POGLEDAJTE IM CIPELE

Teorija zavjere ili samo kompleks? Putin, Kim Jong Un i Sarkozy imaju nešto zajedničko

Društvene mreže tvrde da je ruski predsjednik na druženje sa studentima poslao dvojnika koji mora nositi još više pete od Putina

Vladimir Putin

 Maksim Mishin/afp/

"Dame i gospodo, predstavljam vam predsjednika Rusije. Muškarca koji je toliko nesiguran i opsjednut samim sobom, da nosi cipele s povišenim petama. U nastojanju da izgleda još viši, pored njega stoje niže studentice Moskovskog državnog sveučilišta", samo je jedan od mnoštva podrugljivih komentara na račun Vladimira Putina na društvenim mrežama i fotografije s njegova druženja s budućim ruskim akademskim građanima. Na Twitteru je netko napisao da bi se mogao zvati "Napoleon 2.0" ili bi se Napoleonov kompleks mogao preimenovati u - Putinov kompleks.

Putin je snimljen tijekom svojeg posjeta Moskovskom državnom sveučilištu M. V. Lomonosov, prije tri tjedna, gdje je sa studentima razgovarao o nizu tema - od pasa lutalica do kvantne tehnologije. No, priča o goelmom egu i ne pregolemoj visini, dobila je drugu dimenziju kako je vrijeme prolazilo i postala dodatak već razrađenoj teoriji zavjere po kojoj Putina u javnosti mijenja dvojnik. U stvari, tri dvojnika.

Odavno se spominje kako ruski predsjednik ima dvojnike, između ostalog pisalo se da je upravo njegov dvojnik bio na summitu u Iranu. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe general bojnik Kirilo Budanov tvrdio je kako Putin ima najmanje tri dvojnika.

- Znamo konkretno za tri osobe koje se neprestano pojavljuju, ali ne znamo koliko ih ukupno ima rekao je Budanov dodajući da su sve osobe bile na plastičnim operacijama. "Odaje ih njihova visina. To je vidljivo na snimkama i fotografijama. Također otkriva ih gestikuliranje, govor tijela i ušne resice, jer su jedinstveni za svaku osobu - rekao je Budanov u kolovozu prošle godine.

Telegramov kanal General SVR, pak, tvrdi da ima informacije insajdera iz Kremlja o tome da je čovjek na fotografiji zapravo Putinov glavni dvojnik. Oni su primijetili niz očitih razlika i u visini i na licu. Deblje potpetice su, dakle, izabrane jer se radilo o dvojniku koji je nekoliko centimetara niži od 1.70 centimetara visokog Putina.

General SVR potpuno je uvjeren da se radi o dvojniku te pišu: "Ova osoba slična Putinu, za razliku od pravoga, apsolutno se nije bojala biti u blizini velikog broja jedva poznatih i potpuno nepoznatih ljudi, što uopće nije tipično za ruskog vođu, pogotovo zadnjih godina".

image

Kim Jong Un

Str/Afp/Profimedia/

Za sjevernokorejskog diktatora Kim Yong Una nema tako detaljnih priča o dvojnicima, no sigurno je jedno - on želi biti viši. Još 2018. godine, kada se odigrao povijesni susret Kim Jong Un i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina južnokorejski su mediji tvrdili da Kim nosi specijalne cipele koje ga čine višim. List Chosun Ilbo analizirao je video-snimke i fotografije sa susreta i zamijetili su poprilično čudan kut pod kojim stoje stopala diktatora u cipelama. To su pripisali posebnim ulošcima. Američki su mediji pak napisali da je prema njihovim izračunima on visok oko 170 centimetara, no analiza novijih fotografija daje naslutiti da je zapravo gotovo osam centimetara niži. Na fotografijama sa summita, Kim je tek mrvicu niži od 167,5 centimetara visokog Moona. Nošenje posebnih uložaka diktatoru je familijarna navika - njegov otac Kim Jong Il, koji je bio visok samo 152 centimetra nosio ih je neprekidno.

Takvi ulošci, kao i takozvane "slojevite pete" popularan su izbor za muškarce koji žele djelovati viši. Jako često, ti su muškarci baš političari. I nisu svi diktatori. Jasno je i zašto streme uvis: visina, posebno na Zapadu povezuje s moći. Brojne studije u posljednjim desetljećima povezale su visinu s uspjehom - većom zaradom, napredovanjem u karijeri i poželjnošću za potencijalne partnere. Dodatak ovim otkrićima je kontinuirano pozicioniranje ženskih visokih peta kao navodnog alata ženske moći. Štikle, dakle, otpadaju kada su muškarci u pitanju. Muškarci bi, k tome, trebali biti "prirodno visoki". Nošenje muških cipela s previsokom petom samo naglašava nedostatak centimetara. Zato su muškarci počeli sve više koristiti različite podizače ili umetke koji se mogu sakriti unutar obuće.

Jedan takav muškarac je, recimo, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Britanski su mediji još 2008. godine pisali o "Sarkozyjevom efektu". Naime, potražnja za muškim cipelama s višom petom porasla je kada je Sarkozy posjetio Otok. Tada je Sarkozyja, inače visokog 166 centimetara, ozbiljno nadvisila njegova 175 visoka supruga Carla Bruni.

Umetke koji dodaju centimetre nosi navodno i kanadski premijer Justin Trudeau, iako nije jasno zašto bio to radio s obzirom da je visok 188 centimetara. I muškarci iz showbizza vole dobiti na visini - Tom Cruise, Simon Cowell, Bono Vox i Mick Jagger, samo su neki od ljubitelja viših peta, umetaka, platformi ili debelih đonova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:43