LEGENDARNA PAULA

Tragedija TV ikone 80-ih: Vrtoglavi život pun seksa, droge i rock ‘n‘ rolla došao je do srceparajućeg kraja

Paula Yates zavela je brojne rock zvijezde i očarala svoju generaciju, ali i generacije poslije

Paula Yates

 Profimedia

Život Paule Yates, televizijske voditeljice koja je umrla u 41. godini, bit će tema dvodijelnog dokumentarca za Channel 4. Dokumentarci će se usredotočiti na četiri ‘izvanredno uvjerljiva‘ intervjua s Yates, snimljena 1998. i 1999. nedugo prije njezine smrti koji do sada nikada nisu objavljeni, prenosi The Guardian.

Yates je bila u braku s Bobom Geldofom, frontmenom Boomtown Ratsa i tvorcem Live Aida. Kasnije je bila u vezi s Michaelom Hutchenceom, pjevačem australskog rock benda INXS. Bila je popularna slavna osoba koja je redovito punila naslovnice tabloida koji su je prvo promovirali, a kasnije kritizirali zbog njezina kaotičnog načina života.

U intervjuima koji se pojavljuju u novom dokumentarcu, Yates ‘iskreno i elokventno govori o pozitivnim stranama i zamkama svog života‘. Također uključuje i svjedočanstva Yatesinih bliskih prijatelja i bivših kolega, kao i snimke iz drugih intervjua koje je ranije dala.

Jedinstven stil

"Paula Yates eksplodirala je na našim ekranima u prvom tjednu otkako je Channel 4 počeo s emitiranjem 1982., bio je to vrtlog duhovitosti, žara i karzime - potpuno jedinstven stil. Gledajući što je sada postigla, čini se da joj nitko nikada nije dorastao kao TV voditeljici", rekao je Shaminder Nahal s Channela 4 te dodao da je dokumentarac ‘zadivljujuć i emotivan‘ te će ‘predstaviti Paulu novoj generaciji‘.

"Paula je stvarna priča o jedinstvenoj ženi koja je bila i ispred svog vremena i potpuno dio svog vremena, koja istražuje kako se ona oblikovala, kako je oblikovala promjene u britanskoj kulturi te je pokazala što znači biti uspješna žena u to doba. Njezina borba da ‘ima sve‘, dok je pritom razapeta između obiteljskog života i osobne karijere i sreće, istovremeno uvučena u blještavilo svijeta koji je odlučan u tome da joj sudi, pruža snažnu lekciju za današnji svijet i žene koje se bore s istim problemima 40 godina kasnije", govori producentica Charlene Chika Osuagwu, koja je snimala dokumentarac za Channel 4.

image

Paula Yates

Neil Munns/Pa Images/Profimedia/Neil Munns/pa Images/profimedia

Teško djetinjstvo

Rođena je 1959., a odgajali su je otac kojeg se bojala i majka za koju se bojala da će je izgubiti. Njezina majka bila je Elaine Smith, showgirl poznata pod imenom Heller Toren, bujnog poprsja i koja je bila pravi genij - IQ joj je bio 160.

Njezin otac bio je Jess Yates, veteran showbiznisa koji je vodio vjersku emisiju na ITV-u ‘Stars On Sunday‘.

Brak nije bio uspješan, ali je Jess odbio dati razvod svojoj ženi. Razdvojili su se tako da se Jess preselio u Leeds gdje se snimao ‘Stars on Sunday‘, a Heller se preselila u London, gdje je pisala burne romane i dovodila razne ljubavnike, uključujući pjevača Toma Jonesa. Godine 1974. Jess je izgubio posao nakon skandala sa 16-godišnjom ljubavnicom.

Yates je u svojoj autobiografiji oslikala uznemirujuću sliku svog djetinjstva. Rekla je da ju je majka više puta ostavljala. "Znala sam otići u krevet ne znajući hoće li ona ujutro još biti tamo... Ležala bih ispred WC-a ako bi mi majka otišla na WC", napisala je.

Kad bi je Heller napustila, Yates je bila prepuštena svom manično depresivnom ocu, koji bi je zatvorio u narančastu kutiju i zatim satima vježbao sviranje orgulja. Zbog poremećenog odgoja nije mogla pravilno govoriti kad je napunila četiri godine, do pete godine nije znala koristiti toalet, a već s osam godina bila je anoreksična. Prvi seksualni odnos imala je s 12 godina s jednim dječakom iz Argentine, a tada je prvi put probala i heroin.

Njezina majka, od koje se otuđila, optužila ju je da je iznijela hrpu laži. Tvrdila je da Jess nije imao orgulje, da Paulu nikad nisu zaključavali te da je oduvijek bila ‘obožavana, čak i razmažena‘. Jedino oko čega su se složile jest to da je Paula Yates vrlo inteligentna te da je prerano sazrela.

Velika ljubav s Geldofom

Kada je napunila 14 godina, već je bila redoviti gost londonske klupske scene, a kad je napunila 18 godina, bacila je pogled na frontmena Boomtown Ratsa, Boba Geldofa, koji je osam godina stariji od nje. Njih su dvoje često prakticirali seks na stražnjem sjedalu limuzine, a jednom je s njim otišla i u Pariz. Kasnije su se zajedno preselili u kuću u Londonu te je Paula počela raditi za glazbene novine Record Mirror. Također je pozirala i za Penthouse.

image

Paula Yates i Bob Geldof

Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia/Mediapunch Inc/alamy/alamy/profimedia

Glumac Rupert Everett, koji se jako zaljubio u nju, rekao je: "Njezino je lice imalo iluziju ljepote. Imala je lijep nosić, oči djevojčice, ali njezine usne su odavale sve. Mislim da usne govore više od očiju, a Pauline su bile izražajne poput kardiograma. Osjećao sam da usne nikad ne mogu sasvim kontrolirati veselje u njoj, dok je još bilo veselja. Sakrile su i njezine slatke neravne zube. Imala je tanak, ravan glas i držala se svog muškarca poput slatke male hobotnice iz crtića. Ali nije bila kučka, iako je voljela da ljudi misle da jest. Bila je inteligentna. Paula nije bila klasično lijepa, a ipak je bila zapanjujuće privlačna. Imala je krhkost koja je muškarcima bila erotična."

Umrla od predoziranja

Yates, čija je smrt 2000. ocijenjena kao slučajno predoziranje heroinom, imala je svoj TV debi na Channelu 4 u studenom 1982., u utjecajnom glazbenom programu The Tube. Postala je voditeljica emisije ‘The Big Breakfast‘, gdje je postala poznata po svojim intervjuima u krevetu.

Udala se za Geldofa u Las Vegasu 1986. godine, a par je dobio tri kćeri - Fifi, Peaches i Pixie. Peaches je preminula 2014., također od predoziranja heroinom.

Nakon što su se Geldof i Yates razveli 1996., Yates je s Hutchenceom dobila kćer Tiger Lily. Pjevač INXS-a pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Sydneyju 1997. Nakon Yatesine smrti tri godine kasnije, Geldof je usvojio Tiger Lily.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:36