VELIKI PRIJATELJI

STEVEN SPIELBERG OTKRIO KAKO GA JE BRANKO LUSTIG OSTAVIO BEZ TEKSTA Slavni redatelj u emotivnom oproštaju: 'Zasukao je rukav. Ostao sam bez riječi'

 
Branko Lustig, Steven Spielberg i Gerald R. Molen
 Michael Ferguson / Zuma Press / Profimedia

Steven Spielberg toplim se riječima oprostio od svog prijatelja i suradnika Branka Lustiga koji je producirao njegov film ‘Schindlerova lista’.

- Teška srca primio sam vijest o Brankovoj smrti i moje su misli s njegovom obitelji i prijateljima. Kad smo se prvi put upoznali kako bi razgovarali o ‘Schindlerovoj listi’, on je inzistirao da njegove zasluge za film nisu važne i da su mu kvalifikacije za rad na filmu jednostavne i male. Tad je zasukao rukav i otkrio mi tetovirani broj iz Auschwitza. Ostao sam bez riječi i tako se, u tom intimnom trenutku, rodilo naše divno prijateljstvo koje je trajalo gotovo tri desetljeća. Proizašlo iz horora holokausta njegovo osobno putovanje je trijumf nade i odlučnosti, to je priča kojoj mnoga djeca iz danas nezamislivih uvjeta mogu težiti. Silno će nam nedostajati - prenosi Spielbergove riječi magazin Variety.

Lustig je kao dječak od 11 godina s majkom polovicom 1943. iz Čakovca odveden u Auschwitz. Ondje su ih odmah razdvojili i do kraja rata Lustig neće znati što je s njegovom majkom.

Bio je prisiljen raditi u rudniku ugljena nakon čega su ga prebacili u logor Doru Mittelbau u središnjoj Njemačkoj. U veljači 1945. prebacili su ih u logor Bergen-Belsen u kojem je, 25 metara od njegove barake, mjesec dana kasnije umrla Anna Frank. Ondje je dočekao oslobođenje.

Posljednjih mjeseci boravka u logoru bolovao je od tifusa, imao je samo 30 kilograma i jedva je preživio. Spasio ga je vojnik jugoslavenske kraljevske vojske koji je iz njegovih priča prepoznao i majku, koja je također posljednju godinu rata bila u Bergen-Belsenu.

Lustig je za ‘Schindlerovu listu’ dobio Oscara kojeg je donirao Memorijalnom muzeju Yad Vashem u Jeruzalemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:48