MALTRETIRANJE UČENIKA

Srpski folk pjevač upao na nastavu, urlao, prijetio i vrijeđao djecu: Škola mjesecima sve zataškavala, roditelji očajni

Očajni roditelji navode da je škola mjesecima zataškavala razne incidente, ali da je posljednji bio kap koja je prelila čašu

Slobodan Sloba Radanović

 Instagram/Slobodan Sloba Radanović/

Dio roditelja učenika četvrtog razreda Osnovne škole "Milena Pavlović Barili" u naselju Višnjička Banja tvrdi da dječak iz tog razreda i njegov očuh, folk pjevač Slobodan Sloba Radanović, "teroriziraju cijeli razred". Navode da je škola mjesecima zataškavala razne incidente, ali da je posljednji bio kap koja je prelila čašu. Naime, ističu da je pjevač nenajavljeno upao u razred posinka te galamio, vrijeđao i prijetio djeci, govoreći im da nitko ne smije dirati njegovo dijete, prenosi Nova.rs.

“Sve se dogodilo 27. ožujka kada je dječakov očuh upao u razred i svojim bahatim ponašanjem prestrašio djecu te ih čak rasplakao. Očuh je ušao u školu i rekao portiru da ga je zvao učitelj i da dolazi po sina. Nitko ga nije legitimirao, apsolutno ništa, a praksa je da vas portir stalno traži osobnu iskaznicu pa čekate dok on ne pozove osobu kod koje želite ići. Stoga nije tako lako ući u školu. Ali izgleda da taj čovjek to može”, kaže majka učenice koja ide u razred s Radanovićevim posinkom.

Dodaje da su djeca ispričala roditeljima da im je pjevač Sloba Radanović upao u razred i da je prema njima bio bezobrazan i drzak.

“Djeca su pričala da je bio crven u licu, ljutit, unosio im se u lice, govorio: ‘Ako netko nešto kaže mom Luki, završit će ovako‘, hvalio se, psovao. Ignorirao je i molbe učiteljice da ode, svađao se s djecom. Djevojčice su bile uplašene, učiteljica se tresla, neka djeca su plakala od straha”, objašnjava.

Dječak je navodno pozvao očuha jer se tog dana tukao s drugim dječacima.

“Djeca, ali i učiteljica, ispričala su nam da je na satu toga dana ponovo počela tuča među djecom, vrijeđanje i psovke između četiri dječaka, među kojima je bio i taj dječak. U tom trenutku kada se iznervirao, zamolio je učiteljicu da ide na WC. No, umjesto u toalet, on je iz kabineta za tjelesni otišao u učionicu po mobitel i pozvao Slobu da dođe pokazati svima tko je i da se spremi (samo se dijete time hvalilo kasnije, demonstrirajući njegovu silu) i ubrzo je Sloba upao u razred . A učiteljica je dodatno napomenula predstavniku roditelja da je sa sobom ponio zašiljenu olovku kada je išao telefonirati. To je sve što svi znamo", kaže ona.

Zabrinuta majka ističe da je Radanovićev posinak problematično dijete, te da je zbog svog ponašanja na kraju drugog razreda prebačen u ovu školu.

“Bilo je problema s njim u prošloj školi, barem su tako rekli njegovi roditelji, odnosno majka na prvom roditeljskom sastanku na kojem je bila. Od tada ih nitko nije vidio, ni otac ni majka nisu bili u školi već tri godine. Zašto njegov očuh uopće dolazi u školu, kad dijete ima roditelje? Nažalost, dijete je uvijek akter nekih problema. To su svađe između jedne grupe dječaka unutar razreda i ostalih razreda, ima svađanja, vrijeđanja, a ponekad se i potuku. Ovo se prijavljuje nadležnima u školi, svi roditelji se odazovu, osim dječakove obitelji. S njihove strane nema suradnje. Pritom dječak dva mjeseca ne dolazi na nastavu, a prijateljima u grupi šalje poruke da ostaje na Maldivima, pokazuje kako putuje po svijetu, a onda dolazi u školsko dvorište i smije se prijateljima jer on ne ide na nastavu. Znate i sami koliko je danas teško bilo što opravdati djetetu. A oni očito uspijevaju”, rekla je zabrinuta majka.

Učiteljica promijenila stav

Prema riječima ove majke, cijelo vrijeme je bila prisutna i učiteljica učenika koja je bila jako potresena nemilim događajem.

Međutim, dva i pol dana kasnije, tvrdi ova majka, imala je “drugačiji ton”.

"To nas je još više razočaralo i potaknulo na urgiranje. Ispoštovali smo njihovu proceduru, ali nismo dobili ništa. Uprava škole smatra da sigurnost djece nije ugrožena jer je gospodin koji je ušao u učionicu poznato lice. Navela je i da nije tako strašno, djeca čuju viku i psovke, te da bi učiteljica mogla snositi posljedice jer je, kada je izašla izvan učionice s bahatim očuhom, ostavila djecu samu dvije minute, a prema proceduri, to ne bi smjela učiniti. I onda su sve svalili na domara odnosno portira, nažalost. Bilo bi nam žao da on bude kolateralna žrtva, a hoće”.

