ZAVRŠILA U BOLNICI

Suradnica o kraljici Elizabeti: ‘Vodi borbu između glave i tijela, a njene poteze diktira religija‘

‘Mislim da bi princ Philip, da je još uvijek tu, preuzeo kontrolu nad njoj i rekao joj - gledaj, stani malo‘ - rekla je ekspertica
Kraljica Elizabeta II.
 Lindsey Parnaby/AFP

Princ Philip rekao bi kraljici Elizabeti II. da prestane pohađati toliko društvenih događanja da je i dalje živ, tvrdi ekspertica za kraljevsku obitelj Angela Levin, nakon što je u javnost procurila vijest da je 95-godišnja vladarica provela noć u bolnici kako bi obavila pretrage.

Angela Levin otkrila je da bi vojvoda od Edinburgha, koji je preminuo u travnju ove godine u dobi od 99 godina, 'vježbao strogoću i kontrolu' na svojoj supruzi te da bi joj sigurno rekao - 'gledaj, stani malo, smanji količinu posla i odmori malo.'

Dodala je i da kraljica trenutno vodi borbu 'između svoje glave i svog tijela' te da iz religioznih razloga ne želi odustati od svojih dužnosti. Naime, ona je posve ozbiljno shvatila svoju dužnost nakon što se na krunidbi iz 1953. godine zavjetovala da će joj Bog pomoći ispuniti njezinu ulogu šefice države sve do njezine smrti.

Buckinghamska palača objavila je vijest o njezinom boravku u bolnici tijekom prethodne noći, samo nekoliko sati nakon što je javnost saznala za kraljičino otkazivanje puta u Sjevernu Irsku.

Njezini liječnici savjetovali su da se kraljica odmara i otkaže putovanje, što je odmah potaknulo brojna šuškanja o njezinu zdravstvenu stanju. No Buckinghamska palača tvrdi da je kraljica prenoćila u bolnici iz praktičnih razloga.

image
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip
Bruce Adams/AFP

"Moramo je nekako potaknuti da napravi korak unatrag ili u stranu... Ili nešto treće, a što bi omogućilo njezinu tijelu da se oporavi od svih zadataka koje je odlučila obaviti. Mislim da je to borba između njezine glave i tijela, jer ona to želi, osjeća da može, ali njezino tijelo ima 95 godina", rekla je biografkinja kraljevske obitelji i dodala:

"Mislim da bi princ Philip, da je još uvijek tu, preuzeo kontrolu nad njoj i rekao joj - gledaj, stani malo, smanji količinu posla i odmori malo.' Čini mi se da ona smatra da to radi najbolje (u usporedbi s drugim osobama iz kraljevske obitelji), ali mišljenja sam da je glavni razlog vjerske prirode. Jer je u 21. godini rekla da će dati sve od sebe da bude dobra kraljica i da će to uz Božju činiti sve do svoje smrti. Njezina krunidba to je zapravo i potvrdila, s obzirom da je riječ o svetom i kraljevskom događaju, a ona ne želi to uništiti. Zbog toga bi se osjećala jako loše jer je vrlo pobožna. Međutim, papa se povukao, Benedikt XVI. je bio taj koji se prvi povukao s papinske funkcije 2013. godine. A pape također ne bi trebali napuštati svoj položaj sve do smrti. Ipak, smatram da se mora uzeti u obzir činjenica da ljudi danas žive dulje od životnog vijeka koji je bio 1947. godine kada se ona udala za princa Philipa."

Upitana o liječničkom savjetu da se kraljica odrekne čašice svog omiljenog pića , Levin kaže da je to također nešto što je kraljici bitno iz emotivnih razloga. Naime, njoj bi uvijek princ Philip prije ručka i poslijepodne složio piće koje bi zatim zajedno popili. To je jednostavno bio dio njihove veze. "Mislim da joj nakon njegove smrti to piće više nema isti okus", dodala je Levin, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:08