VELIKA OBLJETNICA

Taksist iz Engleske: ‘Sjećam se kako su mi članovi ABBA-e pjevali svoj ‘Waterloo‘ na uho, a i napojnica je bila mrak‘

Proslava u povodu pola stoljeća od eurovizijske pobjede ABBA-e obilježit će se u Švedskoj

Grupa ABBA

 Daniel Angeli/Bestimage/Profimedia/Daniel Angeli/bestimage/profimedia

Sjećam se kao danas - vozio sam ih u svom taksiju od Brightona do Londona, a simpatična plava gospođa sjedila je do mene, na mjestu suvozača. Tijekom putovanja zapjevali su svaki put kada bi se na radiju čula njihova pjesma. Svi su djelovali jako sretno, a kada smo zastali na polovici puta da se malo osvježimo, vidio sam da se ljudi okreću za njima jer su ih prepoznali pošto su večer prije s pjesmom ‘Waterloo‘ pobijedili na Eurosongu u Brightonu - ispričao je za BBC taksist Billy Stainhope iz Brightona koji je prije pola stoljeća doživio čast da mu članovi švedske super grupe u njegovom taksiju ‘pjevaju na uho‘.

- Djelovali su mi kao dragi, normalni ljudi. Pamtim kako mi je po dolasku u London gospodin Bjorn rekao da svakako prije povratka popijem sok i pojedem sendvič, dajući mi trideset funti. Kako je sama vožnja od Brightona do Londona stajala deset funti manje, mogu reći da se to putovanje itekako isplatilo - kaže Stainhope za BBC povodom pola stoljeća od pobjede grupe ABBA s pjesmom ‘Waterloo‘ na Eurosongu koja se naveliko obilježava i u Brightonu, gradu koji je 1974. godine organizirao natjecanje za pjesmu Eurovizije. Taj, devetnaesti Eurosong po redu održan je 6. travnja prije 50 godina u Ujedinjenom kraljevstvu nakon druge uzastopne pobjede Luksemburga koji je zbog financijskih problema organizaciju prepustio BBC-ju, koji posljednjih dana često ističe kako je ABBA svoj put do svjetske slave prokrčila upravo na njihovom terenu.

ABBA je, podsjetimo, osnovana 1972. godine, a grupa je ime dobila po početnim slovima imena svojih članova: Bennyja Anderssona, Björna Ulvaeusa, Anni-Frid Lyngstad i Agnethe Fältskog. Danas, pola stoljeća kasnije, na cijelom svijetu vjerojatno ne postoji osoba koja ne zna otpjevati barem jednu njihovu pjesmu, jer su oni od 1972. do 1983. snimili bezbroj hitova poput: ‘Dancing Queen‘, ‘Knowing Me, Knowing You‘, ‘Super Trouper‘, ‘The Winner Takes It All‘, ‘Chiquitita‘...

image

Grupa ABBA

Olle Lindeborg/Afp

Proslava u povodu pola stoljeća od eurovizijske pobjede ABBA-e obilježit će se, naravno, i u Švedskoj gdje će se ovog vikenda u udarnom televizijskom terminu prikazivati dokumentarni film nazvan ‘ABBA against the ODDS‘, a taj dokumentarac, piše Eurovision world, bit će do Eurosonga koji se u svibnju održava u Švedskoj prikazan u još 15 europskih zemalja. Osim toga, BBC Two cijeli svoj večernji program u subotu je posvetio ABBA-i, dok će BBC Four u nedjelju navečer na svom programu emitirati snimku Eurosonga iz 1974. godine. Tko zna, možda se u kadru ukaže i Korni grupa u kojoj je tada pjevao Zlatko Pejaković, a koja je s pjesmom ‘Moja generacija‘ na Eurosongu te godine završila na dvanaestom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:12