‘PESMA ZA EVROVIZIJU‘

Srbija izabrala svoju pjesmu za Eurosong. U Švedsku putuje Teya Dora s ‘Ramondom‘

Najviše glasova publike dobila je Teya Dorina glavna konkurentica Breskvica ali to joj nije bilo dovoljno da izbije na prvo mjesto

Pesma za Evroviziju, 2024

 YT/Screenshot

Kao što moglo očekivati, barem prema stanju na kladionicama i podršci na društvenim mrežama, na 68. eurovizijskom glazbenom natjecanju u Malmöu u Švedskoj, Srbiju će predstavljati Teodora Pavlovska ili Teya Dora s pjesmom "Ramonda".

Ona je dobila najviše glasova peteročlanog stručnog žirija koji su činili Žika Zana, Ivana Rašić ili Sajsi MC, Dejan Petrović, Aleksandar Sedlar i predsjednica žirija Marija Šerifović, te 10 glasova na temelju SMS-poruka od publike.

Teya Dora bila je druga s 10 bodova po glasovima publike (SMS-porukama), no 12 bodova nije bilo dovoljno da Anđela Ignjatović Breskvica koja joj je bila najžešća konkurencija, izbije na prvo mjesto. Ona je samo od jednog suca dobila 12 bodova.

- Hvala svima, nećemo vas iznevjeriti. Bit ćemo najbolji i pobijedit ćemo i svima prenijeti poruku koju želimo - rekla je pobjednica Teya Dora preuzevši priznanje.

image

Pesma za Evroviziju, 2024

/Screenshot

Prijenos je krenuo prisjećanjem - na raskošnoj pozornici, gdje se voditelj, glumac Slaven Došlo i ove završne večeri pojavio najprije kao hologram, a zatim uživo, najprije je obilježeno 20 godina od povratka Srbije u eurovizijsko natjecanje - velikim hitom Željka Joksimovića, "Lane moje" koja je u Istanbulu osvojila drugo mjesto. Prikazan je i put Švedske, ovogodišnje zemlje domaćina, kroz njihove brojne uspjehe na ovom natjecanju. Osim Došle, izbor je vodila Dragana Kosjerina, koja je nosila svjetlucavu rozu haljinu s istim takvim ogrtačem. Voditelji Stefan Popović i Kristina Radenković javljali su se iz green-rooma gdje su cijelu večer razgovarali s natjecateljima.

Među pjesmama koje su ušle u finale bilo je i popa, rocka, balada, pjesama s etno i s elektro štihom, a već nakon dvije polufinalne večeri izdvojile su se tri žene - Breskvica, Teya Dora i Konstrakta.

image

Pesma za Evroviziju, 2024, Konstrakta

YT/Screenshot

U biti, cijelom večeri ili cijelim ovogodišnjim finalom "Pesme za Evroviziju" dominirale su žene. Činilo se kao da njihove muške kolege nemaju ni upola toliko pozornosti koliko pjevačice. To se vidjelo i kod glasanja, gdje je samo Dušan Kurtić dobio od jednog člana žirija veću ocjenu od šestice.

Prije samog početka "Pesme za Evroviziju", dogodila se promjena u predviđanjima tko će odnijeti pobjedu među tri favoritkinje, što je unijelo dodatno uzbuđenje među fanove Eurosonga. Naime, Anđela Ignjatović Breskvica koja je izazvala mnogo pozornosti pjesmom "Gnezdo orlovo" pala je na treće mjesto. Na prvom mjestu bila je Teya Dora s pjesmom "Ramonda", koja je inspirirana cvijetom Ramonda nathaliae ili srpskim feniksom, koja je simbol oporavka srpskog naroda i vojske poslije stradanja u Prvom svjetskom ratu. Iza nje je bila Konstrakta koja je pjevala "Novo, bolje".

image

Pesma za Evroviziju, 2024

/Screenshot

Tijekom cijele večeri i svih 16 pjesama, na društvenim se mrežama i na YouTubeu gdje se mogao pratili prijenos, vodila žestoka verbalna bitka između fanova Breskvice, čiju su pjesmu neki opisali kao "genocidnu", tvrdeći da govori o etničkom čišćenju Albanaca s Kosova i fanova Teye Dore i Konstrakte, ali i još dvije pjevačice Zorje i Zejne.

Anđela Ignjatović reagirala ja na kritike o pjesmi, rekavši da ju je jako pogodilo spominjanje genocidnosti te u jednom od nekoliko svojih intervjua kazala: "Neću ništa pretjerano komentirati. Već sam rekla da mislim da sam bar malo inteligentnija od ljudi koji pišu takvo nešto. Pjesma govori o borbi između dobra i zla. Tko kako želi, neka tumači pjesmu.".

Svi su čekali njezin nastup i da vide s kakvim će se krilima pojaviti na sceni. Naime, pjevačicu su nakon nastupa u polufinalu poprilično kritizirali zbog outfita, ne toliko zbog stilizirane narodne nošnje, nego uglavnom zbog anđeoskih krila koja je nosila. Kritičarima je smetalo što ih uopće ima, a nekima što ne djeluju baš grandiozno. Nekoliko sati prije prijenosa pojavila se priča da su joj organizatori dozvolili da promijeni dio kostima, te umjesto "krila s Ali Expressa" ima neka dostojnija pjesme u kojoj se spominju orlovi. Mnogi su ostali zbunjeni kada se Breskvica pojavila s istim krilima koje je imala na svojem prvom nastupu.

image

Pesma za Evroviziju, 2024

/Screenshot

S velikim zanimanjem iščekivao se i nastup Konstrakte. Ona je prije dvije godine prala ruke i pobijedila, pa osvojila peto mjesto na Eurosongu u Italiji. Ovaj put mijesila tijesto i pjevala pjesmu "Novo, bolje" koji se konzervativnijoj publici nije baš previše dopao. Svojim nastupom Konstrakta nije razočarala fanove, no ipak nije došla do pobjede.

Osim ovih pjevačica, svojim nastupom najjači dojam na žiri i gledatelje ostavile su Zejna i Zorja, te Lena Kovačević koja je otpjevala moćnu baladu koju je posvetila nedavno preminuloj majci.

Prije nacionalnog izbora, Srbija se na kladionicama Eurosonga nalazila na 23. mjestu, a vrlo brzo će se pokazati hoće li i što promijeniti izbor Teye Dore i "Ramonde".

Inače, iste večeri svoj izbor za pjesmu Eurovizije održali su na Islandu. Pobjednica Söngvakeppnin 2024. je Hera Björk koja će drug put u karijeri predstavljati svoju zemlju i to pop pjesmom "Scared of Heights". Pjevačica je nastupila 2010. godine na Eurosongu u Oslu, kada je pjevala pjesmu "Je ne sais quoi" i završila na 19. mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 08:23