DRUGA VEČER

U napetoj završnici, Konstrakta uspjela izboriti finale Eurosonga! Ovo su sve zemlje koje su se plasirale

U drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga svoje mjesto u finalu pokušalo je izboriti 18 zemalja

Konstrakta je Eurosongu nastupila u bijelim borosanama.

NOVO 23:11 Posljednja zemlja koja je izborila finale je Srbija!


:23.09 Finale je ove godine izborila i Australija. U subotu ćemo gledati i Švedsku! Rumunjska! Veliko iznenađenje i veliko oduševljenje među gledateljima.

23.07 U finale je ušla Poljska, ali i Finska. Šesti finalist je Estonija.


23:06 Belgija slavi, u finale je ušla i Češka! Treći finalist je Azerbajdžan!


22:50 Europa je rekla svoje, glasovanje je završeno! Vidjet ćemo koje će zemlje otići u finale izbora za pjesmu Eurovizije. Čekaju se rezultati!


22:32 Nakon što su svi natjecatelji odradili svoje nastupe, dobili smo još jedan kratki podsjetnik na sve večerašnje izvedbe, a zatim je počelo glasovanje.


22:29: Posljednja je Češka. Češko-norveški elektropop bend osnovan je 2016. godine i ove će godine predstavljati Češku s pjesmom 'Lights Off.' Bend čine glavni vokal Dominika Hašková, gitarist i klavijaturist Benjamin Rekstad. Pjesma govori o prebolijevanju, na početku su prikazani osjećaji žaljenja i očaja, a kasnije naglašava unutarnju snagu i želju za oporavkom.


22:24.Na scenu je stigla Švedska. Poznata švedska pjevačica izvest će pjesmu 'Hold me Closer'. Pjesma govori o romansi kojoj će ubrzo doći kraj i baš zbog toga pjevačica naglašava koliko joj je potreban zagrljaj. Ova vrsta glazbe ističe vokalne sposobnosti Cornelie, a u prvom planu scenskog nastupa je prikazati bol i čežnju za ljubavnikom. Prethodno smo imali priliku vidjeti belgijskog predstavnika. Pod belgijskom zastavom nastupio je Jérémie Makiese s pjesmom 'Miss You'. Njegov talent za izvođenje balada roditelji su primijetili još u mladosti, a pjevao je i u lokalnom crkvenom zboru. Danas glazbenu karijeru pokušava uskladiti s vlastitim težnjama da postane profesionalni nogometaš. Nedavno je potpisao ugovor za nogometni klub Royal Excelsior Virton, a zanima ga i geologija.

image

Jeremie Makies (Belgija)

Marco Bertorello
image

Ochman ( Poljska)

Marco Bertorello

22:20 Pjesmu 'Breathe' s kojom se predstavlja Crna Gora napisali su Vladana Vučinić i Darko Dimitorv, a na natjecanju će ju izvesti Vladana. Cijela pjesma se temelji na teškoj obiteljskoj kalvariji i trenutcima s kojima se nosila Vladana prošle godine


22:14 Krystian Ochman izvodi pjesmu 'River' i njome predstavlja Poljsku ove godine. U ovoj pjesmi Ochman, što je za njega karakteristično, miješa elemente raznih glazbenih stilova, pokazuje i uzorak vokalnih mogućnosti. Publika ga je nagradila, ako je suditi prema pljesku smiješi mu se dobar plasman.

image

Ochman

Marco Bertorello

22:08 Rumunjski pjevač, tekstopisac i plesač na ovogodišnjem natjecanju izvest će pjesmu 'Llámame', koja u prijevodu znači pozovi me. Pjesma ima jednostavnu strukturu s minimalnim pjevanjem, energična je i zabavna


22:00 Pjevač i tekstopisac Stefan predstavlja Estoniju s pjesmom 'Hope'. Pjesma je country-pop, a u njoj se osjete utjecaji velikih country zvijezda. Stefan je obožavatelj američkih ikona poput Johnnyja Casha, kao i talijanskih maestra poput Ennia Morriconea. Službeni glazbeni video za 'Hope' snimljen je u pustinji Tabernas u blizini Almerije u Španjolskoj, na istoj lokaciji kao i 'Dollars Trilogy' Sergia Leonea.


