SHRVAN TUGOM

Supruga slavnog punkera Johna Lydona preminula od Alzheimera: Skupa su proveli skoro pet desetljeća

O bolesti svoje supruge Lydon je progovorio u pjesmi ‘Hawaii‘ s kojom njegov bend Public Image Ltd. predstavlja Irsku na ovogodišnjem Eurosongu

John Lydon i Nora Forster

 Noam Galai/Getty Images/Profimedia/Noam Galai/getty Images/profimedia

Nora Forster, supruga pjevača Sex Pistolsa i Public Image Ltd., Johna Lydona i majka Ari Up, pokojne pjevačice Slitsa, umrla je u 80. godini nakon duge i javne bitke s Alzheimerovom bolešću.

"Teška srca dijelimo vijest da je Nora Forster, supruga Johna Lydona gotovo pet desetljeća, preminula. Nora je živjela s Alzheimerom nekoliko godina. tijekom tog vremena John je postao njezin stalni skrbnik. Molimo poštujte Johnovu tugu i dajte mu prostora", stoji u objavi na Lydonovu Twitter profilu. Govoreći o svojoj voljenoj supruzi, u nedavnom je intervjuu Lydon naglasio da "ne zna kako bi živio bez nje".

Nasljednica izdavačke dinastije njemačkih korijena, Nora je bila jedna od prvih nositeljica britanskog punk pokreta i poticala je svoju kćer Ariane Forster, kasnije poznatu kao Ari Up, da se bavi glazbom u mladosti. Up je s vremenom osnovala pionirski punk bend Slits, a godinu dana nakon osnivanja bili su predgrupa Clashu. Up je umrla 2010. u dobi od 48 godina od raka dojke, a Forster i Lydon postali su skrbnici njezino troje djece.

Lydon i Forster vjenčali su se 1979. četiri godine nakon što je ona prvo upoznala kao Johnny Rottena poznatom punk dućanu Sex, čija je vlasnica bila Vivienne Westwood. Par je ostao zajedno do Norine smrti.

Alzheimer joj je dijagnosticiran 2018., a Lydon je postao njezin stalni skrbnik tijekom turneje s Public Image Ltd. O bolesti svoje supruge nedavno je progovorio kad je njegov bend, na iznenađenje mnogih, izabran da predstavlja Irsku na ovogodišnjem Eurosongu, gdje će izvesti pjesmu "Hawaii", koju je Lydon napisao za svoju suprugu i izveo je na državnom natjecanju.

"Mislio sam da bi to bilo stvarno dobro jer bi značilo da bi moja ljupka supruga, koja pati od Alzheimerove bolesti, mogla iz toga izvući sjajan trenutak zabave ukoliko bude mogla pogoditi o kome se radi. Živjeli smo zajedno 47 godina, Nora i ja, tako da mora imati neki pojam o tome tko sam ja i što mogu napraviti", kazao je tada Lydon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 21:35