TVORNICE SNOVA RADNICIMA

Streep, Fraser, Lawrence... I megazvijezde i oskarovci spremni su ići u štrajk zbog minimalca, zdravstvenog, mirovina!

Meryl Streep i Jennifer Lawrence, Brendan Fraser i Ben Stiller priključili su se sindikalnoj borbi za ‘prijelomne ugovore‘

 Štrajk glumaca 2008.

 David Mcnew/Getty Images/Profimedia/David Mcnew/getty Images/profimedia

Mnoge hollywoodske zvijezde - prema navodima Rolling Stonea više od 400 glumaca uključujući i one s A-liste i dobitnike Oscara kao što su Meryl Streep, Brendan Fraser i Jennifer Lawrence - potpisale su pismo kojim traže od SAG-AFTRA (The Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists) da osigura "prijeloman ugovor" s filmskim studijima i streaming platformama. Pismo su poslali šefovima i pregovaračkom timu te strukovne organizacije.

image

Meryl Streep i Jennifer Lawrence

Mark Ralston/Afp

SAG-AFTRA je golem sindikat sa 160.000 članova filmskih i televizijskih glumaca, voditelja, radijskih osoba, snimatelja, pjevača, influencera, manekenki i drugih medijskih profesionalaca iz cijelog svijeta, najviše iz SAD. Praktički svaki profesionalni glumac ili djelatnik u ozbiljnim medijskim radijskim i TV kućama član je tog sindikata.

U pismu, članovi pišu kako se pripremaju na žrtve na koje njihovo vodstvo nije spremno, te upozoravaju "spremni smo i za štrajk ako bude trebalo".

Rolling Stone je prvi objavio da pismo postoji, a svoje potpise pod zahtjeve stavili su i Kevin Bacon, Elizabeth Banks, Quinta Brunson, Glenn Close, Ben Stiller, Julia Louis-Dreyfus, Maya Hawke, Keke Palmer, Rami Malek, Ariana DeBose, Natasha Lyonne i Marisa Tomei, Neil Patrick Harris, Amy Schumer i Amy Phoeler.

- Ovo nije trenutak da se "sretnemo na sredini", a nije pretjerano reći da su oči povijesti uprte u sve nas - citira Rolling Stone pismo i nastavlja - Tražimo od vas da se založite za sve promjene koje su nam potrebne i zaštitu koju zaslužujemo, te da time uđete u povijest.

Pismo je poslano nakon što su članovi sindikata izglasali mogućnost štrajka ako pregovarači ne postignu dogovor s drugom stranom do 30. lipnja. Predsjednica SAG-AFTRA Fran Drescher u video poruci ovog tjedna izvijestila je da su pregovori "iznimno produktivni i fokusirani na ključna pitanja", no to očito nije zadovoljilo članove sindikata. Oni ne žele dogovor u kojem neće biti riješeni svi njihovi zahtjevi.

image

Predsjednica SAG-AFTRA Fran Drescher

Patrick T. Fallon/Afp

- Smatramo da su naše plaće, naša vještine, naša kreativna sloboda i snaga našeg sindikata, oslabljeni u posljednjem desetljeću. Želimo da se to promijeni - napisali su.

Među zahtjevima oko ugovora su doista bitna pitanja uključujući minimalnu plaću, isplate tantijema u koje se uračunava i rast prihoda od streaminga, zdravstveno osiguranje, mirovine te dodatno, reguliranje pravila o korištenju osobnih snimki za castinge.

U Hollywoodu je već bilo glumačkih štrajkova. Najveći se dogodio 1980. godine kada je u SAD-u stala gotovo cijela proizvodnja na tri mjeseca, a štrajkalo se zbog isto takvog "prijelomnog" ugovora. Bilo je manjih štrajkova i 2000., 2008. i 2017. godine. Također, glumci su uvijek davali podršku i sindikatu pisaca i scenarista (WAG). Ipak, ovako velikog konsenzusa među glumcima nikad nije bilo, te bi ljeto u svijetu showbiza moglo biti jako, jako vruće, a nove serije, nove sezone i filmovi mogli bi debelo kasniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:46