BOMBA ILI...

Stigla serija ‘Harry i Meghan‘: Neke izjave Sussexa su eksplozivne, svi čekaju što će učiniti kralj Charles

Uz slatke, obiteljske scene u prvim epizodama Netflixove serije glavna tema je strah para da su im životi neprekidno u opasnosti

Serija je na Netflix stigla 8. prosinca u 8 ujutro

 Daniel Leal/Afp

Bomba je bačena i sada se čekaju izvješća o žrtvama i taktikama za uzvraćanje. Prve tri jednosatne epizode Netflixove dokumentarne serije "Harry i Meghan" stigle su na tu streaming platformu danas, u osam ujutro po britanskom vremenu.

Je li serija sve ono što se očekivalo od odbjeglog princa i njegove obitelji? Ovisi koga pitate. Britanci, posebno rojalisti očekivano bjesne po društvenim mrežama i komentarima na portalima tvrdeći da blate obitelj za novac, Amerikanci manje više kimaju glavama i na strani su Sussexa, u Netflixu vjerojatno plešu od sreće jer će vratiti uložene milijune. Mnogi su se ljutili i na Netflix koji se u jednom trenutku srušio, vjerojatno zbog navale korisnika, pa se nije moglo doći do dokumentarca na koji su se mnogi danima nabrijavali.

Buckinghamska palača zasad šuti. Na samom početku serije napominje se da su članovi kraljevske obitelji bili pozvani da sudjeluju u seriji, no odbili su. Također, snimanje serije je dovršeno do početka kolovoza ove godine, dakle mjesec dana prije smrti kraljice Elizabete II.

image

Mnogo je novih privatnih fotografija

Handout/Afp

Kao što su obećali Harry i Meghan podijeli su s gledateljima brojne intimne detalje iz svojih života. Tako su pričali o početku svoje romanse - od prvih spojeva do međusobnih nadimaka. Pokazali su fotografije sa svojeg jednotjednog posjeta Bocvani gdje su spavali u šatorima, romantične prizore iz savane, njih dvoje "uhvaćene" u zraku, u skoku i sve ono što je većini gledatelja u stvari najmanje zanimljivo. Ima tu, opet očekivano, mnogo obiteljskih trenutaka - scena s njihovom djecom, Archiejem i Lilibet, scena iz njihova doma u Montecitu u Kaliforniji, svakodnevnice.

Gledateljima, a posebno Britancima, mnogo su bitnije druge teme - Harryjeva priča o smrti majke, o teškom gubitku i slomljenom srcu te naravno, te usporedbe Meghan i pokojnu princezu. Harry je progovorio o svojim odnosima s foto-reporterima (koji su, očito svi za njega paparazzi), rekao je da se nikad nije osjećao potpuno opušteno u njihovoj blizini još od djetinjstva. Ustvrdio je da su ih "stalno slijedili okolo čekajući nesreću".

image

U seriji su prikazani i mali Archie i njegova sestra Lilibet

Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Dodao je: "Moja mama je tako dobro obavila posao pokušavajući nas zaštititi. Preuzela je na sebe da nas zaštiti."

Progovorio je o intervjuu koji je njegova majka dala za BBC-jevu Panoramu, a za koji se kasnije pokazalo da je dobiven na prijevaru, jer je Martin Bashir, uvjerio princezu Dianu da je u palači špijuniraju i prate.

Princ u dokumentarcu kaže kako je uvjeren da je prevara kojom je intervju dobiven znatno utjecala na ono što je Diana u njemu rekla. Kazao je kako je intervju jako doprinio pogoršanju odnosa njegovih roditelja i od tada je povrijedio bezbrojne druge ljude.

Glavna tema kojoj se stalno vraća je tema osjećaj sigurnosti

"Rođen sam tu gdje jesam i sa svime što dolazi s rođenjem u takvoj obitelji. Zbog količine mržnje usmjerene prema nama u posljednje tri godine, posebno protiv moje supruge i mog sina, iskreno sam zabrinut za sigurnost svoje obitelji.".

Nesigurno se osjeća i Doria Ragland, Meghanina majka, koja se, kako su mnogi očekivali, pojavila u seriji.

"Ne mogu samo ići šetati sa psima. Ne mogu samo otići na posao... Uhodili su me paparazzi.", rekla je između ostalog.

U biti, po svemu viđenom se čini da je ova bajka o pučanki i princu u stvari teška noćna mora od samog početka. Barem za Meghan. Teško je i shvatiti zašto se ipak odlučila udati za Harryja. Ona u dokumentarcu kaže da je brzo naučila da ne može ispričati svoju priču, te je njihove zaruke nazvala "orkestriranim reality showom". Rekla je da nisu mogli ispričati svoju priču jer im nije bilo dopušteno. Progovorili su i tome kako je morala učiti etiketu, pravila ponašanja u kraljevskoj obitelji, kako je paničarila kada je shvatila "da mora nositi britanskog dizajnera".

image

Meghan plače u seriji

Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/backgrid/backgrid Uk/profimedia

"Mislim da su ljudi to pogledali i rekli ‘Vau, kakav dašak svježeg zraka!‘ Pomislio sam u sebi da je sve poput nekog sna. Našao sam ženu kojoj ovo nije nužno lako, ali je u stanju sve učiniti i učiniti da izgleda lako.", rekao je Harry. "Žrtvovala je sve što je ikada znala i slobodu koju je imala da bi mi se pridružila u mojem svijetu. A ubrzo nakon toga ja sam žrtvovao sve da se pridružim njoj u njezinom svijetu.

Puno je tu velikih riječi, sudbinskih rečenica, romantike i režije, no zasad se ne čini baš toliko strašno kao što su se bojali u Ujedinjenom kraljevstvu. U biti, sve teme kojih su se dotaknuli u ove tri prve epizode nisu ništa novo, ništa o čemu već nisu govorili u intervjuima. Samo su garnirane dodatnim sadržajem - interijerima i ljudima.

Najveći upitnik je hoće li Windsori reagirati u stilu koji se poštivao tijekom vladavine kraljice Elizabete II. i šutjeti ili su se stvari na dvoru promijenile dolaskom Charlesa II. na prijestolje pa će obitelj napokon odlučiti uzvratiti Harryju i Meghan.

"Harry i Meghan" pružili su publici stotine detalja, rečenica koje će se sada rastavljati i analizirati, scena koje će se dekonstruirati i tumačiti na stotine načina u sljedećih tjedan dana i do objave druge tri epizode 15. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:26