NAKON ČETIRI GODINE

Sud kaznio ‘Brze i žestoke‘ zbog teške nesreće na snimanju: Kaskadera je zamalo stajala života

Vrlo uspješan i tražen kaskader Joe Watts imao je slomljenu lubanju, traumatsku ozljedu mozga te pet dana bio u komi

Scena iz filma ‘Brzi i žestoki 9‘

 Universal Pictures - One Race Fi/Afp/Profimedia/Universal Pictures - One Race Fi/afp/profimedia

Kaznu od milijun dolara moraju platiti šefovi franšize "Brzi i žestoki" jer je tijekom snimanja filma "Brzi i žestoki 9", kaskader doživio nesreću pri kojoj je teško ozlijeđen. Imao je prijelom lubanje, traumatsku ozljedu mozga i ramena.

Joe Watts pao je s balkona, s visine od 7,5 metara na beton, na glavu. Snimali su scenu borbe u lipnju 2019. godine u studiju Warner Bros. u Hertfordshireu u Velikoj Britaniji, a Watts je mijenjao Vina Diesela. Kako javlja BBC, odgovorni su priznali zdravstvene i sigurnosne propuste te prihvatili kaznu.

Britanski sudac koji je vodio proces objavio je kako je 35-godišnji Watts, "sretan što je preživio", nakon što su tužitelji detaljno predočili što se dogodilo na snimanju - kako se sigurnosna žica otkvačila, te kako je kaskader izvodio vratolomiju koja je bila drugačija od one koju je više puta uvježbavao.

Watts je trebao s balkona "biti bačen preko izvođačeva desnog ramena, no to se promijenilo u posljednji trenutak, te mu je rečeno da će biti bačen preko lijevog ramena. Zbog toga je promašio sigurnosne podloge te doživio oštećenje mozga", rečeno je na sudu. Također, između dva ponavljanja nitko nije provjerio sigurnosnu žicu.

image

Vin Diesel

Universal Pictures - One Race Fi/Afp/Profimedia/Universal Pictures - One Race Fi/afp/profimedia

Okružni sudac Talwinder Buttar žestoko je kritizirao odluku da o promjenama u sceni "u posljednji trenutak" te je rekao kako su sigurnosne podloge morale biti prilagođene promjenama.

Stručnjaci za sigurnost na radu rekli su kako filmaši nisu imali uhodan sustav dvostruke provjere je li žica (na Wattsovom prsluku) bila pravilno postavljena i zategnuta. Tužitelji su rekli kako FF9 Pictures, koji su pod kapom Universal Pictures, "nisu proširili sigurnosne podloge koje su potrebne da bi se spriječile posljedice ne nasumičnog pada koje su se dogodile nakon promjena na setu i same scene".

- Ozljede gospodina Wattsa promijenile su mu život, a lako se moglo dogoditi i da pogine - rekla je u svojem stručnom svjedočenju inspektorica Roxanne Barker - U kaskaderskom poslu ne radi se o sprečavanja pada, nego o smanjenju rizika od ozljeda.

Watts je prije nesreće bio jako zaposlen, uspješan i vrlo tražen - radio je kako kaskader u brojnim poznatim projektima, od ‘Igre prijestolja‘ i ‘Ratova zvijezda‘ do ‘Kingsmana‘.

U filmu ‘Brzi i žestoki 9‘ glume Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, John Cena, Nathalie Emmanuel, Jordan Brewster, Sung Kang, Helen Mirren, Kurt Russell i Charlize Theron. Nakon odgode premijere zbog pandemije i zatvaranja kino dvorana širom svijeta, ovaj je film bio prvi "veliki film" koji se počeo prikazivati u kinima. Premijera je bila u lipnju 2021. godine, s osrednjim rezultatima i mnogim lošim kritikama. Na kraju je zaradio 70 milijuna dolara u SAD-u, što je bio rekord u eri pandemije.

image

Vin Diesel i John Cena

Giles Keyte/Afp/Profimedia/Giles Keyte/afp/profimedia

Kada je krenuo sudski proces i kada je ‘FF9 Limited‘ prvi put priznao odgovornost sredinom ove godine, Joe Watts je rekao za Variety kako je osjetio golemo olakšanje.

- Prošle su gotovo četiri godine od nesreće i tijekom tog vremena ja sam vrlo naporno radio na svojem oporavku. Znam da nikad više neću raditi svoj posao, što me jako uznemirava, no odlučan sam da svoj život vratim u normalu najviše što mogu - kazao je kaskader - Zato sam zahvalan što su iz ‘FF9‘ priznali svoju odgovornost. To je i poziv filmskoj industriji da setovi budu što sigurniji za one koji rade na njima. Nikome ne želim da prođe ono što sam ja prošao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:50