POBUNA SUSSEXOVIH

STRUČNJACI ZA JUTARNJI KOMENTIRAJU ŠOKANTAN POTEZ HARRYJA I MEGHAN 'Oni zapravo bježe od novinara, a od medijskog poduzetništva fino će živjeti'

Harry i Meghan Markle
 DANIEL LEAL-OLIVAS / POOL / AFP

Velika gužva u britanskoj kraljevskoj kući potaknula je brojne analize razloga pobune Sussexovih, ali i predviđanja što će se s njima dalje događati.

Stručnjaci i poznavatelji prilika na dvoru i oko njega, bilo da potez Harryja i Meghan gledaju kroz pozitivan, bilo kroz negativan okvir, ne sumnjaju da će mladi par uspjeti u svojim planovima, pod svojim uvjetima. Tako tvrde i naši sugovornici koji su tijekom protekle tri godine pratili priču vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

Sami će odlučivati

- Pokazalo se da je pobuna protiv obitelji i dužnosti te napuštanje pozicije ‘senior royals’, najvažnijih pripadnika kraljevske obitelji, u suštini pobuna protiv medija. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa danas su objavili da će od sada raditi s medijima koje će sami birati, s ‘grassroots’ medijskim organizacijama i mladim, ambicioznim novinarima te specijaliziranim novinama s kredibilitetom i preko njih obavještavati javnost o svojim fondacijama i dobrotvornom radu - kaže poznata novinarka i urednica Nada Mirković.

Dodaje da pretpostavlja da je par odluku o preseljenju donio preko blagdana koje su proveli u Sjevernoj Americi, pod značajno manjom opsadom medija.

- Odlučili su u suštini živjeti ‘svoj život’, koji sami određuju, s aktivnostima koje sami biraju, donekle oslobođeni mržnje britanskog tiska koju i Harry i Meghan osjećaju kao najveći teret svojeg inače blaženo sretnog i plodnog bračnog života.

Povijest se ponavlja

Prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel, veteranka komunikologije u Hrvatskoj, smatra, pak, kako se nakon posljednjih događaja na britanskom dvoru definitivno mogu povući paralele s jednim kraljevskim parom iz prošlosti, princom od Walesa Edwardom VIII. i Wallis Simpson.

- I ona i Meghan su Amerikanke, razvedene, glumice... Dakako, druga su vremena, drugačiji je kontekst i nema više privatnosti kakvu su, htjeli to ili ne, mogli imati Harryjev prastric i njegova supruga, no sličnosti su goleme. Odatle i priča kako je princ Philip, Harryjev djed, rekao unuku: ‘S glumicom se hoda, ali se ne ženi’ - kaže profesorica Leinert -Novosel, koja smatra da glavnu ulogu u odlasku iz redova “senior royalsa” ima Meghan.

- Mislim da Harry postupa u skladu sa stavovima svoje supruge i potpuno je podupire. To je u redu, pokazuju da su skladan par, no pitanje je jesu li te odluke dobre na dulji rok. Ima tu i dosta specifičnih osobnosti, tvrdoglavosti i nedostatka želje za prilagodbom. S njihovim položajem ne dolazi samo slava, nego i obaveze, pa se moraju podnositi i neke žrtve. Oni to očito ne žele, nego će pokušati nešto drugo, neki svoj put - objašnjava.

Za budućnost mladog para ne boji se ni modni stručnjak Borut Mihalić.

- Uvjeren sam da bi Meghan i Harry kao par mogli napraviti jako dobar, uspješan biznis, posebno uz zaštitu prezimena Sussex, što su pokrenuli. Meghan je već pokazala da ima smisla za posao. I prije veze s princom, dok je bila glumica u seriji i lifestyle blogerica imala je osobno bogatstvo procijenjeno na četiri milijuna dolara. Dakle, ima žicu za posao, a ni Harry nema prazne račune - kaže Mihalić. Upozorava na to da Sussexi imaju pravo more obožavatelja koji će im zasigurno biti velika podrška, a i potencijalni konzumenti svega onoga čemu oni daju svoj blagoslov.

- Radi se o velikim brojkama. Samo da 0,5 posto ljudi iz Velike Britanije, zemalja Commonwealtha, pa i SAD-a kupi nešto što oni proizvode ili podupiru... Postoji više varijanti na koji način mogu unovčiti svoj status i slavu. Pada mi na pamet lifestyle magazin, koji bi nesumnjivo imao stotine tisuća čitatelja, a tu je i licenciranje odjeće, kozmetike, hrane... Ako dobro zavrte poslovnu priču, mogu biti super bogati i onda sve to povezati s humanitarnim radom.

Bit će kompromisa

Čime god se bavio, par će morati misliti i na druge. Profesorica Leinert-Novosel kaže da silnim ljudima čiji su heroji, onima koji ih obožavaju, Meghan i Harry moraju pokazati da se nisu sasvim povukli, ne smiju ih ostaviti. Zato vjeruje da će oni ostati u nekoj varijanti humanitarne priče i da će tu pronaći sebe. Nada Mirković sigurna je da kraljevski par, a posebice Meghan, ima sve alate za uspjeh.

- Meghan je medijski veoma upućena, vodila je svoj lifestyle blog Tig, doduše puno manje razrađen i razvijen nego Goop Gwyneth Paltrow, koji sad vrijedi stotine milijuna dolara, no sasvim je moguće da misli da i oni mogu napraviti nešto slično. Ipak su poznatiji čak i od Gwyneth! Ona je žena s prošlošću, kako se nekad nazivalo ‘pustolovke’, žene koje žive kako žele i sve rade po svom, bez obzira na tradiciju i nametnuta stroga pravila. Imala je muža i nekoliko važnih veza u životu prije Harryja, radila je sve i svašta u životu, zaradila i sama barem milijun dolara kao glumica i medijska poduzetnica. Nije ona od onih koji bi svoj, jedan jedini, život prepustili na upravljanje nekom drugom i životarili.

Kao što je rekla u gotovo pa ozloglašenom dokumentarcu koji su snimili prošlog ljeta, nije stvar u preživljavanju, nego u rastu i razvoju, sreći. Rekla bih da poduzetna Meghan vjeruje da joj to nema pravo uskratiti čak ni Kraljica, a pogotovo ne suzdržana, hladna, nimalo avanturistična šogorica, vojvotkinja od Cambridgea, koju su isključili iz svoje objave o ‘daljnjoj suradnji’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:07