OZBILJNA ANALIZA

Stručnjaci o šansama da Charles odbjeglom sinu i snahi ponudi ikakvu bitnu ulogu: ‘Poruka iz govora je jasna‘

Novi kralj pati zbog Harryja i Meghan no ‘maslinova grančica‘ koju je pružio tiče se samo poboljšanja odnosa među Windsorima

Charles i Harry

 Stuart C. Wilson/Afp

Dok planira budućnost britanske monarhije, kralj Charles III. gotovo sigurno u svojim planovima nema istaknuto mjesto za svojeg mlađeg sina, princa Harryja i njegovu suprugu Meghan. U ozbiljnoj, detaljnoj analizi koju su napravili na portalu FoxNewsa, razgovarajući s ekspertima koji se Windsorima bave već desetljećima, zaključeno je da "maslinova grančica pomirenja" o kojoj se toliko govorilo u danima otkako je preminula Elizabeta II., ne znači da je Sussexima sve oprošteno i da je sve sjajno na britanskom dvoru.

image

Kralj Charles III. i princ Harry

-/Shutterstock Editorial/Profimedia

- Kraljeva poruka iz njegova prvog govora je jasna: On voli Meghan i Harryja, no jasno kaže da su oni odabrali drugačiji život - rekao je za FoxNews Digital, Nick Bullen, osnivač True Royalty TV, čovjek koji se već desetljećima bavi britanskom monarhijom.

- Oni su izabrali živjeti s druge strane oceana, u Sjedinjenim Državama. On to prihvaća. Dakle, to je bila maslinova grančica, te jednostavne riječi "volim vas, vi ste članovi kraljevske obitelji", baš kao što je kraljica rekla prije nekog vremena. S druge strane bio je vrlo jasan i poručio: "Sami ste odlučili što želite raditi i ja vas u tome podržavam. No to je bila vaša odluka." Smatram da ih on neće poticati da se vrate na dužnost.

Bullen kaže kako su Harry i Meghan izričito rekli da ne žele raditi za Tvrtku, kako se kolokvijalno naziva monarhija. Željeli su živjeti svoje živote po svojim pravilima, onima koji propisuju sami a ne stara i nova pravila, običaji i zapovijedi iz kraljevske kuće.

- Smatram da je "maslinova grančica" u stvari obiteljska maslinova grančica, a ne poziv da se vrate u Veliku Britaniju i ponovno preuzmu dužnosti u ime krune - dodao je.

image

Princ Harry, Charles i Camilla

Geoff Pugh/Afp

Bullen je nagrađivani autor dokumentarnih filmova, a razne programe o britanskoj kraljevskoj obitelji snima više od 20 godina. Tijekom tog vremena surađivao je s većinom Windsora, a ponajviše s kraljem Charlesom. Upravo dovršava dva specijala koji se mogu uz pretplatu vidjeti na njegovom internetskom kanalu. "The Royal Beat: Her Majesty‘s Final Journey" i "Recollections: Memories of Her Majesty." govore o životu i nasljeđu kraljice Elizabete II., a u njima sudjeluju stručnjaci i insajderi iz palače.

Kraljevo obraćanje naciji, smatra, bilo je savršeno, a takvo je bilo i njegovo ponašanje te ponašanje cijele kraljevske obitelji u trenucima žalosti zbog smrti obožavane kraljice Elizabete.

image

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, Harry i Meghan

Kirsty O‘connor/Afp

- Cijelo ovo vrijeme bili su primjer kako se to radi. Savršeno su istaknuli kraljičinu ulogu i njezin rad u smislu dužnosti i služenja svojoj zemlji - kazao je i dodao - Kralj se sada povukao u Balmoral, da bi imao malo vremena za sebe, za sjećanje, razmišljanje. Da se pribere. On je taj koji je bio podrška cijeloj naciji, vodio je naciju kroz tužne dane i dočekao svjetske lidere na ispraćaju svoje majke. Sada treba privatno vrijeme za žalovanje. Za razmišljanje o gubitku.

Taj poznavatelj prilika u britanskoj monarhiji kaže kako je tijekom godina svjedočio događajima koji su pokazali da će Charles jednog dana biti odličan kralj. Jednog se posebno sjeća.

