NEĆE NI ZUCNUTI

Stručnjaci složni: ‘Postoji vrlo mračan razlog zašto Putin svoje kćeri i unuke drži u takvoj tajnosti‘

Ipak, u nekim je situacijama Putin ipak progovorio o svojim kćerima

Maria Vorontsova i Katerina Tikhonova

 Profimedia, AFP

Dvije odrasle kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina među najstrože su čuvanim tajnama Kremlja, a njegovi unuci još su veća misterija.

Tijekom godina, Putin je dao na tisuće intervjua, ali samo je jedan intervju iz ljeta 2017. omogućio 'neusporediv pristup' čovjeku kojeg su strani mediji opisali kao najkontroverznijeg, najopasnijeg, najmoćnijeg i najutjecajnijeg čovjeka na svijetu.

Televizijski intervjui Olivera Stonea emitirani su tijekom četiri večeri u SAD-u i iako je Putin vješto izbjegavao neka škakljivija pitanja, činilo se da je na sva iskreno odgovarao.

Kada ga je Stone upitao je li već postao djed, Putin je odgovorio 'da' i kimnuo glavom. Zatim ga je voditelj upitao je li dobar djed i igra li se s unucima u vrtu, a ruski predsjednik samo je kratko odgovorio: "Vrlo rijetko."

"Vi ste vrlo sretan čovjek, imate dvoje dobre djece", ne odustaje Stone, na što nasmijani Putin odgovara: "Da, ponosan sam na njih." Ali ne daje više detalja.

Casey Michael iz Inicijative za kleptokraciju na Institutu Hudson komentirao je Putinove odgovore za CNN. "Priznao je da je dobar obiteljski čovjek, ali ga više zanima to da se pojavi s pripadnicima Ruske pravoslavne crkve, da sudjeluje u nekim vojnim događanjima ili pak da jaše bez majice na konju. Time projicira svoju moć, to je za njega moć. Obitelj na više načina predstavlja slabost", rekao je Michael, prenosi Mirror.

Drugi analitičar vjeruje da Putin ima mračniji razlog zašto svoju obitelj drži podalje od reflektora. "Ne želi biti ranjiv da mu bilo tko drugi ne bi nešto učinio jer puno zna o njegovoj obitelji", smatra profesor Howard Stoffer sa Sveučilišta New Haven.

image

Vladimir Putin

Sergey Guneev/Sputnik/AFP

Istaknute osobe iz SAD-a i Velike Britanije također vjeruju da je Putin veliku imovinu sakrio pomoću svojih članova obitelji. Ipak, u nekim je situacijama Putin ipak progovorio o svojim kćerima, kao primjerice u jednom intervjuu iz 2015.

"Moje kćeri žive u Rusiji i studiraju samo u Rusiji, ponosan sam na njih. Tečno govore tri strana jezika. Nikada ni s kim ne razgovaram o svojoj obitelji. Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu, ima pravo živjeti svoj život i činiti to dostojanstveno", odgovorio je tada ruski predsjednik.

S bivšom suprugom Ljudmilom ima dvije kćeri, 36-godišnju Mariju Voroncovu i 35-godišnju Katerinu Tikhonovu.

Maria je studirala biologiju na Sveučilištu u Sankt Peterburgu te medicinu na Moskovskom državnom sveučilištu, a BBC Russia identificirao ju je kao suvlasnicu tvrtke koja planira izgraditi veliki medicinski centar u Rusiji.

Bila je udana za nizozemskog poduzetnika Jorrita Joosta Faassena, koji je nekoć radio u Gazpromu, a nedavno su se razveli. Strani mediji navode da podržava svog oca te je izrazila svoju sumnju vezanu uz međunarodno izvještavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu.

image

Maria Voroncova

Tv Channel/Willwest News/Profimedia/Tv Channel/Willwest News/Profimedia

Druga kći, Katerina, u centru pažnje našla se 2017. godine kada je zauzela peto mjesto na međunarodnom natjecanju u rock'n'roll plesu, a kasnije iste te godine se i udala. Godine 2018. nakratko se pojavila u ruskim državnim medijima kako bi govorila o neurotehnologiji, a zatim i na jednom poslovnom forumu 2021. godine. Ni u jednom slučaju nije spominjan njezin odnos s Putinom.

image

Katerina Tikhonova

Andrei Rublev‘s Museum/Willwest News/Profimedia/Andrei Rublev‘s Museum/Willwest News/Profimedia

Što se tiče unuka, Putin o njima rijetko kad javno govori. Jednom je prilikom, 2017., samo kratko komentirao: "Što se tiče mojih unuka, jedno je već u vrtiću. Molim vas da shvatite, ne želim da odrastaju kao nekakvi kraljevski prinčevi. Želim da odrastaju kao normalni ljudi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. siječanj 2023 09:33