TRIJUMF

Suze i smijeh skromnog Ke Huy Quana: Mislio je da nikad više neće glumiti, a sada je osvojio Oscara i još 30 nagrada

Bio je dječja zvijezda, glumi se vratio nakon 30 godina pauze, pa svojom energijom, iskrenošću i emocijama začarao Hollywood
 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa/ipa/profimedia

Trenutak u kojem je Ke Huy Quan (51) doznao da je osvojio Oscara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, u filmu "Sve u isto vrijeme" (Everything Everywhere All At Once), bio je jedan od najemotivnijih na ovogodišnjoj dodjeli najpoželjnijih filmskih nagrada na svijetu.

image

Ke Huy Quan sa Oscarom

Angela Weiss/Afp

Njegovo iskreno oduševljenje, suze, gotovo dječja radost djelovali su zarazno i utjecali na slavnu publiku u Dolby Theatreu. Ma kako bio dobar glumac, Ke Huy Quan teško bio mogao tako veličanstveno odglumiti scenu sreće dok prima zlatni kipić. Svima je bilo savršeno jasno da su njegovi osjećaji pravi, snažni i nezadrživi. Baš poput rijeke suza koju je isplakao i on i mnogi drugi u dvorani.

image

Ke Huy Quan na dodjeli Oscara

Patrick T. Fallon/Afp

- Moja majka ima 84 godine i gleda kod kuće. Mama, osvojio sam Oscara! Moje putovanje počelo je na brodu. Proveo sam godinu dana u izbjegličkom kampu i nekako završio na najvećoj pozornici Hollywooda. - rekao je između ostalog u svojem govoru koji je potrajao mnogo duže od 45 predviđenih sekundi, ali nikome nije palo na pamet da prekine - Kažu da se ovakve priče događaju samo u filmovima. Ne mogu vjerovati da se dogodila meni. To je američki san.

I doista, njegova osobna priča s lijepim završetkom (ili s novim početkom) na dodjeli Oscara, mogla bi se bez problema pretvoriti u predložak za dobar film.

Ono nešto

Imao je sedam godina kada je s obitelji u brodici pretrpanoj migrantima napustio rodni Vijetnam. Neko je vrijeme živio u Hong Kongu s ocem, dok je majka s troje braće otišla u Maleziju. Obitelj se ponovno našla na okupu 1979. godine, kada su odlučili okušati sreću u SAD.

- Bili smo izbjeglice - ispričao je glumac u intervjuu za The Guardian prošle godine - Nitko nas nije želio. U školi su se sprdali s nama. Ne možete ni naslutiti što to čini umu djeteta.

image

Scena iz filma Indiana Jones i ukleti hram

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Imao je 12 godina kada je dvije godine mlađeg brata Davida pratio na audiciju za film Stevena Spielberga. Umjesto brata, on je dobio ulogu malenog džepara Short Rounda u filmu "Indiana Jones i ukleti hram" 1984. godine, pomoćnika Indiana Jonesa kojeg je utjelovio Harrison Ford. Spielberg je u njemu vidio "ono nešto" što je tražio. Dva mjeseca kasnije bio je na Sri Lanki, ma setu te proživljavao "najljepše razdoblje u životu". Iako je doba političke i svake druge korektnosti donijelo neke osude na račun filma, Quan smatra da Spielberg zaslužuje samo pohvale.

- Bio je prvi koji je stavio Azijca u holivudski blockbuster - rekao je glumac - Short Round je smiješan, hrabar, uostalom, on spašava Indyjevo dupe...

U drugom hitu, "Goonies" iz 1985. godine, glumio je s gomilom mladih zvijezda kao što su Sean Astin, Josh Brolin, Corey Feldman i Martha Plimpton. Bio je posvuda, svima poznat, slavan. Nakon toga, igrao je i u dva relativno uspješna sitcoma. Ipak, malo-pomalo uloge su postajale sve beznačajnije ili ih uopće nije bilo.

image

Scena iz filma Goonies

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

-Dvadesete bi trebale biti najbolje vrijeme za glumca, a ne da čekate pokraj telefona i grizete nokte. K tome, da ste uzeli stotinu scenarije vjerojatno ni u jednom od njih nije bilo značajne uloge za Azijce. Dugo smo bili samo neki šaljivi, sporedni likovi. Prijelaz od dječjeg do odraslog glumca uvijek je bio jako težak. - kazao je u intervjuu za The Telegraph - A kada ste Azijac, to je stoput teže.

