NAJDRAŽA OAZA

Što je škotski dvorac Balmoral značio kraljici? ‘Ondje je bila najsretnija, tu je njezina duša‘

I ono što je posebno zanimljivo poklonicima kraljevske obitelji jest da je Balmoral bio privatno vlasništvo kraljice, a ne dio krunskog imanja

Kraljica Elizabeta II. u Balmoralu

 Jane Barlow/Afp

Seosko imanje od 50.000 jutara u škotskom gorju bilo je važan dio života kraljice Elizabete II. još od njena djetinjstva. Bilo je to za nju jedino mjesto gdje se uistinu mogla opustiti. Stoga je njena odluka da umre u dvorcu Balmoral vrlo logična.

A to imponzantno kraljevsko zdanje kupio je princ Albert, suprug kraljice Viktorije pa ta rezidencija ima pečat britanske kraljevske obitelji još od 1852. godine. I ono što je posebno zanimljivo poklonicima kraljevske obitelji jest da je Balmoral bio privatno vlasništvo kraljice, a ne dio krunskog imanja.

Upravo je to čarobno mjesto u Škotskoj odabrala za svoje omiljene aktivnosti na otvorenom poput jahanja i opuštajućih šetnji.

O tome je prije nekoliko godina govorila i njezina unuka, princeza Eugenie. U dokumentarnom filmu naziva "Naša kraljica u devedesetoj", Eugenie je izjavila: "Mislim da je baka tamo najsretnija. I smatram da ona stvarno, stvarno voli škotsko visočje".

Slično je govorio i Malcolm Ross, jedan od starijih članova kraljičina kućanstva. U svojoj je priči, između ostalog, kazao: "U Balmoralu, ona poznaje svaki centimetar. Tu je njezina duša."

I zato se u tom škotskom krajoliku Elizabeta II. najbolje zabavljala. U dvorac je nerijetko pozivala svoje prijatelje i rodbinu. Druženja na "njenom" mjestu posebno su je ispunjavala. A svoje je goste uvijek dočekivala na sporednim vratima.

Škotski posjed također je mjesto gdje su se kraljica i njezin pokojni suprug, princ Philip, prepuštali svojoj ljubavi prema piknicima. Tamošnja posluga je tada dobivala slobodno vrijeme, jer kraljica i princ željeli su imati vrijeme samo za sebe.

image

Kraljica Elizabeta s princem Philipom, Charlesom i Andrewom te princezom Anne ispred dvorca Balmorala

Afp

Kraljica bi uvijek postavila stol na otvorenom - i to baš onako kako je ona željela, nitko joj se nije smio petljati u posao, primijetila je česta gošća piknika Anne Glenconner - dok je Philip bio zadužen za roštilj.

- Nakon što bi svi završili s jelom, kraljica bi osobno složila tanjure, navukla gumene rukavice i oprala suđe - otkrila je.

Život na selu nudio je kraljici djelić normalnosti, jer bi navečer kartala ili pak unedogled čitala iz užitka.

Bedell Smith je napisao da se Elizabetu često moglo vidjeti u obližnjem selu Ballater kako s tamošnjim stanovnicima stoji u redu kako bi obavila kupnju u lokalnim trgovinama.

A znakovito za ovu priču je još nešto: upravo je u Balmoralu kraljevska obitelj, uključujući princa Williama i princa Harryja, saznala za smrt princeze Diane 31. kolovoza 1997. godine.

Kraljica je tamo sklonila dječake kako bi ih zaštitila od hajke, vjerujući da je za njih najbolje da ostanu u "tihoj luci" umjesto da se odmah vrate u London i tako im barem malo donijela mir nakon gubitka svoje voljene majke.

- U ovim krajolicima možete otići kilometrima i kilometrima i nikada nikoga ne vidjeti niti sresti, rekla je kraljica jednom o svom voljenom domu, prema Bedellu Smithu. "Postoje beskrajne mogućnosti.".

Novi britanski vladar, kralj Charles III., kako pišu mnogi britanski mediji, planira Balmoral, zbog svega što je značio njegovoj majci, otvoriti za javnost i u njemu urediti veliki muzej Elizabete II.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 16:36