STEPHEN KING

‘Trijezan sam već 33 godine. Zadnje što želim učiniti je napiti se ili se razvaliti nekom drogom‘

‘Već dugo dio moje molitve su riječi: ‘Molim te, oprosti mi za ono što sam učinio jer ne želim više ni piti ni drogirati se!‘ I djeluje‘

Stephen King

 Bertrand Langlois/Afp/Profimedia

Globalni kralj strave Stephen King (74) rijetko govori o svojim iskustvima s drogama i alkoholom. No, čovjek koji je svijetu podario neka od najjezivijih čitateljskih iskustava i neke od najsjajnijih analiza mračnih zakutaka ljudskog uma i duše, potpuno je otvorio svoju dušu u intervjuu za BBC Radio 4.

Gostovao je u emisiji koju uređuje i vodi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, prvi čovjek Anglikanske crkve. U tim emisijama, nadbiskup razgovara s poznatim ljudima iz raznih sfera društva (recimo, gosti su mu bili bivši britanski premijer Tony Blair i spisateljica Elif Safak) o aktualnim temama i duhovnosti.

King je u razgovoru otkrio kako je potpuno trijezan već 33 godine, te kako je član određenog programa koji mu pomaže da tu trijeznost održi, a zasniva se na potpunoj anonimnosti, najvjerojatnije tzv. Anonimnih alkoholičara. Dodao je i kako mu je život bez droge i alkohola omogućio da na mnogo načina živi duhovnijim životom nego nekad.

- A to olakšava življenje moralnog života - kazao je pisac i dodao - Jer kada napraviš neko s...e, znaš da si to učinio i da moraš govoriti o tome. Zadnje što želim učiniti je napiti se ili se odvaliti nekom drogom. Već dugo dio moje molitve su riječi: "Molim te, oprosti mi za ono što sam učinio jer ne želim više ni piti ni drogirati se!" I djeluje.

King je rekao i da su njegova iskustva prije no što se odrekao poroka itekako utjecala na njegov odnos s njegovo troje djece i unucima, te da njegova djeca imaju 'svoje duhovne unutarnje živote'.

Iznimno aktivan i plodan pisac i u osmom desetljeću života, s nadbiskupom je podijelio još jedan iznimno bitan detalj iz prošlosti.

- Obećao sam sam sebi da, ako se uspijem otrijezniti i ostati takav, neću žaliti za prošlošću niti se bojati budućnosti - rekao je King i dodao kako se doista ne boji budućnosti.

- No, ima stvari u prošlosti zbog kojih mi je žao. Postoje stvari koje bih učinio drugačije da sam imao priliku vratiti se. A jedna od onih na kojoj sam doista zahvalan je to što me moji unuci nikada nisu vidjeli u mojem najgorem izdanju - zaključio je pisac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:14