- Snimao se dokumentarac o 40. godišnjici Prince‘s Trusta (jedne od humanitarnih organizacija kojima je princ od Walesa pokrovitelj). To je bilo njegovo životno djelo, pomogli su mnogim mladim ljudima u zemlji i inozemstvu. Kako su godine prolazile on, tada princ od Walesa, uvijek je tražio načine da se poveže s mlađim generacijama. Želio je to postići i ovim dokumentarnim filmom. Razgovarali smo o prezenterima koji bi mogli sudjelovati, o ljudima koji bi se mogli svidjeti mladima. Znao je koga bi volio uključiti i zašto. Slušajući ga, pomislio sam kako je uvijek u toku, kako zna što radi, zna privući publiku - ispričao je Bullen.

Rekao je i kako je tada postao svjestan da Charles zna što radi, a da je to pokazao i u svojem prvom govoru kao kralj.

Tvrdi, također, da se 73-godišnjem Charlesu srce slamalo zbog svih događanja oko Sussexovih tijekom protekle dvije godine - zbog optužbi za maltretiranje, hladnoću, rasizam u raznim intervjuima, zbog najava knjiga koje se bave njegovom obitelji, ugovora s Netflixom... U nekim su se medijima, doduše tabloidnim, ovih dana pojavili i napisi kako novi kralj čeka Harryjevu knjigu te će onda odlučiti što će biti sa Sussexima i hoće li njihova djeca, Archie i Lilibet dobiti titule koje par silno želi.

- Kralj je dočekao Meghan raširenih ruku kada je došla u obitelj - objasnio je - On obožava svoje sinove. Posebno je želio da Harry bude sretan, a vidio je da ga Meghan usrećuje. A onda je i on sretan. I, usput, to je jako razveselilo Camillu. I ona je bila jako dobra prema Meghan. Cijela se obitelj trudila uključiti je u svoj krug, pokazati kako je prihvaćaju. Kralj je otpratio Meghan do oltara kada se udavala za Harryja. Sam je to ponudio kada se pokazalo da Thomas Markle neće biti na vjenčanju. Zato mislim da su svi oni jako tužni kako su se stvari posložile.Tužni su što Sussexovi žive na drugom kraju svijeta. I mislim da je kralj tužan jer ne može vidjeti unučad koliko bi to želio.

Ovaj poznavatelj prilika među Windsorima smatra da je okupljanje obitelji povodom kraljičine smrti zasigurno pojačalo žalost koju osjećaju zbog razdora izazvanog Megxitom.

- To su trenuci kada shvatite koliko ima pukotina i na koje su sve načine stvari uništene. Po mojem mišljenju kralj, više no itko drugi, želi obitelj ponovno na okupu. I nesretan je jer stvari ne funkcioniraju onako kako bi želio - zaključio je Nick Bullen.

I druga ekspertica za kraljevsku obitelj, Shannon Felton Spence, PR stručnjakinja iz SAD-a, poznata po izjavi da "Harry i Meghan ne rade ništa osim onoga od čega će imati koristi", govori o liječenju rana.

image

Harry i Meghan sa svojom djecom Archiejem i Lilibeth, za Božić prošle godine

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

- Nadala sam se da će kraljičin odlazak biti prilika za zatopljavanje odnosa između kralja i Sussexovih. No, s njihovim povratkom životu u Kaliforniji otuđenost bi se mogla pojačati. A da ne spominjem što bi mogli učiniti Harryjevi memoari u kojima, navodno, iznosi jako negativne tvrdnje o Camilli. Ona je sada kraljica-supruga ili kako sam Charles kaže "predivna supruga" i "najbliža i najpovjerljivija savjetnica". - rekla je Felton Spence za Fox i detaljno objasnila što misli o tome.

- Kraljica-supruga je uložila 17 godina u služenje kruni. Dobra je supruga kralju. Bračna drama (s princezom Dianom) dogodila se prije 30 godina. Od tada se mišljenje u javnosti o njoj promijenilo. No, Harryjevo nije jer je to bilo grozno vrijeme za njegovu pokojnu majku. I to je razumljivo. To je besmrtna sinova ljubav. Ipak, pitanje je bi li njegov otac tolerirao još jedan javni udarac od njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:36