SMRT MALE EMELINE

SVIJET TUGUJE ZBOG TRAGEDIJE U OBITELJI AMERIČKOG SKIJAŠA Ivica: 'Javit ću se Bodeu, ne mogu to ni zamisliti, i sam imam dijete sličnih godina'

 
 Instagram / © @morganebeck/Instagram

Velika tragedija pogodila je obitelj američkog olimpijskog skijaša Bodea Millera nakon što je u nedjelju preminula njegova najmlađa kći Emeline Grier Miller. Djevojčica koja je imala 19 mjeseci utopila se u bazenu susjedove kuće u naselju Coto de Caza u Južnoj Kaliforniji, gdje su Millerovi bili na rođendanskoj zabavi.

Iako nije poznato pod kojim točno uvjetima, malena je navodno samo odšetala, nakon čega su je počeli tražiti. Lokalne službe potvrdile su da ju je u bazenu pronašla majka Morgan, inače profesionalna odbojkašica na pijesku, koja je automatski uskočila unutra i izvukla malenu iz vode, pokušavajući joj pomoći, dok je netko od prisutnih odmah pozvao hitnu pomoć.

Prema izvješćima službenika, vatrogasaca i hitne pomoći, liječnici su u kratkom roku od poziva stigli na mjesto događaja, oko 18.30, i pokušali reanimirati djevojčicu, no bezuspješno. Odvezli su je u najbližu bolnicu, no nisu je uspjeli spasiti.

- Cijelim putem nije imala puls. Nije dobro završilo - rekao je Tony Bommarito, jedan od sudionika u pokušaju spašavanja djevojčice.

Voljela je život

“Više smo nego shrvani. Naša mala djevojčica, Emmy, jučer je preminula. Ni u milijun godina nismo mislili da bismo mogli iskusiti bol kao što je ova. Njezina ljubav, njezino svjetlo, njezin duh nikada neće biti zaboravljeni. Naša djevojčica voljela je život i živjela ga je ispunjeno svaki dan. Naša obitelj s mnogo poštovanja voljela bi zadržati privatnost kroz ovo bolno razdoblje”, napisao je 40-godišnji Miller u objavi na svojem Instagramu, uz koju je postavio nekoliko fotografija svoje kćerkice i video u kojem ona ponavlja “Hi, dad!”, dok je majka Morgan ljubi u obraz svaki put kad to kaže. Isti tekst na svojem je profilu podijelila i Morgan, uz nešto drugačije priložene fotografije.

Emeline je Milleru i supruzi Morgan bila drugo zajedničko dijete, dok on ima još dvoje djece iz prijašnjih veza. Na Uskrs je obitelj bila objavila da je Morgan trudna te da u listopadu očekuju dolazak i sedmog člana obitelji.

Šokantna vijest o smrti djevojčice brzo se proširila svjetskim medijima i društvenim mrežama pa su brojne osobe iz javnog života izrazile svoju podršku obitelji u ovakvim teškim trenucima. “Ovo su vijesti koje mogu svakoga shrvati. Moja najdublja sućut tebi i tvojoj obitelji”, napisala je na svojem Twitter profilu obraćajući se Milleru njegova kolegica sportašica Lindsey Vonn.

Izražavanju sućuti pridružila se još jedna skijašica, također Amerikanka, Julia Mancuso. “U mislima sam i molitvama s obitelji Miller. Ovo su tragične vijesti koje nitko nikada ne želi čuti. Šaljem vam ljubav”, objavila je na Twitteru označujući oboje supružnika u postu. Veliko žaljenje zbog gubitka koji je doživio njegov kolega izrazio je i Ivica Kostelić, koji je s Bodeom mnogo puta skijao na istoj stazi.

Muenchen, 020111. 
Hrvatski skijas Ivica Kostelic pobjednik je novogodisnjega turnirskog natjecanja Svjetskog kupa u paralelnom slalomu odrzanog u minhenskom Olimpijskom parku.
Na slici: Julien Lizeroux (Francuska) Ivica Kostelic, Bode Miller (USA).
Foto:  Arthur Thill / ATP / CROPIX
Arthur Thill / ATP / CROPIX
Julien Lizeroux (Francuska), Ivica Kostelić i Bode Miller (SAD)

Nazvat će ga

- Nema se što za reći, osim da mi je neizmjerno žao. To je tragedija za svakoga, nešto što ne mogu ni zamisliti, pogotovo zato što i sam imam dijete koje je otprilike toliko staro. Svakako ću se javiti Bodeu - rekao nam je Kostelić.

