BRITANCI U ŠOKU

Tajna skrivana 30 godina, Charles pisao zloglasnom pedofilu: ‘Vi ste divan čovjek, trebam pomoć...‘

Protiv Jimmya Savilea dosad je podignuto 450 optužnica, a Charles mu je u pismima laskao i hvalio ga je da je pametan i utjecajan

Princ Charles, Diana i Sasvile snimljeni 1983 kad su zajedno otvarali bolnicu u Stokeu

 

 Solo Syndication/Dmg Media/Profimedia

Novi, dvodijelni dokumentarac o seksualnom prijestupniku Jimmyju Savileu, "Jimmy Savile: Britanska horor priča", koji se upravo počeo prikazivati na Netflixu, u Ujedinjenom kraljevstvu dočekan je s većim interesom nego što izaziva bilo koji filmski megaspektakl.To je film o omiljenom, svestranom zabavljaču koji je na sceni bio još od kasnih 1950-ih, velikoj zvijezdi britanske televizije, velikom humanitarcu kojem je kraljica dala vitešku titulu još 1971. godine, čovjeku imao je status nacionalnog blaga u trenutku kada je umro, 29. listopada 2011. godine, u 84. godini. A onda je, odmah nakon pogreba koji je prenosio i BBC, brana pukla.

image

Jimmy Savile

/ Rossparry.co.ukglen Minikin/Swns/Profimedia

Istina o gadljivo-mračnoj strani Jimmyja Savilea počela je curiti u javnost. Šarmantni, nasmijani Savile bio je čudovište. Svi zločini koje je počinio taj seksualni predator, zlostavljač, pedofil još nisu pobrojani. Trenutno je protiv njega podignuto 450 optužnica za seksualno zlostavljanje i nasilje. Među žrtvama je bilo i petogodišnjaka i 75-godišnjaka. Tijekom 40 godina na televiziji, Savile je seksualno zlostavljao najmanje 72 djece.

Film redatelja Rowana Deacona, kroz brojne do sada neviđene arhivske snimke i dokumente, zorno pokazuje kolika je bila njegova moć i utjecaj u svim, pa i najvišim krugovima britanskog društva i što mu je omogućilo da svoje prljave rabote prikriva desetljećima. Također, pokazuje postojanje "kulture straha" koja je kočila ljude s BBC-ija i druge koji su mogli nešto učiniti da se predator zaustavi čak i kada su priče o njegovoj mračnoj strani postale sve glasnije.

Autori filma, ilustrirajući Savileovu moć, prvi put prikazuju koliko je bio blizak s kraljevskom obitelji, posebice s budućim kraljem, princom Charlesom. On je voditelja više puta, u pismima molio za pomoć biranim riječima hvaleći njegove sposobnosti,pamet i utjecaj. U filmu, a ni inače, nitko ne insinuira da je kraljevska obitelj u to vrijeme bila svjesna Savileovih zločina. Uostalom, kraljičin vitez po svakoj je logici sjajan je potencijalni saveznik i savjetnik jednog princa.

image

Sir Jimmy Savile i princeza Diana

Swns/Profimedia

Prema pisanju Daily Maila Charles i Savile počeli su se ozbiljnije družiti nakon voditeljeva humanitarnog rada na prikupljanju novca za bolnicu Stoke Mandeville. Princeza Diana je 1983. godine otvorila novo krilo bolnice namijenjeno liječenju ozljeda kralježnice. Kasnije će se otkriti da je Savile samo u toj bolnici zlostavljao 60 pacijenata. Posebno je jezivo što je u toj bolnici imao svoju sobu i 24-satni pristup svim odjelima. Kroz godine, princ i Savile bili su u stalnom pismenom kontaktu.

Charles je, kako piše The Mirror, pismo prvi put poslao Savileu tražeći savjete za poboljšanje imidža obitelji nakon brojnih PR-pogrešaka, ponajviše onih u koje su bili uključeni princ Andrew i njegova tadašnja supruga Sarah Ferguson.

"Možda griješim, ali vi ste čovjek koji zna što se događa. Stvarno trebam popis vaših prijedloga.", napisao je Charles u pismu iz siječnja 1989. godine.

Savile je, naravno, napisao akcijski plan.

U drugom pismu prijestolonasljednik piše: "Pitam se biste li ikada bili spremni upoznati moju šogoricu, vojvotkinju od Yorka? Uvjeren sam da bi joj to iznimno koristilo. Osjećam da bi mogla nešto napraviti uz vaše zdravorazumske sugestije."

image

Screenshot pisma princa Charlesa Jimmyju Savileu, Netflix

Dan nakon katastrofe u Lockerbieju, kada su srušio Pan-Amov zrakoplov u koji su libijski teroristi podmetnuli bombu, Charles se ponovno obratio Savileu. Savile je brzo sastavio i vodič na pet stranica, preporuke kako bi članovi kraljevske obitelji trebali reagirati u slučaju velikih nesreća i katastrofa. Charles mu piše 27. siječnja 1989. godine: "Prilažem kopiju svog dopisa o katastrofama koji uključuje vaše točke i koji sam pokazao svom ocu, a on ga je pokazao Njezinom veličanstvu."

Do kuda je išlo povjerenje budućeg kralja, koji u korespondenciji koristi samo imena, i sve je manje formalan, jako dobro pokazuje pismo koje je Savileu poslao 16. travnja 1990 godine. U njemu moli pomoć oko govora koji je trebao održati u londonskoj obrtničkoj komori. Charles piše: "Tako ste dobri u razumijevanju onoga što ljude tjera da djeluju i divno ste skeptični i praktični. Možete li baciti oko na ovaj nacrt i javiti mi kako mislite da se najbolje obratiti tim ljudima".

U još jednom pismu koje se može vidjeti u filmu, od 4. srpnja 1990. godine, princ zahvaljuje Savileu što mu je pomogao oko njegovog govora: Divno je što ste se potrudili sastaviti sjajne bilješke i pružiti mi puno materijala za razmišljanje". Nakon tih komplimenata, Charles je poprilično snishodljivo dodao: "Naravno, ne znam smatrate li da je rezultat bio vrijedan truda. Iskreno zahvalan, Charles".

image
Mcpix/Shutterstock Editorial/Profimedia

- Princ je, poput svih nas bio prevaren - izjavio je za The Times redatelj dokumentarca Deacon - Pisma pokazuju koliko je povjerenje princ imao u Jimmyja Savilea. Želio je doprijeti do britanskog naroda, modernizirati se, a Savilea je vidio kao pomoćnika u tome. Gledano iz sadašnje perspektive, bila je to katastrofalna ideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:56