21:59 Sjevernu Makedoniju ove godine predstavlja Andrea s pjesmom 'Circles'. Pjevačica je na svečanoj ceremoniji otvorenja natjecanja u Torinu bacila zastavu svoje zemlje na pod, a ubrzo nakon toga su započele priče o diskvalificiranju, koje se nije dogodilo. Pjesma 'Circles' govori o ljudskim odnosima, odnosno razgovorima koji su potrebni za ispravljanje grešaka.

image

Andrea (Sjeverna Makedonija)

Marco Bertorello

21:51 Andromache predstavlja Cipar s pjesmom 'Ela'. Pjesma je mješavina grčkih, albanskih, nizozemskih, švedskih i španjolskih tekstopisaca. Istaknuta je kao etno-pop pjesma s modernom europsko produkcijom, a koja uključuje "balkanske" instrumente, grčki bouzouki i albanski fyell brezi. Uslijedila je Irska čiji je nastup zaradio veliki pljesak, a predstavlja ju pjevačica Brooke s pjesmom "That's Rich". Brooke je mlada pjevačica koja se od svog djetinjstva bavila scenskom umjetnošću, ali i sportom. Prve ozbiljne nastupe imala je za vrijeme srednje škole. Pjesma govori o prekidu, a upravo ona predstavlja novu eru irske glazbe na Euroviziji zbog toga što predstavlja modernu glazbu, na što je eurovizijska publika jako dobro reagirala.

image

Andromache (Cipar)

Marco Bertorello

21:43 Australiju je s pjesmom 'Not the same' predstavio Sheldon Riley koji se na pozornici pojavio u raskošnoj bijeloj haljini s metalnim veom preko lica.

Pjesma je napisana krajem 2015., a govori o njegovom iskustvu odrastanja, uključujući dijagnosticiranje Aspergerovog sindroma. Tijekom svog života borio se s izrazito religioznom obitelji te je bio nesvjestan svoje seksualnosti. Rekao je da nije nikada mislio da će svoju priču moći javno ispričati. Uvijek se povezivao s likovima za koje se smatralo da su drugačiji, zli, neshvaćeni i nisu imali priliku objasniti dijelove sebe koje u konačnici nisu mogli promijeniti. Publika je njegov dolazak na scenu nagradila velikim pljeskom.

image

Sheldon Riley (Australija)

Marco Bertorello

21:37 Stigao nam je predstavnik San Marina. Pjesmu 'Stripper' izvodi talijanski pjevač, reper i tekstopisac, koji je svoju popularnost stekao na talijanskoj hip hop sceni. Pjesma s kojom nastupa spada u punk rock, a izvođač ju opisuje kao feminističku himnu, temeljenu na dvojnosti muškarca i žene.

Achille je na scenu izašao u mrežastom kompletu, s 'pernatom boom' oko vrata, s kaubojskim čizmama na nogama i kaubojskim šeširom na glavi, a zadnji refren pjevao je jašući na crvenom mehaničkom biku. Tijekom nastupa u jednom je trenutku i poljubio gitarista.

image

Predstavnik San Marina

Marco Bertorello

21:32 Maltu je predstavila Emma s pjesmom 'I Am What I Am'. Emma je na nacionalnom natjecanju pobijedila s pjesmom 'Out of Sight', ali njihova pravila dopuštaju da pobjednički izvođač promijeni pobjedničku pjesmu, bilo djelomično, ili u potpunosti, uz suglasnost pobjedničkih skladatelja. Tako je 14. ožujka 2022. najavljeno je da će Muscat izvesti pjesmu 'I Am What I Am'. Pjesma je zapravo odraz Emme i opis toga da ona u svakoj situaciji bude svoja.

image

Emma Muscat

Marco Bertorello

21: 28 Gruziju je predstavio rock sastav Circus Mircus s pjesmom 'Lock Me In'. Bend uglavnom svira eksperimentalnu glazbu, miješajući brojne žanrove, od kojih svaki predstavlja životno iskustvo i unutarnji svijet svakog člana. Pjesma je objavljena 9. ožujka 2022. na YouTube kanalu Circus Mircus, a objava spota odgođena je za 1. travnja zbog invazije na Ukrajinu. Bend je rekao kako nije pravo vrijeme za objavljivanje njihovog veselog i životopisnog glazbenog spota. Koristeći crnu pozadinu u prvotno objavljenoj pjesmi pružili su podršku Ukrajincima.

