TRADICIJA

Tko su ljudi koji su tri kilometra vukli pogrebna kola po ulicama Londona? Pripremali su se tjedan dana

Državna pogrebna topovska kočija Kraljevske mornarice koristi se za nošenje lijesa monarha i vođa od početka 20. stoljeća.

Kočija s lijesom kraljice Elizabete II.

 Oli Scarff/Afp

Časnici Kraljevske mornarice imaju jednu od ključnih uloga u posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete. Oni su zaduženi za pogrebnu kočiju Kraljevske mornarice na kojoj se nalazi lijes preminule vladarice Ujedinjenog Kraljevstva. Mornari, prema tradiciji, vuku lafet.

Državna pogrebna topovska kočija Kraljevske mornarice koristi se za nošenje lijesa monarha i vođa od početka 20. stoljeća. Korišten je u pogrebnim procesijama za kraljicu Viktoriju, kralja Edwarda VII., kralja Georgea V., kralja Georgea VI., te Sir Winstona Churchilla i Lorda Mountbattena. Kad nije u upotrebi, čuva se vojarnama na Whale Islandu blizu Portsmoutha u Hampshireu.

Riječ je o prerađenom postolju za topove koje ima oko 2500 kilograma. Napravili su ga 1896. u tvrtki Vickers, Sons i Maxim i nikad nije korišten u ratnim operacijama.

Za ovaj dan mornari su se pripremali tjedan dana. Prema protokolu, mornarički će časnici lafet vući ulicama Londona, u dužini od nešto više od tri kilometra. Samu pogrebnu kočiju vući će 98 mornara dok će njih još 40 marširati uz vozilo s posmrtnim ostacima Elizabete II..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:11