MAJKA ČETVERO DJECE

Tina Turner je sahranila dvojicu sinova, Craig je otišao tragično: ‘Samo on je reagirao kad me Ike mlatio‘

Imala je dvojicu bioloških sinova i još dvojicu koje je usvojila jer su bila djeca njezinog bivšeg supruga Ikea Turnera starijeg

Tina Turner sa sinom Ronnijem

 Bob Lucas/globe Photos/Zuma Press/Profimedia/Bob Lucas/globe Photos/zuma Press/profimedia

Tina Turner nije bila samo ikona rock‘n‘rolla već i majka četvero djece. Imala je dvojicu bioloških sinova i još dvojicu koje je usvojila jer su bila djeca njezinog bivšeg supruga Ikea Turnera starijeg. Vrlo rano je prvi put postala majkom. Svog prvog sina Craiga dobila je sa saksofonistom Raymondom Hillom koji je svirao u bendu Kings of Rhythm Ikea starijeg 1958. kada je imala 18 godina. Nakon toga Tina se počela viđati s Ikeom s kojim je naposljetku dobila svoje drugo dijete - Ronnieja. Potom je odlučila usvojiti i Ikea mlađeg i Michaela, koje je blues glazbenik imao iz prijašnje veze, te ih je odgajala kao svoje. Turner je podnijela zahtjev za razvod od Ikea starijeg 27. srpnja 1976., nakon burnog 16-godišnjeg braka, tijekom kojeg je pretrpjela godine zlostavljanja. Ike stariji preminuo je 12. prosinca 2007. u 76. godini života.

image

Erwin Bach i Tina Turner

Xpusjp/Backgrid Uk/Profimedia/Xpusjp/backgrid Uk/profimedia

Tina se kasnije, 2013., ponovno udala, i to za svog dugogodišnjeg partnera Erwina Bacha, bivšeg glazbenog direktora, nakon 27 godina zajedničkog života. Imala je tada 73 godine. Njih su dvoje živjeli u Švicarskoj od 1995., piše The New York Times, a Tina se odrekla američkog državljanstva godine kada se ponovno udala. Ona i Bach nisu imali zajedničku djecu.

U razgovoru s Larryjem Kingom 1997. godine, Tina je o svojim sinovima rekla: "Moram reći da su bili dobra djeca". Ali u svojoj autobiografiji iz 1986., "I, Tina", pjevačica je napisala da se "malo otuđila" od većine svoje djece, svih osim od Craiga.

Craig Turner, Tinino prvo i jedino dijete s Hillom, rođen je u kolovozu 1958. Newsweek je objavio da su se u vrijeme Craigovog rođenja Tina i njezin sin preselili k Hillu, koji je tada živio s Ikeom starijim. Kad se Tina zaljubila u Ikea, glazbenik je posvojio Craiga. Craigov biološki otac je umro 1996. godine. U intervjuu s Oprah Winfrey 2005. Tina je govorila o obiteljskom zlostavljanju koje je doživjela od Ikea i otkrila da je Craig tome svjedočio.

image

Tina Turner

Jacques Demarthon/Afp

"Ikeova djeca nikad nisu reagirala, ali moj najstariji sin Craig, on je bio vrlo emotivno dijete. Uvijek bi tužan gledao dolje. Jednog dana kad je Ike nasrnuo na mene, Craig je pokucao na vrata i pitao jesam li dobro", rekla je Tina za The Guardian. Prema The Hollywood Reporteru, Craig je nekoć radio kao agent za nekretnine u San Fernando Valleyju u Kaliforniji. No 3. srpnja 2018. Craig je umro u svom domu u Studio Cityju u Kaliforniji od samoranjavanja vatrenim oružjem. Gotovo godinu dana kasnije, u lipnju 2019., Tina je govorila o smrti svog sina u intervjuu za CBS News.