image

Gruzija

Marco Bertorello

21:24 Krenula je pjesma Azerbejdžana. Nadir svoju državu predstavlja pjesmom "Fade to Black". Ovaj je pjevač svoju karijeru započeo 2017. godine. Dramatična pjesma govori o smrti, o procesu tugovanja i obilju ljutnje koja nastupa. Izuzetan nastup oduševio je publiku. Mladić od 23 godine pjesmom je uspio Torino dovesti do ovacija.


21:20 Susjednu nam Srbiju ove godine predstavlja Konstrakta, koja je izvela pjesmu 'In corpore sano'. Konstrakta je oduševila publiku koja je tijekom cijele izvedbe pljeskala s njom, a na kraju su ju nagradili velikim pljeskom.

Ova pjesma je ujedno i prva pjesma na natjecanju za pjesmu Eurovizije koja sadržava stihove na latinskom. Iza umjetničkog imena stoji Ana Đurić koja je 2007. postala poznata kao vodeći vokal indie pop sastava Zemlja gruva! Ova je pjesma nakon pobjede u Srbiji nekoliko dana za redom bila u mnogim zemljama broj jedan u trendingu na You Tubeu. Mnogi glazbeni stručnjaci tvrde kako je ova pjesma remek-djelo, a u kladionicama je visoko pozicionirana.

image

Konstrakta (Srbija)

Nderim Kaceli/ipa-agency.net/shutterstock

21:16 Izrael predstavlja Michael Ben David s pjesmom 'I.M'. David je ljubav prema glazbi počeo osjećati još za vrijeme djetinjstva, a u jednom periodu života, dok je radio kao konobar, uveseljavao je goste svojim pjevačkim sposobnostima. Pjesma je inspirirana njegovim djetinjstvom i nosi poruku unutarnje snage. Ben je zbog svog pjevanja imao problema s vršnjacima, a očuh mu je jednom prilikom rekao kako samo djevojčice pjevaju. Jedan dio svog odrastanja nije razgovarao s majkom jer joj je priznao da je gay. S majkom i obitelji je izgladio odnose, a svima koju su ga maltretirali je oprostio.

image

Michael Ben David (Izrael)

Marco Bertorello

21.12 Prva je nastupila Finska koja oduševila osebujnim nastupom. Grupa The Rasmus izvela je pjesmu Jezebel. Vjeruje se da je ovo jedan od mogućih favorita, barem po kladionicama.

Pjesmu 'Jezebel' napisali su Lauri Ylönen i Desmond Child. The Rasmus je osnovan 1994. u Helsinkiju, a tada su članovi benda još bili u srednjoj školi. Tijekom godina članovi su se izmijenili, a bend je prodao pet milijuna albuma diljem svijeta i otprilike 350.000 albuma samo u Finskoj. Pjesma govori o djevojci koja uvijek dobije što želi, ona predstavlja snažne žene današnjice i njihovu senzualnost.

image

The Rasmus

Marco Bertorello/AFP

21:00 Program je započeo plesnim nastupom voditelja Alessandra Cattelana. Uz njega, kroz polufinale će nas voditi još i Laura Pausini i Mika.


U 21 sat počela je druga polufinalna večer Eurosonga u kojoj se natječe se 18 zemalja, jedna više nego u prvom polufinalu koje je održano u utorak.

Svoje mjesto u finalu večeras će pokušati izboriti Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Australija, Cipar, Irska, Sjeverna Makedonija, Estonija, Rumunjska, Poljska, Crna Gora, Belgija, Švedska, Češka.

Srpska predstavnica Konstrakta, koje će nastupiti treća, jedna je od favoritkinja ovogodišnjeg Eurosonga.

U finale su se u prvoj polufinalnoj večeri plasirale Švicarska, Litva, Armenija, Island, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska. Hrvatska predstavnica na ovogodišnjoj Euroviziji Mia Dimšić nije se uspjela plasirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:45