaljujući svojim hitovima poznatiji nego u Srbiji. Umjetničko ime odabrao je, veli, jer su mi svi govorili da izgleda poput prinčeva iz Disneyevih crtanih filmova. Što se njegove pjesme tiče, dosad je skupila 1.3 milijuna pregleda, a inspirirana je legendom koja je vezana za Vranje, odnosno za tamošnji ‘Beli most‘, na kojem se Turkinja Ajša zaljubila u Srbina Stojana.

- Ajšu u pjesmi oslovljamo s ‘Ej, habibi‘, a sama numera ima etno, pop i rock momenata. Dugo nismo imali pjesmu na ovom nivou i ovog aranžmana - smatra Princ od Vranje. za kojim uzdišu mnoge žene.

Priča Jovana Živadinovića Džipsija (21), koji se sutra natječe s pjesmom ‘Greh‘, sasvim je drugačija. On je, naglašava, prvi Rom na ovim prostorima koji se javno deklarirao kao gej, zbog čega je bio etiketiran i zlostavljan. Kako kaže, zanimljivo je iskustvo biti Rom i gej, no to su, veli, tek dvije stvari koje čine njegov identitet.

- Imao sam 12 godina kada sam shvatio da sam gej. Nakon što sam to rekao svojoj obitelji i najbližim prijateljima, odlučio sam otvoreno svima kazati što sam i tko sam. Uostalom, ako ću da se bijem zbog toga što želim da nosim štikle, ima da se bijem - kaže Đipsi, koji si je umjetničko ime odabrao prema Shakirinoj pjesmi ‘Gypsy‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:16