ZAUSTAVLJAJU SE SNIMANJA

Štrajk u Hollywoodu: Čak 160.000 glumaca prestaje raditi, zvijezde ‘Oppenheimera‘ napustile premijeru

Dva strukovna sindikata traže revalorizaciju njihovih primanja koja su u padu zbog internetskog prijenosa
 Chris Delmas/Afp

Moćni sindikat američkih glumaca priopćio je u četvrtak da od ponoći (petak 9.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) službeno stupa u štrajk, a ta će odluka potpuno paralizirati Hollywood, gdje je produciranje filmova i serija već u zastoju zbog štrajka scenarista.

Zvijezde Cillian Murphy i Emily Blunt napustile su premijeru filma Oppenheimer zbog početka štrajka, objavio je redatelj Christopher Nolan.

"Nacionalno vijeće SAG-AFTRA jednoglasno je glasovalo za štrajk protiv studija i distributera", rekao je Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor tog sindikata koji zastupa 160.000 glumaca i drugih profesionalaca velikog i malog ekrana.

Udruga poslodavaca je pak rekla da je "veoma razočarana" zbog toga što je sindikat "odlučio prekinuti pregovore". Glavni direktor Disneyja Bob Iger kritizirao je čak njegove "nerealne" zahtjeve na mreži CNBC.

Oko 160.000 glumaca i srodnih zanimanja okupljenih u SAG-AFTRA-i priključiti scenaristima koji su prestali raditi početkom svibnja, otvorivši vrata dvostrukom društvenom pokretu kakav u Hollywoodu nije viđen od 1960.

Dva strukovna sindikata traže revalorizaciju njihovih primanja koja su u padu zbog internetskog prijenosa. Uz to žele dobiti jamstva u vezi s korištenjem umjetne inteligencije kako bi spriječili da ona piše scenarije ili klonira njihove glasove i snimke.

Štrajk glumaca zadat će težak udarac filmskoj industriji.

Početak štrajka će značiti da će velika većina američkih filmskih i TV produkcija biti prisiljena prestati s radom, čime će se povećati popis projekata koji su već ugašeni ili u zastoju zbog štrajka pisaca.

Za filmove koji su već u produkciji, ovaj prekid znači da će velik dio posla postati nemoguć. Čak i u slučajevima filmova čije je snimanje već dovršeno, glumci neće biti dostupni za ponovna snimanja.

TV emisije koje se još uvijek snimaju također će se uglavnom morati zaustaviti jer glumci postaju nedostupni. Glavne holivudske zvijezde tako neće prisustvovati događajima za promociju novih i nadolazećih izdanja. Događaji poput Emmyja i Comic-Cona mogli bi biti odgođeni, javlja BBC.

Nekoliko vrhunskih holivudskih zvijezda izrazilo je podršku štrajku, uključujući Margot Robbie, Meryl Streep i Dwaynea ‘The Rock‘ Johnsona.

image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Chris Delmas/Afp
image
Chris Delmas/Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Chris Delmas/Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:56