SEKS SKANDAL

'TO JE MASOVNA HISTERIJA!' Oscarovac Roman Polanski tuži Akademiju zbog izbacivanja

Roman Polanski
 Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Roman Polanski odlučio je tužiti američku Akademiju filmskih umjetnosti i znanosti zbog izbacivanja iz te institucije, jer mu nisu dali priliku da se brani.

Oscarom nagrađeni redatelj Roman Polanski izbačen je iz Akademije filmskih umjetnosti i znanosti prošlog tjedna, istodobno s glumcem Billom Cosbyjem, na temelju kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila nakon izbijanja skandala s producentom Harveyjem Weinsteinom kojeg je niz žena javno optužilo za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, što je iniciralo pokret #MeToo.

Polanski (84) je 1977. imao nezakonit seks s 13-godišnjakinjom Samanthom Geimer u Los Angelesu, iz SAD-a je pobjegao kako bi izbjegao moguću dugotrajnu zatvorsku kaznu, a zahvaljujući dvojnom, francusko-poljskom državljanstvu živi u Francuskoj.

Na pitanje novinara poljskog izdanja Newsweeka o tome što misli o aktualnom obračunu američke filmske industrije sa seksualnim zlostavljanjem, Polanski je kazao: "Mislim da je to vrsta masovne histerije kakva se događa u društvu s vremena na vrijeme. Ponekad je vrlo dramatična, poput Francuske revolucije ili masakra u Bartolomejskoj noći, a ponekad je manje krvava, poput 1968. u Poljskoj ili mekartizma u SAD-u... Svi se trude podržati taj pokret, većinom iz straha... Mislim da je to totalno licemjerje."

Samantha Geimer, koja je već u prošlosti oprostila Polanskom, osudila je odluku Akademije o izbacivanju slavnog redatelja, komentiravši da je to "ružno i okrutno djelo koje služi samo za pokazivanje".

Odvjetnik Romana Polanskog Jan Olszewski kazao je da usporedba Polanskog i Billa Cosbyja, koji je također izbačen iz Akademije, predstavlja "potpuno nerazumijevanje i maltretiranje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:17