SLAVLJE DILJEM ZEMLJE

Švedska slavi nakon sedme pobjede na Eurosongu: ‘Samo je jedna kraljica i zove se Loreen‘

Točno 50 godina nakon pobjede ABBA-e u Brightonu s hitom Waterloo, Švedska se sprema sljedeće godine ugostiti Eurosong

Loreen

 Oli Scarff/Afp

Švedska u nedjelju slavi nakon Loreenine pobjede na Eurosongu, sedme za skandinavsku kraljevinu, što je po broju pobjeda izjednačava s Irskom.

U toj nordijskoj zemlji ovo se natjecanje tradicionalno prati s velikim zanimanjem, a naslovi u novinama i na portalima su ove godine osobito bombastični.

"Samo je jedna kraljica i zove se Loreen", piše tabloid Expressen. "Ovo što je Loreen postigla (...), bez pretjerivanja je veći podvig nego što nas većina može pojmiti", uvjeravaju novinari švedskog lista, opisujući Loreenin nastup kao "čisto savršenstvo".

S pjesmom "Tattoo", pop pjesmom o bezuvjetnoj ljubavi, pjevačica, koja je na natjecanju za pjesmu Eurovizije pobijedila i 2012., druga je kojoj je to uspjelo nakon Irca Johnnyja Logana, ali, kako ističu mediji i prva žena kojoj je to pošlo za rukom.

"Loreen je ispisala povijest", piše list Svenska Dagbladet (SVD). “Glazbeno, likovno i scenografski, Loreen i njezino sudjelovanje na Eurosongu opravdali su sva očekivanja”.

Velika favoritkinja "odoljela je pritisku", objavila je javna televizija SVT.

No list SVD piše i o posebnoj kampanji jedne irske kladionice koja je agitirala za to da se ne glasa za Loreen.

"Očigledno im nije uspjelo, no gnjev zbog uspjeha Švedske i konstantno visokih pozicija na Eurosongu neće se tako brzo smiriti", upozorava SVD.

Točno 50 godina nakon pobjede ABBA-e u Brightonu s hitom Waterloo, Švedska se sprema sljedeće godine sedmi put ugostiti Natjecanje za pjesmu Euroviziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 04:12