KRALJIČINIH 70 GODINA

U Londonu počeo najveći ulični tulum: ‘Danima smo ovdje kampirali da vidimo samo jednu stvar‘

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa koji su doputovali jučer, gledat će paradu, iako se neće pojaviti na balkonu, premda oko toga postaje oprečni navodi
 Rebecca Naden/Pa Images/Profimedia/Rebecca Naden/Pa Images/Profimedia

​Uoči proslave kraljičinog platinastog jubileja objavljena je nova službena fotografija Elizabete II. Portret Ranalda Mackechnieja, snimljen je u dvorcu Windsor ranije ove godine.

Posebno naručene portretne slike prikazuju kako kraljica koja izgleda vrlo zadovoljno, sjedi na jastučićima uz prozor u dvorcu koji je njezin glavni dom posljednjih nekoliko godina. U daljini se vidi poznati okrugli toranj Round Tower povijesne rezidencije.

Mackechnie je inače snimio i dva prijašnja portreta kraljice uz princa od Walesa, vojvodu od Cambridgea i princa Georgea kako bi obilježio njezin 90. rođendan 2016.

image
Ben Stansall/Afp

U svojoj jubilarnoj poruci koju je također obznanila britanskim podanicima, kraljica je zahvalila ljudima na organizaciji događaja za proslavu platinastog jubileja,.

"Hvala svima koji su bili uključeni u okupljanje zajednica, obitelji, susjeda i prijatelja da obilježe moj platinasti jubilej, u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem Commonwealtha. Znam da će se u ovim svečanim prilikama stvoriti mnogo sretnih uspomena. I dalje me nadahnjuje iskazana dobra volja i nadam se da će naredni dani pružiti priliku za razmišljanje o svemu što je postignuto tijekom posljednjih 70 godina, dok gledamo na budućnost s povjerenjem i entuzijazmom.", stoji u izjavi 96-godišnje kraljice koju je potpisala jednostavno s Elizabeth R.

image
Ben Cawthra/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ben Cawthra/Shutterstock Editorial/Profimedia

Milijuni se spremaju za ulične zabave kako bi obilježili 70 godina na tronu voljene kraljice tijekom četverodnevnog vikenda. Služebni program počinje u 10 po britanskom, što znači 11 sati po našem vremenu vojnom paradom Trooping the Colour. Gomile već hodaju ulicom The Mall koji vodi do Buckinghamske palače, a neki tamo i već danima kampiraju.

Tradicionalna parada Trooping the Colour kojom se obilježava kraljičin službeni rođendan uključit će više od 1500 časnika i vojnika te 350 konja, kao i prelet RAF-a kojim oko 14 sati (13 sati po britanskom vremenu) završava prvi dio današnjeg programa.

image
Ben Stansall/Afp

Elizabeta II. koja ima problema s pokretljivošću i nedavno je otkazala nekoliko javnih nastupa, vjerojatno će se pridružiti članovima kraljevske obitelji na balkonu Buckinghamske palače kako bi pogledali izložbu.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa koji su doputovali jučer, gledat će paradu, iako se neće pojaviti na balkonu, premda oko toga postaje oprečni navodi. Prema BBC-ju, par koji sada živi u SAD-u, bit će smješten u bivši ured vojvode od Wellingtona iz kojeg se pruža lijepi pogled na paradu konjske garde, gdje će gledati kako princ Charles radi ceremonijalnu inspekciju gardista i časnika i pozdravlja ih umjesto svoje majke.

image

Dva broša koja je Kraljica istaknula povodom platinastog jubileja, posvećena su sjećanju na oca

Shutterstock Editorial/Profimedia/

Princ Harry i Meghan Markle doputovali su djecom Archiejem (3) i Lilibet, koja u subotu puni godinu, i to nakon što je Harry dobio čvrste garancije da će njegovoj obitelji biti osigurana primjerena policijska zaštita.

Kraljičin sin princ Andrew, čije su kraljevske titule vraćene Kruni usred tužbe u SAD-u, neće biti prisutan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:20