POBJEGAO OD SVEGA

Tužan povučeni život zvijezde Harryja Pottera: Susjedi ga godinama nisu vidjeli, više ne može ni hodati

Njegovo pojavljivanje u TV specijalu o okupljanju glumačke ekipe Harryja Pottera, povodom 20. godišnjice prvog filma, šokiralo je obožavatelje

Glumačka ekipa filmova o Harryju Potteru

 Don Emmert/Afp/Profimedia

Skupio je višemilijunsko bogatstvo glumeći dobrodušnog čuvara Hogwartsa Rubeusa Hagrida u filmovima o Harryju Potteru, a upravo je zbog te uloge glumac Robbie Coltrane našao mjesto u srcima mladih obožavatelja diljem svijeta i zadržao se tamo više od 20 godina, piše Insider.

No, dok Coltraneovi kolege iz Harryja Pottera imaju mnoštvo imovine mudro raspoređene i uložene diljem svijeta, škotska 71-godišnja zvijezda, živi u istoj iznajmljenoj prenamijenjenoj štali u brdima zapadno od industrijskog Glasgowa, koju mjesečno plaća samo 1.000 funti. I to već posljednja dva desetljeća.

Sada je glumčev zabrinuti stanodavac, aristokratski zemljoposjednik Andrew Edmonstone (50) koji Coltraneu iznajmljuje kuću, progovorio o tome kako se Coltrane, otkako se posljednji put pojavio na filmu u ulozi Hagrida prije 10 godina, postupno potpuno povukao iz javnog života da bi živio pustinjačkim životom, te da gotovo nikad ne izlazi iz svoje kuće.

image

Robbie Coltrane

Ilya S. Savenok/Getty Images/Profimedia

Prijatelji i susjedi, kao i svi oni koji su povremeno viđali glumca, sada ga nazivaju 'virtualnim zatvorenikom' u vlastitu domu koji pati od osteoartritisa, toliko bolnog u kukovima da je već gotovo pet godina vezan za invalidska kolica.

Unatoč tome što je njegov najbliži susjed i stanodavac, inače rođak vojvotkinje od Cornwalla Camille i sin Sir Archibalda Edmonstonea, Andrew Edmonstone tvrdi da nije fizički vidio Coltranea posljednje četiri godine.

Ni njegovi ostali susjedi, kaže, nisu ga mogli vidjeti ni letimice na kućnom pragu unatoč tome što je cijelo vrijeme u kući. Ipak, svi čuju priče. U svojoj planinskoj kući, do koje se može doći samo strmom i vijugavom cestom, Robbie je doslovno odsiječen od civilizacije. Ispred kuće jedino uvijek stoji stari plavi američki klasični automobil Buick jer je prikupljanje i renoviranje starih američkih automobila Robbiejeva životna strast.

image

Emma Watson i Robbie Coltrane

Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia

Edmonstone, nasljednik okolnog imanja od 20.000 jutara, rekao je: “Povučen je definitivno riječ kojom bih opisao Robbieja. On je naš susjed i zapravo nam je njegova štala najbliža od naših 11 farmi. Ali od njega već godinama nema ni s od susjeda. Prije mnogo godina viđali smo ga na privatnim večerama. Ali to je sada prestalo".

"Nisam ga vidio od privatne večere prije nekih pet godina ili možda više. On jednostavno ne želi više biti dio zajednice. Potpuno se udaljio. To je jako tužno. Nažalost, nije baš ni najsretnija osoba. Svaki put kad smo domaćini humanitarne akcije, pozovemo ga. Njegovo ime je uvijek na listi ali odgovor koji uvijek dobijemo je - ne" rekao je Edmonston.

"Znamo da je unutra jer svake večeri naručuje lokalnu hranu za van od Chilliesa u Blanefieldu. Iskreno, ne šalim se – on im je najbolja mušterija", rekao je.

Radnik u Chilliesu, koji nije želio biti imenovan, rekao je: "Robbie je stalno dolazio, ali sada mu dostavljamo. Ima loš kuk pa nije mogao voziti. On je naš vrlo vjeran kupac."

image

Robbie Coltrane

Hbo/Planet/Profimedia

Oni koji dobro poznaju Coltranea kažu da je zbog zdravstvenih problema u osami, a također im je dobro poznata i njegova povezanost s alkoholom. Naime, Coltrane je kao mladi glumac, koji se preselio iz Glasgowa u London, bio poznat po 'divljanju' - pijanom i promiskuitetnom ponašanju.

Jednom je priznao: "Mogu popiti galon piva i ne osjećati se ni najmanje pijano". Njegova tadašnja djevojka, umjetnica Robin Paine, požalila se da je užasno nevjeran. No, sve se promijenilo kada je na Badnjak 1988. u pubu upoznao studenticu Rhonu Gemmell. Vjenčali su se i dobili sina i kćer, koji su oboje sada odrasli, te su se preselili na selo - u istu kuću u kojoj Coltrane sada živi.

