JOHNNY DEPP

TUŽBA KOJA BI MOGLA SRUŠITI HOLLYWOOD Problematična zvijezda iz temelja mijenja svijet show businessa

 Christian Marquardt / 2015 Getty Images

Svijet se ruši pod nogama nekad jednog od najvećih holivudskih zavodnika, Johnnyja Deppa, koji u zadnje vrijeme prolazi kroz prave drame, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

Naime, izgleda da mu je Disney zbog svih skandala otkazao suradnju za novi nastavak legendarnih “Pirata s Kariba”, a sporio se u zadnjim mjesecima i sa svojom dugogodišnjom tvrtkom za menadžment.

Zamršen slučaj

Usred svega što mu se događa, nadolazeću srijedu na losanđeleskom sudu treba se suočiti i sa svojim dugogodišnjim odvjetnikom Jakeom Bloomom. Slučaj je to koji je podigao dosta prašine, jer bi mogao promijeniti odnose između holivudskih zvijezda i odvjetnika koji ih zastupaju. Glumac se nedavno nagodio sa spomenutom tvrtkom za menadžment koja ga je zastupala do 2016. godine u slučaju teškom 25 milijuna dolara, ali sa svojim je odvjetnikom i dalje u sporu. Jake Bloom je pregovarao njegove poslovne poteze zadnja dva desetljeća, a zastupao je i ostale velike zvijezde poput Nicolasa Cagea, Rona Howarda i Martina Scorsesea. Naime, Depp i Bloom su sklopili “usmeni ugovor” te se rukovali još 1999. godine, a sada Depp od njega traži više od 30 milijuna dolara raznih naknada i honorara koje je ovaj, prema tvrdnjama Deppa, priskrbio sebi bez pismenog ugovora s glumcem.

Ako bi Depp dobio ovaj slučaj na sudu, izazvalo bi to popriličan potres u filmskoj i zabavnoj industriji jer bi gomila sličnih “usmenih dogovora” te “rukovanja” između glumaca i ljudi koji ih zastupaju došla u pitanje.

Ovaj zamršeni slučaj ne treba promatrati isključivo kroz prizmu Deppova i Bloomova važećeg ili nevažećeg “usmenog dogovora”, jer sudu će biti važno i zaključiti je li Bloomovo potraživanje postotka Deppove zarade bilo u skladu s tim njihovim dogovorom. A imali su “contingency fee” dogovor, onaj u kojem klijent (Depp) svojeg odvjetnika ne plaća unaprijed, nego po eventualnom dobivanju sudskog spora i naplate naknade. U slučaju izgubljenog spora, prema tom dogovoru klijent ne mora isplatiti svojeg odvjetnika za rad na slučaju. S druge strane, prema kalifornijskom zakonu, u slučaju takvog aranžmana između odvjetnika i klijenta, pismeni ugovor mora postojati.

Bloomov odvjetnik tvrdi kako je Depp “ratificirao” ovaj njihov ugovor o naknadi, i zato misli da Depp ne može dobiti ovaj slučaj. Također je naveo da je Bloom zastupao Deppa dok se ovaj sporio sa svojim bivšim menadžerima. Činjenica da je Bloom radio za Deppa u to vrijeme i na tom sporu, prema tvrdnjama njegova odvjetnika, dokaz je da je Depp “blagoslovio” njihov dogovor, unatoč tome što pismeni ugovor ne postoji.

No, što odvjetnici velikih zvijezda doista rade za njih i kako izgleda njihov posao?

U zabavnoj industriji glumci poput Deppa stvaraju svoju reputaciju i često imaju neke dugogodišnje karijerne planove, kao i strategiju javnog komuniciranja. Bloomova odvjetnička tvrtka nudi takvim klijentima suradnju koja motivira i klijenta i odvjetnika da razviju suradnju tijekom čitave karijere, a ne samo tijekom jednog slučaja. Oni za njih, zapravo, rade sve pravne poslove, kakvih u tako velikim karijerama definitivno ne nedostaje

Holistički pristup

Teško je u takvom odnosu reći je li suradnja između Deppa i Blooma bila uspješna ili neuspješna. Bloom je zastupao Deppa u brojnim slučajevima, bilo da se radilo o autorskim pravima ili potraživanjima odšteta.

“Veličina glumčevih primanja za svaki dogovoreni posao, kada se gleda izvan konteksta, ne bi smjela biti korištena kao krajnji argument glumčeve uspješnosti ili neuspješnosti, kao niti uspješnosti ili neuspješnosti odvjetnika koji mu je poslove dogovorio”, tvrdi Bloomov odvjetnik koji za svojega klijenta kaže da koristi “holistički pristup” u zastupanju svojih klijenata.

A taj holistički pristup, navodi dalje odvjetnik, ide onkraj “contingency fee” dogovora te uključuje naknade odvjetniku i bez dobivanja eventualnih sudskih sporova.

Stvari će postati jasnije u srijedu, kad se Depp pojavi sa svojim odvjetnikom na sudu, ali ne treba sumnjati da će njegov bivši odvjetnik Bloom učiniti sve kako bi zadržao 30 milijuna dolara zarade koje Depp sada želi nazad.

No, kako je uopće došlo do onoga što izgleda kao početak kraja glumačke megazvijezde?

