DRAMA U ZAGREBU

Stotine maloljetnika satima čekale pred klubom, izbio kaos, stigla i policija: ‘Što tu rade klinci od 12 godina?‘

Iako je koncert rasprodan, ogranizatori su na ulazu zabranili ulaz mlađima od 16 iako su bili u pratnji roditelja. To je izazvalo revolt

Prizori u noći s petka na subotu

 Mamin Blog/facebook/

Nastup Stefana Đurića Raste, jednog od vodećih regionalnih pop-folk repera u klubu The Best na zagrebačkom Jarunu u petak navečer izazvao je bijes velike grupe posjetitelja, od kojih su mnogi maloljetni, ali i njihovih roditelja, nakon što je pred ulazom u klub ostalo više stotina ljudi.

Zbog situacije, kojoj svjedoče i dramatične fotografije gužve i kaosa na ulazu, te je noći morala reagirati i policija, a roditelji djece koji su bili prisutni kažu da se u jednom trenutku pojavila i interventna jedinica. Većih incidenata ipak nije bilo.

Što se zapravo dogodilo? Srpski izvođač koji u Hrvatskoj promovira svoj film ‘3211‘ izazvao je golemo zanimanje publike i i munjevito rasprodao koncert u Bestu, ali mnoge je pred ulazom u klub dočekalo neugodno iznenađenje. Organizator ‘Art Music Adria‘ je naime zabranio ulaz mlađima od 16 godina, a kako je velik dio publike bio mlađi od propisane dobi, satima su ostali čekati u dugoj koloni. Djecu i roditelje, tvrde, nitko nije obavijestio o pravilima.

image

Gužva ispred Besta

Mamin Blog/

Prema ispovijestima na popularnoj Facebook stranici ‘Mamin blog‘, u noći sa 17. na 18. studenog ispred jarunskog Besta zavladala je prava pomutnja. Karte za koncert prodavale su se putem sustava Entrio, no nigdje, kažu, nije bilo naglašeno da djeca ne mogu na koncert, a ni nigdje nije bila navedena određena dobna granica za ulazak u popularni jarunski klub. Prema gore spomenutoj Facebook stranici, ono što je uzrokovalo strahovitu gužvu na ulazu u klub je činjenica da su djeca tek na ulazu saznala da moraju imati "minimalno 16 godina da bi išli na koncert".

Nadalje, kako stoji u objavi na Facebooku, pojedina djeca od 12 i 15 godina nisu uspjela ući u klub, usprkos čekanju od dva sata i činjenici da su bili u pratnji roditelja. Požar na društvenim mrežama dodatno je raspirila rasprava o tome kad djeca ustvari smiju krenuti na koncert i smiju li ih roditelji na iste pratiti. Snimke iz kluba objavljene na društvenim mrežama pak otkrivaju kako je klub bio krcat.

Prema komentarima ispod Facebook objave o spornom koncertu, autorici Maminog bloga (čijoj je djeci Rasta trebao biti prvi koncert) javila se još jedna majka koja je bila užasnuta cijelom situacijom, a najviše ponašanjem klupskih redara i organizacijom događaja kojeg je njeno dijete priželjkivalo mjesecima.

- Bila je ispred kluba u 21 sat, smrzavala se vani do ponoći, hrpa klinaca je bila očajna - opisivala je jedna od majki situaciju pred Bestom te dodala kako je njena kći posebice bila razočarana postupanjem redara, koji su "šutirali klince i bili užasni". Prema "screenshotovima" poruka koje su pristizale u sandučić Maminog bloga, šokirana majka razočaranog djeteta je došla po svoju uplakanu kći u 00:15 sati, nakon što je njeno dijete situaciju opisalo kao "blagi kaos".

Pri razgovoru sa zaštitarom, u gomili, spomenuta je blogerica upitala zaštitara tko je organizator, na što je dobila odgovor: "Klub Best".

Kako stoji u poruci, u klub su ulazili mlađi od 16, i to putem tuđih osobnih iskaznica. Također, istaknula je da su određena starija djeca za cijenu od 50 eura "uvlačila mlađe u klub", nazvavši ih "poduzetnima".

Situacija nije prošla nezapaženo od strane policije, jer u istim porukama piše da je ubrzo pred klub Best stigla i policija u civilu, ali i nekoliko vozila interventne policije. Majka zaključuje da joj je čak i drago što se to dogodilo, jer manjak organizacije naziva "sramotnim".