Život iza kamere

Do svojeg 20. rođendana nestao je s ekrana. Kako je sam jednom rekao ušao u kategoriju onih glumaca koja se naziva "Gdje su danas...?". Bilo mu je teško, no odustao je od glume. Vratio se u školu, studirao filmsku umjetnost na Sveučilištu južne Kalifornije i počeo raditi iza kamere.

Quan koji govori engleski, mandarinski i kantonski kineski, te vijetnamski jezik, majstor je borilačkih vještina. Učio ih je od djetinjstva, s vrhunskim učiteljima, a kao majstor i koordinator za kaskadere, surađivao je na nekoliko filmova, između ostalog i s Jetom Lijem na filmu "Jedan jedini".

- Dugo sam se uvjeravao da ne želim nikad više glumiti, a onda sam počeo primjećivati svoje kolege azijskih korijena kako se probijaju, nižu uspjehe. Zaključio sam da su se vremena promijenila, da je moguće dobiti dobre, važne uloge. I taj glumački crvić, koji se sakrio daleko ispod površine, počeo se probijati prema van, sve do trenutka u kojem nisam mogao više podnijeti osjećaj da moram nešto napraviti. Naravno da sam se bojao, no odlučio sam pokušati se vratiti glumi. Nisam želio žaliti zauvijek što nisam još jednom pokušao ostvariti svoj san.

Imao je 49 godina. Priznao je i da je strahovao od toga kako će publika prihvatiti povratak bivše dječje zvijezde. Prošlost je tu odigrala ulogu jer je Jeff Cohen, koji je u filmu "Goonies" glumio Chunka, njegov prijatelj, odvjetnik specijaliziran za industriju zabave pristao biti njegov agent i pomoći mu kod sklapanja ugovora. Samo dva tjedna kasnije Quan je dobio ulogu u filmu "Sve u isto vrijeme".

image

Scena iz filma Sve u isto vrijeme

Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia/Courtesy Everett Collection/everett/profimedia

Kada je prvi put u ruke primio scenarij, nije baš očekivao da će ga odvesti do nagrada. Film koji je na kraju dominirao na Oscarima, dojmljiv je i čudan križanac nezavisne drame s komičnim elementima, znanstvene fantastike i filmova o superjunacima.

Nepodnošljiv pritisak

Quan u njemu igra Waymonda Wanga, supruga voditeljice praonice rublja (glumi je Oskarovka Michelle Yeoh), te tri Waymonda iz alternativnih svemira. I fenomenalan je u svakoj sceni.

- Kada su mi javili da me žele za tu ulogu bio sam sretan toliko da mi je teško i opisati svoje osjećaje u tom trenutku. - objasnio je u intervjuu za AP prije mjesec dana - Danas znam da prije deset godina ne bih mogao odigrati taj lik da su mi ga ponudili. Sve se trebalo dogoditi baš ovako kako se dogodilo. To je sudbina

image

Ekipa filma ‘Sve u isto vrijeme‘

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

Blazirani Hollywood, još od travnja 2022., kada se film počeo prikazivati, teško odolijeva Quanovom šarmu, priznanjima da plače puno i često, njegovom nevjerojatnom entuzijazmu i prilikama da snime selfie s njim. On i u tome uživa toliko iskreno da se na svakoj fotografiji nazire nestašni dječak koji je glumio Short Rounda.

image

Ke Huy Quan i Harrison Ford

Kevin Winter/Getty Images Via Afp

I prije no što je dobio Oscara, glumac je dobio tridesetak nagrada, priznanja i za ulogu Waymonda Wanga, među ostalima Zlatni Globus i SAG, te još niz nominacija.

I, očekivano, krenule su i ponude za nove uloge. Tako ove godine počinje snimati seriju "American Born Chinese" gdje će mu partnerica opet biti Michelle Yeoh, a ima ulogu seriji "Loki". Tu je, također, jedna od glavnih uloga u najavljenoj ZF avanturi "The Electric State" koju pripremaju braća Russo koji su radili Avengerse i producirali "Sve u isto vrijeme".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:44