Par se razveo 2003, a prošle je godine glumac u rijetkom novinskom intervjuu iznenađujuće izjavio da je "imao djevojku posljednjih 12 godina". Činilo se da je ta tvrdnja zatekla i novinare i fotografe, kao i Coltraneove prijatelje koji nikada nisu upoznali ovu ženu niti je ona ikada bila uočena na crvenom tepihu.

Edmonstone je siguran da je Coltraneova tvrdnja da ima partnericu bila samo njegov pokušaj da zadrži zanimanje za svoj kaotični i povučen način života.

Zbog lošeg fizičkog stanja, Coltrane je odigrao samo nekoliko glumačkih uloga otkako je glumio Hagrida u posljednjem filmu o čarobnjaku Potteru 2011. godine. Prošlogodišnji članak u britanskim novinama sugerirao je da je Coltrane zapravo imao dugoočekivanu operaciju kukova u SAD-u.

Stoga ne čudi što je njegovo pojavljivanje u TV specijalu o okupljanju glumačke ekipe Harryja Pottera - povodom 20. godišnjice prvog filma - šokiralo obožavatelje. Tad je dao kratki intervju iz invalidskih kolica. Bio je debeo, kosa mu je bila sijeda, a njegovo lice, jednom puno i veselo, sada je bilo samo natečeno i naborano.

Neki od korisnika društvenih mreža prisjetili su se i da su posljednjih godina primjećivali glumca u jednoj lokalnoj trgovini blizu njegove kuće. Tako je jedan korisnik napisao na Twitteru 2019.: "Neko vrijeme sam živio u malom mjestu. Bilo je to najljepše mjesto koje sam uopće vidio. S obližnjih brda mogli ste pogledati dolje na Loch Lomond. Međutim, bio sam prilično preplašen kad sam vidio Robbieja Coltranea u lokalnoj trgovini."

"Veliki, mislim baš veliki klošarski tip s masnom kosom, koji nosi najveći par hlača koje sam ikad vidio došao je u trgovinu. Kupio je bocu votke i bocu viskija. Robbie Coltrane.", napisao je drugi.

image

Robbie Coltrane

Brian Jordan/Avalon/Profimedia

Coltrane je bio glumac s određenim uspjehom u Velikoj Britaniji, najpoznatiji po ulozi u britanskoj kriminalističkoj dramskoj seriji 'Cracker', prije nego što je dobio životnu ulogu Hagrida 2001. Kada ga je udarila 'Pottermanija', Coltrane, koji je oduvijek cijenio svoj privatni život, potpuno se maknuo daleko od očiju znatiželjnika.

“Imanje ima oko 20.000 hektara i sastoji se od jedanaest različitih farmi, gospodarskih zgrada i stambenih zgrada. Imamo tvrtku za upravljanje nekretninama koja za nas pronalazi prikladne stanare i gospodin Coltrane je tada želio točno ono što smo mi mogli ponuditi - nešto diskretno i malo izvan svega", objasnio je Edmonstone.

“2000. godine, zbog načina na koji su radile primitivne automobilske navigacije, ljudi koji su tražili naš hotel i kamp nažalost su se pojavljivali na njegovim ulaznim vratima. Zamislite njihovo iznenađenje kada je Hagrid otvorio vrata! Bilo je to upravo suprotno od onoga što je želio. Izdržao je oko godinu dana prije nego što je došao k nama i rekao 'Imate li još nešto?'", dodao je.

Tada je Coltrane pronašao i preselio se u ono što je tada bilo novouređena prenamijenjena štala na imanju Edmonstoneovih.

“Razgledali smo okolo i pronašli mu mjesto koje je smatrao idealnim - udaljenu prenamijenjenu staju na imanju na kojem je od tada živio, daleko od ostatka svijeta", rekao je.

image

Profesor Horace Slughorn, Rubeus Hagrid i Harry Potter

© Warner Bros/Pacific Coast News/Profimedia

“Coltrane ima 20-godišnji zakup. Kao i kod svih naših stanara, najam je nizak - oko 1000 funti mjesečno. To je neobičan najam, ali uobičajen ovdje na velikim imanjima poput ovog. Njime upravlja naša tvrtka za upravljanje nekretninama Endrick Property Management. Naši upravitelji imaju dogovor sa stanarima da povremeno dolaze i pregledavaju nekretninu te se oni onda dogovore da, primjerice, gospodin Coltrane može u sljedećih 12 mjeseci o svom trošku postaviti novu kupaonicu jer je stara, čini se, malo dotrajala", objasnio je Edmonstone.

“Na ovaj način se imovini svake godine povećava vrijednost, a mi plaćamo porez na prihod od najma tako da prihod od najma održavamo niskim. Ali ne plaćamo porez na povećanje vrijednosti na samim nekretninama (osim ako ih, naravno, ne prodamo). Sva imanja poput našeg sada su zaklade u Škotskoj. Dakle, za stanare koji imaju možda skromna sredstva, to može biti fantastičan način da plate relativno mali iznos stanarine za život u velikom posjedu na kojem su spremni malo poraditi", rekao je te dodao: “Činilo se da je to funkcioniralo za gospodina Coltranea tada, kao i sada. Ne mogu komentirati njegovo bogatstvo. To se mene ne tiče.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:03