Stvari s Deppom i oko njega već dugo ne funkcioniraju. Danak su uzele godine opijanja i drogiranja, a status zvijezde mu je poljuljan. Na naplatu dolazi njegovo nasilničko ponašanje, a na površinu izlaze i svi incidenti koje je glumac napravio na snimanjima, ali i u privatnom životu. Gotovo je sigurno da glavna zvijezda “Pirata s Kariba”, karizmatični kapetan Jack Sparrow, kojeg je Depp utjelovio u prvih pet nastavaka, više neće biti dio šeste priče, jer Disney je odlučio raskinuti suradnju s posrnulim glumcem. Bitna je to franšiza za Disney, jer na prvih pet filmova zaradili su više od 4,5 milijardi dolara. Posljednji u nizu “Salazarova osveta” nije baš najbolje prošao kod kritike, kao ni na američkim blagajnama, ali širom svijeta prikupio je impresivnih 795 milijuna dolara. Prema najnovijim izvješćima, Disney želi Joachima Rønninga za redatelja šestog dijela, no došlo je vrijeme da pirati zaplove bez svoje najveće zvijezde.

I najnoviji film “City of Lies” koji je u kina trebao doći za mjesec dana, a u kojem Depp ima glavnu ulogu, povučen je iz distribucije. Razlog? Johnnyjevo nasilničko ponašanje.

Zbog svoje neupitne glumačke veličine dosad je Depp uspješno izbjegavao optužbe za nasilje, pa je nedavno dobio i nadimak Teflon John, no njegova je karijera sad pod velikim upitnikom, a može se reći i da joj se nazire kraj.

Glavni egzekutor u toj priči najvjerojatnije će biti Depp samom sebi. I sam je u nedavnom intervjuu priznao da su alkohol i droge njegova svakodnevica, a svote koje na to odlaze mjere se u tisućama dolara gotovo na dnevnoj bazi. Do prije koju godinu Depp je punio naslovnice svojim uspjesima, a sad su to mjesto preuzeli skandali. Tako je i odgođeni film “City of Lies” bio nedavno glavna vijest u svjetskim medijima, ali zbog tužbe menadžera kojeg je Depp u navali bijesa izvrijeđao i udario.

No, Hollywood je uvijek bio blag prema svojim zločestim momcima, od Mela Gibsona do Romana Polanskog na dalje. Depp ide čak i korak dalje, jer još uvijek postoji određeni krug redatelja i scenarista koji su spremni riskirati s njim, no pitanje je hoće li to Depp biti u stanju.

Razumijevanje

Naime, autorica serijala o Harryju Potteru J. K. Rowling, koja se oduvijek deklarirala kao velika feministica i zalagala se za spolnu ravnopravnost, opisala se kao “iznimno sretnom” što je Depp dio glumačke ekipe, kao glavna uloga u nadolazećoj filmskoj franšizi nastaloj iz njezina pera “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald”. Dapače, stala je u snažnu obranu posrnuloga glumca, koji se dokazao i kao nasilnik nad ženama, i pokušala objasniti zbog čega se na njega ne mogu primijeniti isti standardi kao prema, primjerice Harveyju Weinsteinu, pa čak i Donaldu Trumpu.

“Bazirajući se na razumijevanju specifičnih okolnosti, filmaši i ja ne samo da se osjećamo ugodno zbog nastavka suradnje s našom originalnom glumačkom postavom, nego smo iznimno sretni što će Johnny Depp igrati glavnu ulogu u našim filmovima”, izjavila je Rowling, aludirajući na optužbe za zlostavljanje Deppove bivše supruge Amber Heard iz 2016. godine.

A tu se vraćamo na Deppovu nasilničku narav. Na kraju su se Amber Heard i Johnny Depp ipak uspjeli nagoditi oko razvoda, no tome je prethodila zabrana prilaska, ali i fotografije pretučene glumice koje su preplavile internet. I opet su nekako svi bili na strani Deppa, opravdavajući njegovo navodno nasilje.

“Naša je veza bila intenzivna i strastvena, i s vremena na vrijeme nestabilna, ali uvijek vođena ljubavlju. Nijedna strana nije izrekla lažne optužbe zbog financijske koristi. Nikad nije bilo namjere za bilo kakvu fizičku ili emocionalnu štetu”, na kraju je stajalo u zajedničkoj izjavi para u kojoj nisu potvrđene, a niti demantirane optužbe za nasilje.

Danas je iza Deppa gotovo 30 godina optužbi i negiranja, odnosno opraštanja nasilja. Sigurno je da će neke od velikih filmskih kuća to uzeti u obzir. Za početak Disney, koji je nedavno otpustio redatelja i tvorca trećeg dijela “Čuvara galaksije” i to zbog dvosmislenih tvitova starih deset godina. Je li situacija kad je Depp u pitanju drukčija? Možda se predomisle i kad je šesti dio “Pirata s Kariba” u pitanju. Jer Depp je u posljednjih 15 godina glumio u devet Disneyjevih naslova, a “Pirati s Kariba: Salazarova osveta” izašao je nakon glumčeva razvoda od Heard.

Istina, Depp nije nikad osuđen za bilo koji nasilni čin. Možda prođe neokrznut i kad je u pitanju posljednja tužba vezana uz film “City of Lies”. Možda mu dugogodišnji prijatelj, redatelj Tim Burton da novu ulaznicu za Disney u svojem novom, redizajniranom filmu “Howard the Duck”? Bilo kako bilo, izgleda da je u posljednje vrijeme Depp svoj najveći neprijatelj. Prvi mu test izdržljivosti stiže već u srijedu, kad će se na losanđeleskom sudu suočiti sa svojim dugogodišnjim odvjetnikom koji bi mogao zauvijek promijeniti holivudske odnose između bogatih klijenata i odvjetnika koji ih zastupaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:29