"Mislim da je Craig bio usamljen, to je ono što ga je stvarno pogodilo više nego išta drugo. Posvuda imam njegove slike nasmijanog i osjećam da je na dobrom mjestu. Stvarno osjećam."

Ike Turner Jr. rođen je 1958. Ike stariji dobio ga je s Lorraine Taylor, a Tina ga je posvojila još kao vrlo malenog.

"Tina me odgajala od druge godine. Ona je jedina majka koju poznajem. No nisam razgovarao sa svojom majkom Bog zna otkad, vjerojatno od 2000. godine. Mislim da nitko od moje braće nije razgovarao s njom već dugo vremena", rekao je za The Mail on Sunday 2018. Ike Jr. je glazbenik koji se glazbom počeo baviti vrlo rano.

image

Ike Turner i Ike Turner Jr

Robyn Beck/Afp/Profimedia/Robyn Beck/afp/profimedia

"Otac me ispisao iz škole s 13 godina. Na kraju sam vodio njegov studio za snimanje, plus išao s njima na put. Zaradili bimo puno novca na turneji, a otac me tjerao da ga brojim dok mi ruke nisu utrnule", ispričao je za The Mail. Bio je odgovoran za produkciju očeva albuma "Risin‘ With The Blues" iz 2006. koji je osvojio Grammyja, a također je kratko radio kao Tinin inženjer zvuka nakon njezina razvoda od Ikea starijeg. Ike mlađi također je otkrio u svom intervjuu za The Mail kako njegov otac nije želio da radi s Tinom te da ga je tukao po glavi pištoljem. Međutim, kazao je i kako se otuđio od Tine jer ona nije "željela imati nikakve veze s prošlošću" te je zato prestala razgovarati s njim.

Michael Turner rođen je 1959., a roditelji su mu također bili Ike stariji i Lorraine Taylor. Pjevačica ga je posvojila prije nego što se rastala od Ikea. Nakon razvoda Tine i Ikea starijeg, Ike Jr. je 1985. rekao za Spin: "Michael je želio da se majka i otac ponovno spoje. Bio je povrijeđen time što su odvojeni."

Prema intervjuu za Sunday Mercury, Michael je priznao da se kao odrastao čovjek borio s ovisnošću.

"U srcu znam da kada bih nazvao Tinu ili svog oca Ikea, oni bi došli i pomogli mi, ali jednostavno ne mogu. Tina je bila jako dobra prema meni i volim je, ali ne mogu živjeti ni s kim. Moram biti slobodan raditi što želim", ispričao je. Ike Jr. je poslije u razgovoru s Bobbyjem Eatonom 2017. otkrio kako Michael koristi invalidska kolica i da je imao "nekoliko moždanih udara i napadaja". Godinu dana poslije za The Mail je kazao da je njegov brat u rehabilitacijskom centru jer mu je potrebna medicinska pomoć. Kako je tvrdio često ga je posjećivao, no Tina tada nije bila u posjetu, ali je prema njegovim riječima obećala da će poslati novac.

image

Ronnie Turner

A01/Zuma Press/Profimedia/A01/zuma Press/profimedia

Tinin drugi sin Ronnie Turner, njezin prvi s Ikeom starijim, rođen je 27. listopada 1960. Kao i njegovi roditelji, Ronnie je također bio talentirani glazbenik i nekoć svirao u bendu Manufactured Funk. Imao je i malu ulogu u Tininom biografskom filmu iz 1993. "What‘s Love Got to Do With It", u kojem ju je tumačila Angela Bassett, dok je Laurence Fishburne glumio Ikea starijeg. Oženio se 2007. francuskom pjevačicom Afidom Turner. Afida je bila ta koja je na svom Instagramu objavila vijest o Ronniejevoj smrti 9. prosinca 2022.. Ronnie je umro od komplikacija metastatskog karcinoma debelog crijeva. Tina je na dan njegove smrti napisala na Instagramu: "Ronnie, napustio si svijet prerano. U tuzi zatvaram oči i mislim na tebe, moj voljeni sine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:50