Bilo je, dodaje, još incidenata zbog kojih su se roditelji pobunili, a koji su također zataškani.

“Upad bahatog očuha nije jedini. Prije njega, jednom je u učionicu upala majka drugog dječaka. Vikala je na djecu, vrištala, prijetila im, unosila im se u lice, učiteljica joj je to dopustila. Poštovali smo njihovu proceduru, prvo smo se žalili učiteljici, ona je obavijestila pedagoginju i upravu, međutim, jednom je predstavnik Vijeća roditelja upozorio Vijeće, ali to nigdje nije zabilježeno. Nikad nas o tome nisu obavijestili, dakle nema traga jer ga ne žele ostavljati, i svi smo dojma da to zataškavaju zbog ugleda škole, da je zaštita djece manje bitna. Dokle više? Dokle da šutimo i gledamo što se radi u školi? Ravnateljica nam neće ništa reći, samo ono što nam učiteljica prenese."

Isto tako je, kaže ona, u jednom razredu došao nepoznati muškarac koji se predstavio kao knjižar i uvjeravao je decu da trebaju kupiti knjigu, a sutradan mu donijeti 700 dinara.

„On je prijatelj jednog od zaposlenih u školi, prilazio je deci jedan na jedan, nagovarao ih da uzmu neki rječnik i da mu sutradan plate 700 dinara za to. Učiteljica je to dopustila. Kako? Kada smo se žalili na to, Uprava je rekla da će djelatnicu upozoriti. Što mi imamo od upozorenja, kad su se ovakve stvari počele često događati?", pita se zabrinuta majka.

Roditelji u strahu

Majka Milka Stanivuk, čije je dijete također učenik ove škole, tvrdi da su učenici ove beogradske škole nesigurni jer u ustanovu može ući bilo tko.

“Riječ je o sigurnosti djece i svih djelatnika škole. Potpuno je nedopustivo da bilo tko uđe u školu i razgovara s djecom. U nekoliko navrata provaljeno je u školu, a da roditelji nisu bili ni obaviješteni. Valjda bi škola trebala snositi odgovornost za to tko ulazi i tko hoda po hodnicima i učionicama. Takvi ispadi do sada nisu imali većih posljedica, ali to ne znači da ih neće biti ni u budućnosti, ne daj Bože. Kao roditelj samo želim biti informirana na vrijeme i znati da su nam djeca sigurna. Ovakav tretman samo nas vodi u sve veći strah”, izjavila je za Novu.rs.

Još je nekoliko roditelja izrazilo zabrinutost, a dodali su i da Radanovićev posinak niže probleme otkad je došao u tu školu.

"Neodgojen je, psuje, dere se, zadirkuje, tuče se. Više je puta bio kod psihologa, ravnateljice. Na roditeljske sastanke mu ni majka, ni otac ni očuh ne dolaze. Samo je došla na prvi roditeljski početkom drugog razreda jer se on tada priključio tom razredu. Ustala je pred svima i pitala ima li netko punjač za mobitel. Toliko o njoj. A on redovito ometa nastavu kod učiteljice i kod profesorice engleskog. U razredu su još dva dječaka kojima njegova dobacivanja posebno smetaju i s kojima se zna potući i razmijeniti ružne riječi. On na nastavi ustaje, priča, šeta... Pa dokle više? Odvlači pažnju drugoj djeci i remeti nastavu. Moje dijete je bilo uznemireno nakon Slobina upada i vikanja. Škola misli da to nije bilo ništa, kriv je domar koji je ‘neuračunljiv‘ (tako su rekli) i koji ga je pustio da uđe. Što da očekujemo sljedeći put kad se taj isti čovjek razjari i upadne u školu? Tko sve ulazi u školu? Ostavimo djecu u školi, mislimo da je sve super, odemo na posao i onda čujemo da je upao ovaj, upao je onaj. Poslije 3. svibnja sigurno nismo spokojni dok su nam djeca u školi", rekao je očajan roditelj za Novu.rs.

Škola se ne oglašava

Nakon navoda nekoliko zabrinutih roditelja, Nova.rs kontaktirala je Upravu škole, odnosno ravnateljicu, ali je ona, kako su im rekli, "opravdano odsutna". Povratno se medijima nije javila.

Ni pjevač Slobodan Radanović nije bio raspoložen za davanje izjava srpskim medijima, a njegova supruga Jelena za Novu.rs je izjavila da navodi roditelja nisu točni.

"Dobit ćete tužbu, to nije točno, ali vi radite kako mislite i kako morate. To je totalna glupost, neka fora, neko miniranje nas, Sloba neće davati nikakav komentar, ali vi ako želite, pišite, što drugo da vam kažem", odgovorila im je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:59