SLAVNO DRVO

Što bi tek bilo da se pomaknula...: Zloglasna vrata iz Cameronovog ‘Titanica‘ prodana su za vrtoglavu cifru!

Komad panela na kojem je Rose preživjela tragediju, a za Jacka nije bilo mjesta, kupio je nepoznati kupac na aukciji u Dallasu

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet kao Jack i Rose u Titanicu

 The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

Nevjerojatnih 718.750 dolara platio je neki obožavatelj "Titanica" za dio scenografije iz slavnog filma Jamesa Camerona.

Svota je golema iako se radi o vjerojatno najpoznatijem i najzloglasnijem predmetu od drveta u filmskoj povijesti, vratima ili preciznije dijelu okvira vrata koji je donio spas Rose, liku koji je u filmu glumila Kate Winslet, nakon što je nesretni brod potonuo. I, na kojem nije bilo mjesta za njezinu ljubav Jacka, kojeg je utjelovio Leonardo DiCaprio.

image

Drveni panel koji je prodan na aukciji

Heritage Auctions/Ferrari/Profimedia/Heritage Auctions/ferrari/profimedia

Otkako je film 1997. godine do vrha napunio kino-blagajne, te dobio 11 Oscara, globalna publika svađa se oko toga je li se Jack morao smrznuti i nestati u hladnim dubinama oceana ili se i sam mogao popeti na improviziranu splav.

"Slavni komad scenografije izazvao je brojne debate među obožavateljima filma, a mnogi od njih tvrde da je plutajući komad drveta mogao podnijeti težinu i Jacka i Rose. Njegova odluka da se žrtvuje i ostane u vodi čini im se besmislena.", kaže se u opisu "Junačkog plutajućeg drvenog panela", koji je prodan na aukciji kuće Heritage Auctions iz Dallasa u SAD-u, na kojoj su se mogli kupiti različiti predmeti iz filmova koji su bili dio dekoracija u restoranima lanca Planet Hollywood širom svijeta.

Iako se u raspravama o smislenosti ili besmislenosti Jackove smrti uglavnom govorio o vratima, to je dio raskošnog, izrezbarenog okvira koji se nalazio iznad ulaza u salon za putnike u prvoj klasi, kakav je bio i na pravom Titanicu.

image

Scena iz filma Titanic

20th Century Fox/paramount Pictures/Ferrari/Profimedia/20th Century Fox/paramount Pictures/ferrari/profimedia

Prošle je godine redatelj James Cameron želio razriješiti svađu oko posljednjih zajedničkih trenutaka Rose i Jacka kroz "forenzičku analizu uz stručnjaka za pothlađivanje" u dokumentarcu za National Geographic.

image

Kate Winslet i Leonardo DiCaprio u Titanicu

Paramount-20th Century Fox - Album/Album/Profimedia/Paramount-20th Century Fox - Album/album/profimedia

- Angažirali smo dvoje kaskadera koji su bili jednako teški kao Kate i Leo, stavili senzore po njihovim tijelima, uronili su u hladnu vodu i onda smo testirali jesu li mogli preživjeti uz pomoć raznih metoda. Odgovor je jasan - nije bilo šanse da oboje prežive. Samo jedno. - rekao je tada Cameron za portal Postmedia i dodao - Morao je umrijeti. To je poput Romea i Julije. To je film o ljubavi, i žrtvovanju i moralnosti. Ljubav se mjeri žrtvom.

image

James Cameron, Leonardo DiCaprio i Kate Winslet na setu Titanica

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Rasprave, ipak, nisu prestale.

Kate Winslet je u intervjuima tijekom godina nekoliko puta odgovarala na pitanja o "vratima" i rekla kako je "bilo puno mjesta na njima" uz nju. Leonardo DiCaprio nikad javno nije izrekao svoje mišljenje o toj temi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:06