ALAN RICKMAN

Tajni dnevnici otkrili zašto je nastavio glumiti Snapea dok se borio s rakom: ‘Shvaćam da se nešto događa...‘

Rickman je preminuo u siječnju 2016. u Londonu u 69. godini života, nakon tihe borbe s rakom prostate

Alan Rickman kao profesor Snape u filmovima o Harryju Potteru

 Screenshot YouTube

Prošlo je više od šest godina od njegove smrti, no tek su sada otkriveni tajni dnevnici slavnog glumca Alana Rickmana, u kojima je otkriveno zašto je nastavio glumiti Severusa Snapea u filmovima o najpoznatijem čarobnjaku Harryju Potteru.

Rickman je preminuo u siječnju 2016. u Londonu u 69. godini života, nakon tihe borbe s rakom prostate koji mu je prvi put dijagnosticiran 2005. Sada je The Guardian objavio isječke iz njegovih dnevnika, a knjiga bi trebala biti objavljena u listopadu ove godine.

Glumcu je prvi put dijagnosticiran rak prostate prije početka produkcije petog nastavka filma ‘Harry Potter i Red feniksa‘. U siječnju 2006. bio je na liječenju i podvrgnut je operativnom zahvatu, a u zapisu iz dnevnika pod nadnevkom 30. siječnja 2006. otkrio je zašto je ‘konačno‘ pristao vratiti se u peti nastavak filma.

image

Alan Rickman kao profesor Snape u filmovima o Harryju Potteru

Screenshot YouTube

"Konačno, ‘da‘ za 5. nastavak Harryja Pottera", napisao je Rickman i dodao da je argument koji je pobijedio bio taj da ‘treba ići do kraja jer je to njegova priča‘.

Nekoliko mjeseci kasnije, u travnju, podijelio je crticu sa seta filma, otkrivši da nikad nije bio manje brbljav na setu.

"Shvaćam da se nešto događa čim navučem taj Snapeov prsten i kostim. Neprirodno mi je biti brbljav, nasmijan, otvoren. Lik me sužava, steže. To nisu dobre kvalitete na filmskom setu. Nikada nisam manje komunicirao s ekipom. Srećom, Dan [Radcliffe] tu ulogu ispunjava s lakoćom i šarmom. I svojom mladosti", napisao je Rickman.

U zapisu od 27. srpnja 2007. piše o svojim dojmovima o posljednjoj knjizi o Harryju Potteru - ‘Harry Potter i darovi smrti‘.

"Završio sam s čitanjem posljednje knjige o Harryju Potteru. Snape umire herojski, Potter ga opisuje svojoj djeci kao jednog od najhrabrijih ljudi koje je ikada poznavao i svog sina naziva Albus Severus. Ovo je bio pravi obred prijelaza. Jedna mala informacija od Jo Rowling od prije 7 godina - da je Snape volio Lily - dala mi je rub litice za koji sam se mogao držati", napisao je glumac.

image

Alan Rickman kao profesor Snape u filmovima o Harryju Potteru

Screenshot YouTube

Također je detaljno opisao svoj prvi razgovor s Rowling u listopadu 2000., koji je počeo prilično čudno.

"Prvi razgovor s Joanne Rowling. Njezina sestra odgovara: ‘Nije ovdje, mogu li joj ostaviti poruku?‘ Čuje se gakanje u pozadini. ‘Oprosti zbog toga‘", napisao je i otkrio da joj je rekao kako postoje stvari ‘koje samo Snape i ona znaju‘ i da ih on mora znati. Ona mu je odgovorila: "U pravu si - nazovi me sutra; nitko drugi ne zna te stvari."

"Ponovno sam razgovarao s Joanne Rowling i ona mi je nervozno dala nekoliko uvida u Snapeovu pozadinu. Razgovarati s njom znači razgovarati s nekim tko živi te priče, ne izmišlja ih. Ona je kanal informacija: ‘Pa, kad je bio mlad, vidiš, dogodilo se to i to‘, ‘Htjela sam tako i tako...‘", prisjetio se Rickman u svom dnevniku.

Nakon što je pogledao prvi nastavak filma o Harryju Potteru, napisao je sljedeće: "Film bi se trebao gledati samo na velikom platnu. Dobiva razmjere i dubinu koji odgovaraju glazbi Johna Williamsa. Party u Savoyju nakon toga puno je zabavniji", zaključio je Rickman, prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:12