ČEKALA GA 14 MINUTA

Trenutak kada je kraljica ponizila Putina kao nitko nikada do tada: ‘Psi imaju zanimljive instinkte, zar ne?‘

Kraljica, koja je imala reputaciju da u svakom slučaju ostaje nepristrana, podsmijehnula se na reakciju jednog od pasa

Kraljica Elizabeta i Vladimir Putin

 Ivan Sekretarev/Afp/ProfimediaIvan Sekretarev/Afp/Profimedia

Nakon što je u četvrtak objavljena vijest da je preminula britanska kraljica Elizabeta II. te su iz Buckinghamske palače potvrdili da je otišla ‘mirno‘ u dvorcu Balmoral, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut Velikoj Britaniji zbog "nenadoknadivog gubitka".

- Kraljica je s pravom uživala ljubav i poštovanje svojih podanika, kao i autoritet na svjetskoj pozornici. Želim vam hrabrost i otpornost pred ovim teškim, nenadoknadivim gubitkom. Mogu li vas zamoliti da prenesete iskrenu sućut i podršku članovima kraljevske obitelji i cijelom narodu Velike Britanije, napisao je Putin u poruci Charlesu III., novom britanskom kralju.

A povijest britansko-ruskih susreta vladara izrazito je zanimljiva. Kraljica je bila prva britanska vladarica u povijesti koja je posjetila Rusiju, kada ju je 1994. ugostio predsjednik Boris Jeljcin.

Aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin upoznao je kraljicu tijekom državnog posjeta Britaniji 2003. godine. Tada joj je kasnio 14 minuta. Kraljica Elizabeta II. prilikom tog susreta odbacila je kraljevski protokol prema kojemu je trebala biti neutralna u političkim poslovima te dobacila zanimljiv komentar Putinu.

image

Kraljica Elizabeta i Vladimir Putin

Ivan Sekretarev/Afp

Kraljica, koja je imala reputaciju da u svakom slučaju ostaje nepristrana, podsmijehnula se na reakciju jednog od pasa na ruskog predsjednika.

Bivši ministar unutarnjih poslova David Blunkett prisjetio se rijetkog incidenta. "Jedini put kada sam sreo Vladimira Putina bilo je 2003. prilikom službenog posjeta i moj tadašnji pas je vrlo glasno zalajao", prisjetio se Blunkett.

"Tada sam se ispričao kraljici jer je ona bila domaćin. Rekao sam joj: ‘Oprostite Vaše Veličanstvo zbog laveža psa.‘ A ona mi je odgovorila: ‘Psi imaju zanimljive instinkte, zar ne?‘ i tako bocnula Putina", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2022 15:56