Miller, koji je “umirovljen” posljednjih godinu dana, inače je bio najuspješniji američki skijaš. Čak je 33 puta osvojio Svjetski skijaški kup, četiri puta pobijedio na Svjetskom prvenstvu, a ima i šest olimpijskih medalja te, među ostalim, i titulu najstarijeg alpskog skijaša koji je osvojio olimpijsku medalju (u dobi od 36 godina).

Svoje najranije dane proveo je u New Hampshireu, u planinama, gdje je s roditeljima živio u kućici bez struje i instalacija za vodu. Shodno lokaciji življenja, na skije je prvi puta stao u dobi od dvije godine.

Genetski kod

Do trećeg razreda kod kuće ga je obrazovala majka, koja je, inače, bila babica pa je Miller svjedočio rođenju svojih mlađih braće i sestara. Kada je počeo ići u školu, prvi se put susreo sa strukturiranim satovima skijanja, a taj mu je sport na neki način bio i u genima - njegovi baka i djed upoznali su se na skijama; ona je bila instruktorica, a on veliki ski-entuzijast, unatoč činjenici da je cijeli život proveo na moru. Miller je svoje mlade dane ipak proveo igrajući i tenis i nogomet, a i kasnije u životu se nije libio baviti sportovima izvan svoje matične discipline pa je tako nekoliko godina rasturao igrajući u bejzbol ligi, a imao je i san kvalificirati se na US Open. Osim što je pobijedio na brojnim natjecanjima, imao je i nekoliko vrlo neobičnih, ali fascinantnih postignuća.

Tako je, primjerice, jednom prilikom uspio dovršiti tri milje dugu utrku bez jedne skije.

On i 10 godina mlađa supruga Morgan oduvijek su privlačili pažnju javnosti zbog svojeg jednostavnog pristupa životu, o čemu slikovito govori način na koji su se vjenčali: na stražnjem dijelu njegova broda, s buketom od cvijeća koje je on ubrao i tortom koju je ona napravila, u prisustvu jedino svećenika, fotografa i mačke. Nakon ceremonije naručili su dostavu u sobu, a već u 21.30 su bili spremni za spavanje.

Spomenuti brod Miller je kasnije prodao i zamijenio ga za kuću u kojoj obitelj trenutačno živi.

Samo djeca

Nakon rođenja djece skijaš je u medijima više puta naglašavao da bi bez problema mogao zauvijek ostaviti sport i posvetiti se isključivo svojoj djeci. Poznat je i po svojem specifičnom ležernom smislu za humor pa je tako, među ostalim, pričao da ima toliko trofeja da ih ponekad koristi i pri pripremi svoje najdraže hrane - pilećih krilaca, a jednom je prilikom izjavio i da je jednu od svojih brojnih medalja iskoristio kako bi stabilizirao svoju dasku za toalet. Zbog tih su ga stvari neki od njegovih trenera zvali “The Bode Show”.

Ipak, nepromišljene izjave znale su ga dovesti i do neugodnih situacija. Tako se bio našao pod velikim pritiskom javnosti nakon što je izjavio da mu nije strano skijanje pod utjecajem alkohola.

U nezavidnom položaju u medijima se provlačio i prilikom trajanja malverzacija između njega i njegove bivše supruge Sare McKenne, koja se, dok je još bila trudna, preselila u drugu državu, zbog čega ju je Miller tužio, a o čemu je ona kasnije pisala u nizu tekstova objavljenima u Cosmopolitanu.

Navodno ga je bila obavijestila o svojim planovima, ali joj on nikada nije odgovorio na poruke. Nesuđeni par ipak je nakon nekog vremena uspio postići nagodbu oko skrbništva.Osim recentne smrti kćeri, Millerov je život bila obilježila smrt još jedne vrlo bliske osobe - njegova brata Chelonea, također zlatnoga olimpijca koji se bavio snowboardingom, a koji je preminuo 2013. godine nakon nesreće u svojem kombiju, u kojem je i živio.

Smrt Emeline pogodila je cijeli skijaški svijet i sve koji ga znaju, a mnogi se od nje opraštaju na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:17