NAJČUVANIJA TAJNA

Tajna atentata na slavnu voditeljicu poprima novo svjetlo: ‘Greškom je ubijena, zamijenili su je za drugu plavušu‘

Poznata voditeljica BBC-a, Jill Dando, ubijena je 1999. godine na svojim kućnim vratima u Londonu, a slučaj je i dalje nerazriješen

Jill Dando

 Nick Scott/Alamy/Alamy/Profimedia/Nick Scott/Alamy/Alamy/Profimedia

Poznata voditeljica BBC-a, Jill Dando, ubijena je 1999. godine na svojim kućnim vratima u Londonu, a ubojstvo ove poznate 37-godišnjakinje i dalje je nerasvijetljeno. Ona je samo nekoliko godina prije toga tražila od svojih šefova da pokrenu istragu o pedofilskom lancu unutar te kuće.

Međutim, najnovije informacije sada pokazuju da je ubojica Jill Dando možda slučajno zamijenio za drugu novinarku BBC-a, koja je bila prava meta atentata, sugeriraju zapanjujući dokumenti koji su podneseni pariškom sudu.

Naime, francuski modni mogul Gerald Marie, koji ima višestruke optužbe za seksualne napade, unajmio je ruskog ubojicu da ubije novinarku Lisu Brinkworth nakon što je na svom tajnom zadatku razotkrila njegovu agenciju, tvrde strani mediji. Moguće je da je ubojica zamijenio Dando za pravu metu s obzirom na to da zapanjujuće sliče, kako izgledom, tako i zanimanjem, a također su i živjele u istom dijelu Londona, tvrde odvjetnici.

Također dodaju i da je Jillin zaručnik Alan Farthing bio liječnik Lise Brinkworth.

image

Alan Farthing, zaručnik ubijene voditeljice Jill Dando

Adrian Dennis/AFP

Gerald Marie (72), bivši šef modne agencije Elite, pod istragom je zbog navodnih seksualnih napada i silovanja najmanje 11 žena. Među njima je i Brinkworth (55), koja tvrdi da ju je seksualno napastovao 1998., dok je radila na tajnom zadatku s novinarom Donalom MacIntyreom kako bi za BBC razotkrila seksualne zločine u modnoj industriji.

Međutim, zbog postojeće francuske zastare, prijave za seksualno zlostavljanje moguće je prijaviti u roku od 20 godina. Odvjetnici Lise Brinkworth navode da se to ne treba primjenjivati u njezinu slučaju zbog svih tih godina straha za njezinu sigurnost. Naime, bivšu novinarku BBC-a držali su godinama u sigurnim kućama nakon razotkrivanja seks skandala te navode da ju je tvrtka obeshrabrila da poduzme pravni postupak protiv Geralda Marieja.

U sudskim se dokumentima odvjetnici pozivaju na razgovor kojem je svjedočio bivši izvršni direktor Elitea Omar Harfouch, u kojem je Marie naredio pripadniku ruske mafije da se 'pozabavi problemom'.

"Ubrzo nakon toga novinarka BBC-a Jill Dando ubijena je u travnju 1999. Doista, ove dvije novinarke bile su u tridesetima, bile su plavuše s istim crtama lica, iste visine i sličnog stasa. Živjele su blizu jedna drugoj i poznavale iste ljude, uključujući supruga Jill Dando", stoji u dokumentima francuske odvjetničke tvrtke Bourdon Associes.

U istim se dokumentima također navodi da je istraživačkom novinaru Philippeu Berryju izvor rekao da se Marie hvalio 1999. da je platio gangsterima da zastraše zaposlenika BBC-a.

image

Jill Dando

Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

Osim dokumenata podnesenih sudu u Parizu, jedan od partnera prestižne britanske odvjetničke tvrtke pisao je pravnom direktoru BBC-a Nicku Wilcoxu, povlačeći istu vezu u rujnu 2021. U porukama se navodi da je Harfouch sudjelovao u razgovoru 1999. u kojem je član ruske mafije zamoljen da ubije Brinkworth i on je pristao. Dokazi su proslijeđeni Scotland Yardu, koji je rekao da će istražiti nove informacije koje bi mogle pomoći istrazi.

Marie se na kraju uspješno nagodio s BBC-jem 2001., nakon što ih je tužio za odštetu od 1,7 milijuna funti zbog dokumentarca koji je bio dio serijala 'MacIntyre Undercover'.

Kao dio nagodbe, BBC je pristao da više neće emitirati dokumentarac. Nije poznato kada će pariški tužitelj donijeti odluku o tome može li se suditi Marieu za ovaj zločin.

Brutalno ubojstvo BBC-eve novinarke i dalje je jedan od najzloglasnijih neriješenih zločina u Ujedinjenom Kraljevstvu u posljednjih 20 godina. Jedan od susjeda pronašao je njezino beživotno tijelo ispred kuće u Londonu, a muškarac po imenu Barry George proglašen je krivim za Jillino ubojstvo 2001. Proveo je sedam godina u zatvoru prije nego što je oslobođen 2008. godine.

Kako smo ranije pisali, bivši prijatelj i kolega Jill Dando ispričao je novinarima Daily Stara da je ona doznala da su velike zvijezde BBC-ja upletene u pedofilski lanac u vrijeme dok je to bila najdublje čuvana tajna. Dokumente o tome predala je svojim šefovima, ali sve je zataškano. Tek dvadesetak godina poslije, na vidjelo izlaze dijelovi mučne priče. Imena su, kaže prijatelj ubijene voditeljice, bila "iznenađujuće velika".

Jill Dando skupila je dosje o pedofilskom lancu, no ona nije bila novinar istraživač nego voditeljica i očekivala je od nadređenih da istraže strašne optužbe. Umjesto toga, sve je zataškano. Tek nakon smrti BBC-jeva voditelja Jimmyja Savilea u javnost su izašle informacije o zlostavljanju djece i pedofiliji, a 2012. je pokrenuta policijska istraga. Više od 200 osoba svjedočilo je o lancu zločina dugom četiri desetljeća. Broj žrtava popeo se gotovo na 600, a smatra se da je za 450 odgovoran Savile. Ubojstvo Jill Dando nikada nije rasvijetljeno, a među ostalim se nagađalo da ga je naručio Slobodan Milošević jer je Jill Dando u svojim emisijama bila oštra prema srpskom ratnom lideru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 06:32