Prema Maminom blogu, "djeca su vani razočarano plakala, s nestrpljenjem su čekali da vide Rastu, a na kraju su uplakani išli doma". Iako su se vrata kluba otvarala u 22 sata, Rasta je na pozornicu izašao u 1 sat nakon ponoći.

Što se tiče organizatora koncerta, točnije Art Music Adrije, autorica Maminog bloga ih je pokušala kontaktirati, no neuspješno jer su njen profil, tvrdi, blokirali i tako onemogućili slanje poruka ili bilo kakvu interakciju. I mi smo ih pokušali kontaktirati ali do objave teksta nisu nam odgovorili na upite. Slično je i s kontaktima kluba ‘The Best‘. Do objave teksta nitko se nije javio na brojeve oglašene na društvenim mrežama, pa nismo mogli provjeriti brojne navode posjetitelja koji nisu mogli ući u klub.

image

Screenshotovi poruka pristiglih u inbox

Mamin Blog/screenshot/

Prema komentarima ispod objave, pojavio se broj roditelja užasnutih situacijom koja je eskalirala van okvira normalnog, ali isto tako onih koji su razumiju stav organizatora koji u klub nije puštao djecu mlađu od 16, odnosno, dobne granice za ulazak u Best.

- U potpuno se slažem sa vlasnikom lokala.. Nemaju šta mlađi od 16 godina raditi u noćnom klubu ili bilo gdje poslije 22 sata bez pratnje roditelja. Takav je zakon...I vlasnik je ispoštovao zakon. Jer da je došla policija on bi dobio kaznu. Da se bar više lokala drže zakona, ne bi se klinci opijali i radili sr****... - stoji u jednom komentaru koji je uzrokovao različite reakcije, a neki su komentatori istaknuli kako "djeca od 12 godina nemaju što raditi po noćnim klubovima, niti u pratnji roditelja".

Među mnogobrojnim komentatorima, pojavilo se pitanje kako je uopće bilo moguće reagirati i dobro se pripremiti za ovakav priljev masa i veći odaziv od očekivanog, na što je osoba iza Maminog bloga prokomentirala da "čovjek jednostavno ne zna organizirati događaj".

- Trebao je staviti natpise na sam ulaz prije ulaska u prolaz i istaknuti da mlađi od 16 godina ne mogu ući, da moraju sa sobom imati važeći dokument te da ne mogu ući niti uz pratnju roditelja. Smanjio bi gužvu, ali prije toga je to trebalo biti napomenuto i istaknuto kod prodaje karata. Neka djeca su platila VIP karte 100 eura i nisu ušla - naglasila je komentatorica. Doduše, o refundiranju novaca nije još napisano ni slova.

Iako je sada prekasno, komentari su sugerirali da je trebao staviti ograde prije prolaza koji vodi do vrata kluba, postaviti odvojen prolaz za VIP ulaznice te još jedan prolaz za obične karte i smjestiti osiguranje na sve navedene pozicije. Uslijedio je i detalj koji naglašava da je jedna mama došla s kćeri i njene tri prijateljice koje imaju 15 navršenih godina, a zaštitar ih je pustio.

- Pravila nisu ista za sve - zaključili su.

Iz Besta su se javnosti obratili tek putem svojeg Instagram profila. Na storiju su ustvrdili kako oni "nemaju nikakve veze s kartama".

- Podsjećamo kako je The Best Venue Hall iznajmio prostor organizatoru eventa, te nemamo nikakve veze s kartama - piše u Instagram priči popularne zagrebačke destinacije.

Dok je većina frapiranih roditelja kritiziralo organizaciju, dobnu granicu za ulazak u koncert i prašinu koja se digla povodom ovog koncerta, jedan je korisnik Facebooka istaknuo kako "ne razumije ova nova vremena".

- Vama je normalno da su vam djeca od 12 i 15 godina usred noci vani na koncertu jedne takve spodobe? Da im je idol narkoman iz Srbije? Stvarno ne razumijem ova nova vremena - napisao je.

Stefan Đurić je inače srpski pop-folk-hip-hop pjevač, kompozitor i producent rođen 1989. godine u Prištini. Pjesme koje su kombinacija reggea, hip-hopa, folka i R&B-ja, a u kojima često koristi auto-tune ogromni su hit među mladom populacijom u cijeloj regiji. Živi i radi u Beogradu, piše u njegovoj biografiji objavljenoj online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:19