PET GODINA NATEZANJA

Sud je odlučio. Bogatstvo Arethe Franklin dijelit će se prema oporuci nađenoj ispod jastuka na kauču

Kraljica soula umrla je 2018. godine, a njezini sinovi se svađaju oko podjele bogatstva. Porota u Pontiacu rekla je kako će to izvesti

Fotografija sa suđenja u Michiganu

 Sarahbeth Maney/Zuma Press/Profimedia/Sarahbeth Maney/zuma Press/profimedia

Tko nasljeđuje koji i koliki dio ostavštine legendarne pjevačice Arethe Franklin, bit će napokon riješeno na temelju rukom pisane oporuke iz 2014. godine, pronađene ispod jastuka na kauču u domu kraljice soula.

Franklin je umrla od raka gušterače, u 76. godini života, 16. kolovoza 2018. godine. U trenutku smrti nije bilo službene oporuke, a njezini sinovi Edward i Kecalf Franklin te Ted White Jr. krenuli su u pravnu bitku želeći za sebe što veći dio nasljedstva. Njezin četvrti sin, Clarence, ne sudjeluje u suđenju jer živi pod skrbništvom, a za njega je osiguran postotak nasljedstva u dogovoru između skrbnika i braće.

image

Fotografija sa suđenja u Michiganu

Sarahbeth Maney/Zuma Press/Profimedia/Sarahbeth Maney/zuma Press/profimedia

Rukom napisana oporuka predstavljena je poroti u ponedjeljak na suđenju u gradu Pontiacu, u Michiganu, zajedno s drugim, također rukom pisanim dokumentom, pronađenim u zaključanom ormariću u svibnju 2019. godine, objavio je The New York Times. Prema CNN-u, dokumente je u kući Arethe Franklin otkrila njezina nećakinja Sabrina Owens otprilike devet mjeseci nakon smrti pjevačice.

Ni jedan dokument nije sastavljen kod odvjetnika, a CNN javlja da jedan nosi datum 31. ožujka 2014., dok je drugi iz 2010. godine. Oba upućuju braću kako da podijele prihode od glazbe i autorskih prava svoje majke.

image

Aretha Franklin 2015. godine

Molly Riley/Afp

Odvjetnici Kecalfa i Edwarda Franklina smatrali su da se u odluci treba rukovoditi dokumentom iz 2014. godine. Taj bi dokument, prema pisanju AP-a, omogućio da Kecalf i unuci pjevačice naslijede njezin dom u Bloomfield Hillsu, u Michiganu. Braći više odgovara i zbog činjenice da, za razliku od oporuke iz 2010. godine, u ovoj nema uvjeta da, žele li nasljedstvo "moraju pohađati tečajeve iz poslovanja i dobiti certifikat ili diplomu".

Oni su cijelo vrijeme pokušavali dokazati da Ted White Jr., njihov polubrat koji je godinama svirao u majčinom pratećem bendu, želi prigrabiti sve za sebe. On i njegov pravni tim, pak, govorili su da ga pokušavaju prikazati kao zlikovca.

Njihovi odvjetnici izjavili su na suđenju kako činjenica da je dokument iz 2014. pronađen ispod jastuka na kauču, ne umanjuje njegovu važnost i vjerodostojnost.

image

Posljednji ispraćaj Kraljice soula, 2018. godine

Angela Weiss/Afp/Profimedia/Angela Weiss/afp/profimedia

- Možete uzeti svoju oporuku i ostaviti je na kuhinjskom pultu. I dalje je to vaša oporuka - rekao je Charles McKelvie poroti, kako je prenio Associated Press.

Prvi redak iz rukom pisanog dokumenta iz 2014. godine spomenuo je i drugi odvjetnik, Craig Smith.

- Ovdje kaže: ‘Ovo je moja oporuka.‘ Ona govori iz groba, dame i gospodo. - rekao je u završnoj riječi.

U vrijeme smrti Arethe Franklin, njezino je bogatstvo bilo procijenjeno na 80 milijuna dolara, no noviji izračuni, posebno zbog problema oko neplaćenih poreza, bitno su umanjili taj iznos. Ipak, braća će dobiti golem novac.

Nicholas Papasifakis, izvršitelj oporuke, rekao je prije početka suđenja da će slijediti odluku suda i raspodijeliti njezinu imovinu u skladu s njom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:58