POČETAK SUĐENJA

Tabloid se ispričao princu Harryju za hakiranje telefona: ‘On ima pravo na odgovarajuću naknadu‘

Princ ili ne, očigledno nezakonite metode koje je koristio optuženi... doista su užasne, rekao je odvjetnik David Sherborne

Princ Harry

 Ben Stansall/AFP

Britanski tabloid ispričao se princu Harryju zbog nezakonitog prikupljanja informacija o njemu na početku suđenja u srijedu protiv izdavača optuženog za navodno prisluškivanje, a u procesu bi mogao svjedočiti i sam princ.

Harry (38) i oko 100 slavnih osoba, uključujući glumce, sportske zvijezde, pjevače i TV osobe, tužili su izdavača Mirror Group Newspapers da je privatne informacije prikupljao široko rasprostranjenim hakiranjem telefona, obmanom i drugim nezakonitim sredstvima između 1991. i 2011.

Tužitelji kažu da se nezakonito postupanje novina Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People dogodilo uz puno znanje viših rukovoditelja koji to nisu uspjeli zaustaviti i aktivno su sve prikrivali.

MGN osporava optužbe, tvrdeći da su neke tvrdnje iznesene prekasno i da nema dokaza da je Harry bio žrtva hakiranja. Negira se da su osobe na položajima znale za nezakonita djela.

Međutim, dokumenti upućeni Visokom sudu u Londonu otkrivaju da je MGN jednom prilikom priznao da je privatni istražitelj bio angažiran da nezakonito prikupi dokaze o njemu u noćnom klubu 2004., rekavši da se "bezrezervno ispričava i prihvaća da (Harry) ima pravo na odgovarajuću naknadu".

Harry, koji nije bio prisutan na početku saslušanja, trebao bi osobno svjedočiti početkom lipnja, kao prvi britanski kraljevski član koji je to učinio od 19. stoljeća prema lokalnim medijima.

"Princ ili ne, očigledno nezakonite metode koje je koristio optuženi... doista su užasne", rekao je David Sherborne, odvjetnik koji zastupa Harryja i druge tužitelje.

"Nitko nije trebao biti podvrgnut tome", dodao je.

Slučaj Mirror samo je jedan od četiriju koje Harry trenutno vodi protiv listova, rekavši da je njegova dužnost razotkriti "kriminal" koji su počinili tabloidi u ime onih koji ne raspolažu sredstvima kakva su njemu dostupna.

Otkako su se povukli sa svojih dužnosti u kraljevskoj obitelji 2020., Harry i njegova supruga Meghan napadali su i tisak i palaču, uključujući osobe koje rade za njegova brata, princa Williama, i njihovu maćehu, kraljicu Camillu, rekavši da su bili u dosluhu u medijskim "lažima" .

U sudskim podnescima, MGN je rekao da su mnoge od 147 priča za koje Harry tvrdi da se do njih moralo doći nezakonitim putem zapravo bili upućene od pomoćnika koji rade za kraljevsku obitelj, uključujući jednog od bivših tajnika za tisak njegova oca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 20:33